SİYASET

Mehmet Beyhan : 2023 Seçimleri ve Gençler

Tarih
12 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan

Çarşamba günü Milat Gazetesindeki yazımızda siyasi partilerin işlevi ve Türkiye’nin artık 2023’te yapılacak seçimin etki alanına girdiğini yazmıştım. Sesli Makale sitesi için yazdığım bu yazımda gençleri ele almak istiyorum. Zira seçim yaklaşınca siyasi partiler yeni oy kullanacak 6 milyon genç seçmenin gönlünü kazanmak için yarışıyorlar.

Özellikle muhalefet partilerin sözcüleri ve medya temsilcileri, ‘Z’ kuşağı olarak ifade edilen gençlerin kendilerine oy vereceğini iddia ediyorlar. Daha doğrusu böyle bir algı yaratmaya çalışıyorlar. O hâlde gelin önce ‘genç kimdir?’ sorusuna kısaca bakalım:

Genel olarak ‘’buluğa erme’’ ile başlayan bedensel ve ruhsal değişmeyi içeren, bireyi toplum hayatına hazırlayan bir yaş dönemi olarak tanımlanır. Zira her birey kuralları, değerleri olan bir toplumda gözlerini açar ve hayat yolculuğuna devam eder.

Bu yolculukta gençler hem toplumun değerlerinden hem de ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi gelişmelerden etkilenirler. Bu nedenle her dönemin kendine has bir gençliği vardır. Örneğin 1980 öncesi ve sonrası gençliğiyle 2003 öncesi ve sonrası gençliği birbirinden farklıdır.

Ancak her dönemde gençlerin bakış açıları değişse de daha iyi bir gelecek hayali hiçbir zaman değişmez. Hangi siyasi görüşü benimsemiş olursa olsun, her genç daha iyi bir gelecek hayali mutlaka kurar.

Bu bakımdan özellikle iktidar partisi, önümüzdeki seçim mitinglerinde yaptığı icraatları anlatılması kadar, geleceğe dair projelerini de anlatması gerekir. Zira geleceğe dair ikna edici projeler üretebildiği ölçüde gençlerin desteğini kazanacaktır. Sürekli rakiplerinin eksikliğini vurguladıkları takdirde negatif bir algıya neden olacaklarını özellikle belirtmek isterim.

Bir toplumda gençlerin geleceğe ilişkin beklentilerinin olması aslında o toplumun gelişmesini sağlar. Zira gençler, bir toplumun potansiyel gücüdür. Bu anlamda toplumun gelecek beklentisiyle gençlerin beklentileri çakışmaktadır. Ancak bugünün genç nesilleri kendilerinden önceki nesillere pek çok bakımdan muhtaçtır. Unutulmamalıdır ki gençler, toplumun tecrübesiyle kendi enerjilerini birleştirebildikleri ölçüde milletin geleceğini kurabilirler.

***

Bunun farkında olan harici güçler, içimizdeki işbirlikçi klikleri kullanarak Erdoğan’a karşı kirli bir algı yürütmeye çalışıyorlar ve seçim tarihi yaklaştıkça dozu daha da artıracaklar. Bunu sadece bir öngörü olarak değil, dış medyada okuduğum bazı analizlerin satır aralarında yakaladığım bilgi olarak söylüyorum.

Hatırlanacağı gibi mevcut ABD Başkanı: ‘’Dostlarımıza destek vereceğiz Erdoğan’ı devireceğiz’’ demişti. Peki, ABD Başkanı neden Erdoğan’ı devirmek istiyor? Muhalefet partileri gençlerimizin bunu sorgulamayacaklarını mı zannediyorlar? Hâlbuki gençler, her şeyi sorguluyor ve her şeyin farkındadır.

Muhalefet partileri bir taraftan gençlerin ‘çok zeki olduğunu’ söylüyorlar, ama diğer taraftan gençleri ‘çantada keklik’ sanıyorlar. Evet gençlerimiz, emperyalist güçlerin niçin Erdoğan’ı devirmek istediklerini kavrayacak kadar çok zekidirler.

Muhalefet partilerin sözcüleri, sık sık 40 yaş altındaki gençlere sesleniyorlar. Çünkü 2003’te henüz 18- 15-10-5-06 aylık bebek olanlar, eski Türkiye’yi fazla yaşamadıkları için onları kandırabileceklerini sanıyorlar. Fakat bu gençler uzaydan gelmediler. Sonuçta her birinin aileleri var ve onlardan geçmişi öğreniyorlar.

Ben şahsen gençlerin, Türkiye’de genel siyasi eğilimlere paralel oy kullanacaklarını düşünüyorum. CHP’ye oy veren bir ailede yetişmiş bir gencimiz kalkıp AK Parti veya MHP’ye oy vermeyeceği gibi, Ak Parti ve MHP’ye oy veren bir aileye mensup bir genç de CHP veya HDP’ye oy vermeyecektir. Ailelerin eğilimlerine zıt bir partiye oy veren gençler olabilir mi? Elbette olur ancak bunların sayısının sonucu değiştirecek kadar çok olacağını düşünmüyorum.

Toparlayacak olursak: ABD, gençlerimizin zihnini teslim almadan ülkemizi, milletimizi, geleceğimizi teslim alamayacak ve Erdoğan’ı deviremeyecekler. 2023 seçimlerine yaklaştıkça ABD ve dostları Erdoğan’ı devirmek için belli stratejiler üzerinde çalışıyorlar. Bu nedenle iktidar, sadece geçmişte yaptığı hizmetleri değil, gelecekte yapacağı hizmet ve projeleri de çok iyi anlatmalı.


seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;