GÜNCEL

Oray Eğin : Ben o video’da ne gördüm

Tarih
18 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Oray Eğin

Herhalde herkes izlemiştir artık, Amerika’nın en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Brown’da okuyan Türk genci trafik cezasıyla ilgili hakim karşısına çıkıyor. Hakim de “Evet, kuralları bilmiyormuşsun, umarım Amerikan yargısıyla ilgili tecrüben iyi olur,” diye şovunu yapıp bizim genci gönderiyor.

Millet “Ne güzel işte adaleti olan ülke” diye izliyor video’yu, ben ise her iki taraf adına da utanıyorum. O video’da babacan bir hakimle hukuk devleti algısından çok daha büyük bir çarpıklık var.

Brown’ın bulunduğu Providence’a iki ay önce gelmiş Türk genci. Lisansa mı geldiğini bilmiyorum. Ama her halükarda kalburüstü bir aileye mensup olduğu belli. İki ay içinde hemen arabayı çekmiş altına, dahası Brown gibi pahalı bir okulda öğretim ücretini de ödeyecek kadar iyi durumda.

Hadi diyelim burslu okuyor…

O zaman da iyi bir üniversite ya da liseden başarıyla mezun olması gerekiyor. Mezun olduğu okulun da İngilizce eğitim verdiğini varsayıyorum.

BU NASIL İNGİLİZCE

İşte hangi okulsa bu gitsin kapısına kilit vursun, ya da Milli Eğitim Bakanlığıyabancı dilde eğitim verme lisansını iptal etsin bu okulun. Ivy üniversitesine Kapalıçarşı esnafı İngilizcesiyle öğrenci gönderen o okul hangisiyse kapansın daha iyi.

Peki bu öğrenciyi kabul eden Brown’ın da hiç ayıbı yok mu? Olmaz mı… O küçücük video ABD’de prestijli üniversitelere girmenin bile ne kadar çarpık işlediğini gösteriyor. Bu genç “lab”de çalışıyormuş. Bilim alanında öğrenci bulmakta o kadar zorlanıyor ki Amerika’daki üniversiteler üçüncü dünyanın kağıt üzerinde matematik-fende başarılı gençlerine kapıyı hiç sorgulamadan açıyorlar. Yeter ki kota dolsun, sosyal bilimler dışında da eğitim verdikleri anlaşılsın. Zaten bu okullara girmek zor, çıkmak değil.

Ya o TOEFL, SAT, o kadar kelime ezberleme ne işe yarıyor?

 

ABD’de her sektör gibi yüksek öğretim de milyarlarca doların döndüğü bir endüstri. Yüzlerce dolar verilerek girilen sınavların hiçbir işe yaramadığı trafik cezası için hakim karşısına çıkan gençten belli… O sınavın yazılısını, sözlüsünü, okumasını nasıl geçip de Brown’a kadar girmiş, asıl haber burada. Daha doğru edat kullanmayı bilmiyor.

Tabii ben annesini, babasını, dayısını, amcasını da merak ettim bu gencin. Zira bu üniversitelere girmek biraz da “network” işi.

Umarım bir daha arabasını doğru yere park eder.

AMERİKAN ADALETİ BUDUR

Hakimin de Amerikan yargısını yücelten cümleleri şaka olsa gerek.

Amerikan yargısının nasıl işlediğini merak edenler O.J. Simpson davasına bakabilir mesela. Tacizci ve yalancı hakim Brett Kavanaugh’un en yüksek mahkemeye seçilme sürecini inceleyebilir. “Central Park Five” belgeselini izleyip beş masum gencin sırf bir cinayet dosyasını kapatmak adına nasıl suçsuz oldukları halde 13 sene içeride tutulduklarını hatırlayabilir.
O hakim Amerikan yargısıyla ilgili olumlu intiba için önce 16 yaşında tutuklanıp üç sene boyunca mahkemeye çıkmayıp bekleyip, iki sene tek başına hücreye atılan, salındıktan sonra intihar eden Kalief Browder’dan bahsetsin.

Türk yargısının durumu pek parlak değil, aksini iddia edecek halim yok. Ama şımarık bir cahil gence iyi niyet gösteren kasaba yargıcında adalet emsali görecek kadar saf değilim.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;