GÜNCEL

Güntay Şimşek : Kızılelma; hızlı, başarılı ve devletimizin geleceği…

Tarih
16 Aralık 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Güntay Şimşek

Devlete hiç yük olmadan, devletin önünü açan, geleceğe ümitle bakmasını sağlayan, oyun değiştiren bir eser… Kızılelma başka nasıl tarif edilir bilemiyorum. Ama bildiğim ve yaklaşık 15 yıldır yakından takip ettiğim Bayraktar ailesinin en önemli hayali, insansız savaşı uçağıydı...

Rahmetli Özdemir Abi, yol arkadaşı Canan Anne, beyin takımının lideri Selçuk Bayraktar, projelerin geliştirilmesindeki öncü rolüyle Haluk Bayraktar, arka planda diğer kardeş Ahmet Bayraktar ve amca Ömer Bayraktar’ın ve Baykar çalışanlarının hayalinde hep Kızılelma vardı. Diğer insansız hava araçları bile emin olun Kızılelma aşkıyla, onun motivasyonuyla tasarlanıp, geliştirildi. Dolayısıyla Kızılelma’nın bu kadar kısa sürede uçması, Bayraktar Ailesi ve Türkiye için çok keyifli. Tarihe not düşülen önemli günler, bu günler…

Düşünsenize devletten tek kuruş destek almadan, devlete müthiş ufuk açan, özgüven aşılayan bir eserin doğumu gerçekleşti. Böyle bir eseri para vererek ortaya çıkaramazsınız. Velev ki parayla yapılacak iş olsa dahi emin olun bedel biçemezsiniz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, böyle bir esere beş kuruş dahi ödemeden sahip olacak.

Baykar, Kızılelma projesini geçen yıl açıkladı. Başka bir detay vermeden, yardım, destek istemeden yüzde 100 öz sermaye ile yola çıktı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıktığında yurt içinde ve yurt dışında birçok çevrede şok etkisi yaptı. Zira bu kadar kısa sürede fabrikadan çıkması beklenmiyordu. Ama üretim hattından anlamlı bir kuyruk tesciliyle “TC-ÖZB” olarak arzı endam etti. Önceki gün de rahmetli Özdemir Abi’nin hayali olan Kızılelma, kendi ismiyle ilk uçuşunu gerçekleştirerek ülkemizin en önemli eserlerinden birisi olarak tarihe geçti. Evet ülkemizin ilk jet motorlu, ses hızı sınırlarında ilk insansız savaş uçağı Kızılelma oldu. Daha bunun sonrası da var; ses hızını aşacak olan Kızılelma!

Çorlu’da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yaklaşık bir aydır Kızılelma test ediliyordu. Testler de kısa sürede tamamlandı ve yaklaşık 1 yıl gibi rekor bir sürede ilk uçuşunu yaptı. Dünyada bu kadar kısa sürede neticelenen Kızılelma’ya benzer bir proje veya eser yok. Ancak elbette bir yıllık serüvenin arkasında şüphesiz “20 yıllık hayali” ve birikimi koymak gerekir.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın çalışma temposunu ve testlerde yaşadığı stresi biliyorum. Bir defasında Selçuk Bayraktar’a Akıncı’nın testlerine katılmak isterim demiştim, “sıkıntılı iş tavsiye etmem” cevabını vermişti. Bir defa da rahmetli Özdemir Abi, gece beni evden alıp, sürpriz yapacağını söylemişti. Gece fabrikaya gittik. Motor çalıştırma testini izlemeye götürmüş ama maalesef test işlemi iptal edilmişti. Kısacası ilk uçuş olarak gördüğünüz o uçuşun öncesinde nice sıkıntılı geceler ve saatler olduğunu, Baykar ekibinin fedakarca ve günlerce tesislerde sabahladıklarını da bilmenizi isterim.

Emin olun bu satırları yazarken bile kısıtlı zamanlar geçirdiğim Baykar’ın önceki tesisleri, şu anki durumu, Özdemir Abi’nin anlattıkları, Haluk Bayraktar ile sohbetlerim, Selçuk Bayraktar’ın Güneydoğu’dan, sahadan döndüğü, saç sakalın birbirine karıştığı yoğun günleri film şeridi gibi geçiyor. Bu işe tüm zamanını verenlerin duygularını bu sebeple düşünemiyorum.

Baykar, 2004’te Bayraktar mini İHA ile yola çıktı ve gelinen noktaya ve ortaya konan eserlere bakar mısınız. Bayraktar ailesini bu haliyle bir romanın kahramanı olarak satırlara dökseniz inanması zor bir hikaye ortaya çıkar. 20 yılda yüksek teknoloji ürünü eserler; Mini İHA, Bayraktar TB2, Akıncı ve Kızılelma ortaya çıktı. Ama bunların ülkemizin güvenliğine, yüksek teknoloji üretme algısına, geleceğe bakışına ve ekonomiye etkisine ayrıca bakmak gerekir.

Kızılelma neden önemli?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;