DÜNYA

Mehmet Beyhan : Papa Neden Irak’ı Ziyaret Edecek?

Tarih
28 Şubat 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan

Vatikan News haberine göre, Papa Franciscus Mart’tın 5’i ile 8’i arasında Irak’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaretin güzergâhı Bağdat, Musul, Ninova ve Erbil’dir. Katolik Kilisesine mensup Hıristiyanları başta olmak üzere Şiilerin lideri El Sistani ile de görüşmesi bekleniyor.

Bu ziyaretin zamanlaması, süresi, güzergâhı ve görüşeceği kurumlar bakımından değerlendirdiğimizde oldukça önemli bir ziyaret olacağı anlaşılmaktadır.

Zamanlaması açısından oldukça önemlidir; çünkü ABD’nin yeni yönetimi İran’la nükleer müzakerelere geri dönülmesi öncesinde bu ziyaretin gerçekleşecek olması dikkat çekicidir.

Papa Franciscus kimdir?Dünyayı kırıp geçiren Korona Virüs Pandemisinin neden olduğu kısıtlamalara rağmen, 84 yaşındaki Papa’nın ilk kez İtalya’nın dışına çıkıp İran kontrolündeki Irak’ı ziyaret edecek olması ziyaretin zamanlamasını önemli kılmaktadır.

Süresi açısından önemlidir; Çünkü Papa bu ziyarete üç gün ayırmış. Bu ziyaretin her bir günü dünya medyasında haber olacaktır. Böylece Hristiyan halkının ilgisini bu bölgeye tekrar çekmesi için iyi hesaplanmış bir süre olduğu anlaşılmaktadır.

Güzergâhı açısından önemlidir; çünkü Papa’nın ziyaret edeceği mekânlar dini ve siyasi önemi olan yerlerdir. Bağdat ve Erbil siyasi açıdan, Necef ve Ninova dini açıdan sembolik bir değere sahiptir. Papa seyahatinin ikinci gününde Hz. İbrahim’in doğum yeri kabul edildiği Ur kentini ziyaret ederek dinler arası diyaloğa ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.

Görüşeceği kurumlar açısından önemlidir; çünkü Papa dini liderlerin yanı sıra siyasi temasları da olacak. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Papa’nın ziyaretini ‘’ tarihi bir öneme sahip’’ olduğunu açıkladı. Bir kaynaktan elde ettiğim bilgiye göre, Papa Erbil’de sivil toplum örgüt temsilcilerini de kabul edecekmiş.

Irak'ta askeri üste iki patlama - Son Dakika HaberleriABD’nin ‘’Ortadoğu’da’’ yeni bir sistem arayışı

Papa’nın Irak ziyareti ABD’nin Ortadoğu’da yeni bir sistem arayışının bir parçası olduğunu düşünüyorum. Bilindiği gibi sistem, aralarında düzenli ilişkiler bulunan, ortak özelliklere sahip ve birinde meydana gelen değişikliğin diğerini de etkilediği bağımlı değişkenler dizisi olarak tanımlanır.

Bu bağlamda ABD ‘’Ortadoğu’da’’ yeni bir sistem kurmak istiyor. Daha önceki yazılarımda da dile getirdiğim gibi bu sistemin bir tarafında İsrail’in kontrolünde bulunan bazı Arap rejimleri oluşturacak, diğer tarafında da İran’a eklemlendirilmiş ‘’Kürtleri’’ koymak istemektedir.

Kerkük’te ikamet eden Uluslararası Hukuk uzmanı Sayın Ali Zeynel Kerküklü’ye Papa’nın ziyaretine ilişkin yorumunu sordum. Ali bey Papa ziyaretini şöyle özetledi: ‘’Birincisi, Irak’taki Hristiyanlara olan desteğini temsil ediyor. İkincisi, Irak’ın bölgesel ve küresel rolünün önemini gösteriyor. Üçüncüsü, Ninova Ovasındaki Musul ve Karakuş’u ziyaret ederek Hristiyanların tarihi vatanlarından ayrılmamalarını arzuluyor’’ dedi.

Peki, Papa neden Irak’ı ziyaret edecek?

Bana göre, Papa’nın Irak’a yapacağı ziyaretin üç temel nedeni vardır. Birincisi, siyasidir. İran kontrolündeki Bağdat ve Erbil’i ziyaret edecek olması ziyaretin siyasi önemini göstermektedir. Temel amacı ABD’nin dünya üzerinde azalan hâkimiyetine güç vermektir.

ABD’de diplomatik haberleri takip eden bazı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, önümüzdeki süreçte Kuzey Irak’ın tekrar bağımsızlığı gündeme gelebileceğini söylemekteler.

İkincisi, dinidir. Ali Kerküklü ’nün de belirttiği gibi Hristiyanların Irak’ı terk etmemelerini arzulamaktadır. Irak’ta Hristiyan nüfusun varlığı Batı dünyası için önemli bir stratejik denge olacaktır.

Üçüncüsü, ekonomiktir. Genelde ‘’Ortadoğu’nun’’ özelde Irak’ın zengin enerji kaynakları Hristiyan Batılılar tarafından sömürülmesini arzulamaktır. Papa’nın böyle bir arzu taşıdığını ‘’nasıl anladın?’’ diye düşünen dostlarımız olabilir hemen söyleyeyim, Papa Irak’a yapacağı ziyarete barış mesajları vereceğini söylemesinden anladım.

 Zira Papa’nın mesajında ‘’Ortadoğu’da’’ barışı bozan İsrail ve ABD’ye tek bir eleştiri yapılmamaktadır. Umarım Papa Irak ziyaretinde bizi yanıltır gerçekten barış mesajları verir. Papa’nın Irak ziyaretini Kanal5’in ‘’MERKEZ ANKARA’’ programında 1 Mart Pazartesi saat 12’de Yekpa Ahmed beyin programında anlatmaya çalışacağız.

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;