DÜNYA

Kurtuluş Tayiz : Obama’nın Rakka tezgahı

Tarih
06 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
ABD’de başkanlık seçimlerinin finale yaklaştığı dönemde Obama yönetimi acele bir kararla Rakka operasyonunu gündeme getirmişti. Washinton Post’ta dün ayrıntıları yayımlanan Rakka planının dikkat çeken yanı, planın tamamlanamamış ve her yönüyle eksik olmasıydı. Buna rağmen -başkanlık seçimlerinden iki gün önce- Obama, Rakka operasyonunun düğmesine bastı. Bu telaşın sebebi neydi?

ABD’nin Suriye’deki varlık gerekçesi, “terörle mücadele” veya “DEAŞ” ile mücadele olarak izah edildiğinde, Rakka operasyonunun arka planını anlamak mümkün olmayacaktır.

Türkiye’nin “birlikte operasyon” teklifine rağmen Obama’nın Rakka operasyonunu Türkiye'siz başlatma sebebi; PYD’yi tamamen ABD koruması altına almak ve "yerel ortağı" haline getirmektir.

PYD’ye ağır silahlar vermek, bu terör örgütünü siyasi ortak yapmak ve profesyonel ordu düzeyine çıkarmak için ABD'nin PYD ile ortak bir şeyler paylaşması gerekirdi ki, bu da “Rakka Operasyonu” oldu.

Rakka Operasyonu, Obama’nın seçilmesi muhtemel Trump’a karşı hazırladığı bir B planından ibaretti. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Washington Post’a verdiği demeçte, Obama’nın Rakka planını rafa kaldırmalarının sebebini açıklarken, gerekçe olarak “B planı”nın eksik olmasını da öne sürdü.

Rakka Planı’ndaki gariplik, planın kendisinin aslında Trump’a karşı hazırlanan bir “B planı” olması. Nitekim bu plan, Obama’nın talimatıyla 17 Ocak’ta, içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna etmek için konuşma notlarının da olduğu bir raporla Trump’a sunulmuş. Niçin?

Niçinin yanıtı, Hillary Clinton’ın seçimi kaybetmesi durumunda Ortadoğu’da yürütülen kirli operasyonların devamı başka türlü nasıl sağlanacaktı, sorusunda saklı?

Şöyle ki, Obama’nın danışmanları tarafından bile “acele edilmiş” bulunan Rakka Planı'yla; PYD’yi ABD’nin ortağı ve müttefiki kılıp Trump’ı mevcut durumu sürdürmek zorunda bırakacaklardı. PYD’ye ulaşan zırhlı araçlar göz önüne getirildiğinde, Obama ve Clinton’ın iktidardan uzaklaşmış olmalarına karşın planlarının buraya kadar işlediği net olarak görülüyor.

Eski başkanın Rakka planını destekleyen iki isim ise çok önemli. Birisi ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, diğeri ABD eski Savunma Bakanı Ashton Carter. Orgeneral Votel, FETÖ’cü darbeciler için “müttefikimizdi” diyen isim; Savunma Bakanı Carter ise Senato’da PYD’nin -ABD'nin terör örgütleri listesinde bulunan- PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu kabul eden kişi. Hem Votel hem de Carter, PYD’ye ağır silahlar verilmesini savunarak planı desteklemişler.

Obama’nın Rakka Planı'nın Türkiye’ye karşı bir hamle olduğu bugün artık tüm çıplaklığıyla gözler önünde. Trump, bu planı “Türkiye stratejisi eksik” diyerek ve başka nedenlerle rafa kaldırdı. Ancak Trump’ın nasıl bir Suriye planı izleyeceği de henüz muamma.

Trump, Obama’nın planını küçük değişikliklerle yeniden işlerliğe mi koyacak, yoksa Türkiye’yi dikkate alan yeni bir plana mı yönelecek? ABD’nin bu konudaki kararını yakın zamanda vereceği muhakkak; şimdiden söylenebilecek olan ise Ortadoğu’da Türkiye’siz bir stratejinin büyük yanlışlara yol açacağıdır.

Trump ABD’sinin, bu hataya düşmemesi her iki ülke açısından isabetli olacaktır.

Akşam
5 Şubat 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;