EKONOMİ

Süleyman Özışık : Türkiye bunlara boyun eğsin mi?

Tarih
10 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Süleyman Özışık

Bazı okurlar, yazdığım hemen her yazının altına, "Dolar ve avro almış başını gidiyor. Ekonomideki gidişatı neden yazmıyorsun?" sorusunu iliştiriyor.

Onların hatırını kırmamak için yazayım.

Ancak öncelikli olarak şunu söylemekte yarar görüyorum. Ben dövizdeki yükselişi tamamen iktidarın dış politikadaki beceriksizliğine bağlayanlar gibi düşünmüyorum. 

Bu konuyu sakız gibi çiğneyenlerin öncelikle bize şu sorunun cevabını vermesi gerekiyor:

"Dış mihraklar dediğimiz küresel güçlerin döviz oyunu oynamaması için iktidarın ne yapması gerekiyor?"

Mesela; küresel güçler, terörle mücadele yasasının yumuşatılması gerektiğini söylüyor. İktidar PKK terör örgütüyle mücadele etmeyi bıraksın mı?

Ya da iktidara talip olanlar, göreve gelirse küresel güçlerin bu konudaki baskısına boyun eğerek mi dövizin ateşini düşürmeyi planlıyor?

Küresel güçler, "YPG'nin yanı başınızda terör devleti kurmasına karışmayın. Bizim onlara yaptığımız silah yardımlarını görmezden gelin" diyor.

Türkiye bu isteğe boyun eğsin mi?  

Küresel güçler; Çin, Rusya gibi ülkelerle yapılan ticari anlaşmaların iptal edilmesini istiyor. Savunma alanında yaptığımız atılımlardan vazgeçmemiz gerektiğini, tamamen NATO'ya bağımlı kalmamızı istiyor. İktidarın Çin ve Rusya ile yaptığı ticari anlaşmalardan vazgeçmesi mi gerekiyor? Kendi silahını, kendi helikopterini üretme fikrinden cayması mı gerekiyor?

Mesela; küresel güç olan Amerika, "Ya tutukladığın rahibi serbest bırakırsın. Ya da sana siyasi ve ekonomik yaptırım uygularım" diye talimat vermeye çalışıyor. 

Türkiye bu şımarıkça isteğe "Emredersiniz" diyerek riayet etsin mi?

Bakınız...

Birileri gibi meseleyi tamamen dış güçlerin oyununa bağlamaya niyetim yok. Ekonomimizdeki kırılganlık ve kimi hatalar dövizin yükselişini tetikliyor olabilir. 

Ancak gözden kaçırdığımız bir nokta var.

Döviz şu anda sadece Türkiye'de yükselmiyor. Gözünüzü açıp şöyle etrafınıza bir bakın. Doların yükselmediği bir tek ülke bulamazsınız. Bizde biraz daha fazla yükseldiğini herkes gibi ben de kabul ediyorum. E, zaten bu nedenle "Bu işin içinde küresel güçlerin parmağı da var" diyoruz.

Bazı köşe yazarlarının yazılarına göz atıyorum.

Yazdıkları tek şey dövizdeki yükseliş ve hükûmetin beceriksizliği. Bir de o yazıların altındaki yorumlara bakıyorum.

Vatandaş o yazıların altına, "15 Temmuz'da ülkemizi korumak adına canımızı verdik. Kolumuzu, bacağımızı, gözümüzü verdik. Bunların yanında paranın lafı olmaz" yorumları iliştiriyor. 

Sözünü ettiğim yazarlar bunu görmezden gelip, "İktidarın yanlış dış politikası bizi bu duruma getirdi" demekte inat ediyor. 

Oysa birliği, beraberliği tam da bu noktadan başlatmak gerekiyor. Yazar takımının, "Birlikte direneceğiz ve bunu da aşacağız" demesi gerekiyor. 

Hep söylediğim bir şeyi tekrar etmekte yarar var.

