Tarih 10 Haziran 2022İzlenme KişiYazar Bekir Hazar
Paylaşım
TÜRKİYE Uzay Ajansı kurulduğunda tüm dünyada kahkahalarla gülünebilecek bir olayla karşılaştık. Bizim vizyonsuz, öngörüsüz, geleceği okumaktan bihaber, "Sıfırproje" ustası muhalefetimiz, hem iktidara talipti, hem de "Neişimiz var uzayda" diyordu. "Ne işimiz var Libya'da, Suriye'de, Karabağ'da, Akdeniz'de" şeklindekiçıkışlarını anlamamızmümkün değildi. Türkiye'ninulusal güvenliğini ilgilendirentüm operasyonlara karşıçıkıyorlardı. Hatta savaş uçağı,insansız hava aracı, uçakgemisi yapmamızdan, silahüretmemizden bile rahatsızdılar.
Türkiye'nin savunmasına fayda sağlayacak, dışa bağımlılığı bitirecek, özgürleştirecek her türlü silah, tank, oçak üretimimizi sanki yabancı firma elemanı gibi dünyada itibarsızlaştırmak için kendini yırtıp parçalayan bir muhalefet yeryüzünde hiçbir ülkede yoktu.
Son olarak İşin içine kattıkları uzay karşıtlığını anlamak içinse tüm dünyadaki akademik kurumlar bile yetersiz kalırdı.
Halbuki dünyada 20 ülke uzayla yakından ilgileniyor, uzay çalışmaları yapıyordu. Türkiye, Azerbaycan, Pakistan gibi dost ülkelerle de işbirliğine girerek uzayda yerini almaya, Ay'a ilk vatandaşlarını göndermeye hazırlanıyordu. Gurur duyulacak bir olay, bizim muhalefeti kahrından öldürüyordu. Uzayda şu an büyük bir yer kapma savaşı vardı. Çin de bu savaşın içine dahil olmuş, liderliği kapmak için tam 300 bin kişilik bir uzay ordusu kurmuştu. Bu rakam NASA'nın 18 katıydı. Artık uzay istasyonları ve laboratuvarlar fırlatıyordu. Dünyaya yakın asteroidlerden numuneler almaya hazırlanıyordu. Bu asteroidlerde trilyon dolarlık madenler olduğu NASA tarafından açıklanıyordu.
ABD ve Rusya Mars-Jüpitere yolculuğa hazırlanıyordu. Güney Kore, Japonya, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahi kendi Ay'a çıkartma için kolları sıvıyordu. Atmosferin üzerine Uzay istasyonları inşa etmek için başka ülkeler de sıradaydı.
1967'de BM Dış Uzay Anlaşması imzalanmıştı.
Buna göre uzayın hiçbir yeri herhangi bir ülke tarafından sahiplenilemezdi. 1979'daki BM Ay anlaşmasından ise uzayın ticari amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyordu.
Ancak ABD, Rusya ve Çin bu maddeleri şimdiden delip çöpe attı. Çünkü dünyanın üzerinde trilyon dolarlar uçuyordu.
BBC uzay savaşlarında gelinen paylaşım kavgasını "ABD, ülkelerin Ay'dakimadenlerden işbirliği içindenasıl yararlanabilecekleriniaçıklayan ArtemisAnlaşması'nı öne çıkarıyor. Rusya ve Çin ise ABD'nin uzay için kural koyma hakkı olmadığını belirterek anlaşmaları imzalamayı reddediyor" cümleleriyleaçıklıyordu. Uzayda kavga verant büyüktü.
ABD, Sovyetler Birliği, Fransa ve Japonya uzaya giden ülkelerdi. Çin son 10 yıl içinde 200'den fazla roket fırlatarak açığını kapatmaya çalıştı. Ay yüzeyine önceki ABD bayraklarından daha büyük bir Çin bayrağı dikti.
Dünyadan peş peşe uydular uzaya fırlatılıyor. Çok sayıda ülke uzayda uyduya sahip olmak için yarışıyor. Hem bu uydulardan rakipler, düşmanlar gözleniyor, hem de askeri amaçlı kullanıma hazırlanıyor.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.