Tüm dünya ülkelerinde olan ama sadece olmayan bir şey var. Bizim insanımızın gri alanı yok. "İktidarı desteklemiyor olabilirim ama bu mesele ülke meselesi" diyen aydın sıkıntısı çekiyoruz.

Sadece aydın değil.

Siyasi parti, STK, sanatçı kesiminde de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Hepsi tek bir şey söylüyor: 

"Bu parti iktidardan gitsin, Erdoğan devrilsin de Türkiye batsa da çok önemli değil."

Ne tuhaf değil mi?

Bitirmeden şunu söylemekte yarar görüyorum.

Hiçbir sorun, hiçbir sıkıntı ilanihaye devam etmez. Tıpkı bu sıkıntının devam etmeyeceği gibi...

Yakın zamanda bu meselenin üstesinden geleceğiz.

Netice itibarıyla gökyüzünün en karanlık olduğu an, yıldızların en çok parladığı andır.

Ortam ne kadar karanlık olursa olsun, Türkiye önümüzdeki dönemde bir yıldız gibi parlayacak.

Bunu artık kimse durduramayacak!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Emine Sultan

    13 Ağustos 2018 06:02
    0 0
    Lütfen! Her ne şartta olursa olsun, Türkiye boyun eğmesin! Biz bu günleri atlatırız. Ama esaretten sonsuza kadar kurtulamayız. Allah, Muhammed ve bütün kutsal olan her şey adına n’olur küresel güçlerin hiç bir istek ve arzusuna boyun eğmesin devletimiz. Biz milletçe bütün yaptırımların üstesinden geleceğiz Allah’ın izniyle.
  • ŞEFİK KAYHAN

    12 Ağustos 2018 09:50
    2 0
    YAZINIZIN ALTINA İMZAMI ATARIM...AMMAAA KENDİMİZE DE ÇEKİ DÜZEN VERMEKTE ÇOK GEÇ KALDIK...İSRAF LÜKS ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR...EVDKİ MUSLUKTAN KAPIDAKİ ARABAMIZA KADAR HEPSİ İTHAL MALI...DÜKKANLAR YABANCI MALLARLA DOLU...BU DEVLETTE DE BÖYLE...SANKİ DOLAR MİLYARDERİ HERKES...CARİ AÇIĞI GÖRE GÖRE BU DURUMA DEVAM EDİYORUZ...BU DEVAM EDRSE DIŞ GÜÇLERİN İŞİ KOLAYLAŞIR...SONRA AĞLAMAYALIM...ÖNCE KENDİMİZE ÇEKİ DÜZEN VERELİM...
  • HAK DAVA

    11 Ağustos 2018 10:16
    0 0
    CENABI ALLAHIN ÖNÜNDE EL PENÇE DİVAN DURMAYANLAR BURDA MÜSLÜMANLARA ZÜLÜM EDENLER AMERİKANIN ÖNÜNDE EL PENÇE DİVAN DURDULAR İŞTE AMA KİMSE KUSURA BAKMASIN O TÜRKİYE ÖLDÜ ÖLENDE BİRDAHA DİRİLMEZ BİZİM KAFİR AMERİKAYA PEŞKEŞ ÇEKECEK ÜLKEMİZ YOK ONLAR ÖNCE BİZİM TALEPLERİMİZİ YERİNE BİR GETİRSİN BAKALIM
  • Onurlu

    10 Ağustos 2018 18:53
    0 0
    Dolar ne olursa olsun onurunun değerini düşürmeyen vatanseverler hep milli ve yerli olanları desteklemeye devam edecektir bedel ödemeden özgür olunmaz ve değerli şeylerin bedelide yüksek olur
  • As1

    10 Ağustos 2018 10:55
    6 0
    Aslanim benim .....devam egilmicez dik duracaz ekmek ve Su var gerisi Referuat
  • Namyelüs

    10 Ağustos 2018 10:37
    6 0
    Kurtuluş Şavaşı'ndan önce milli bir mücadelenin vatanın parçalanmasına yetmiyeceğini düşünenler İngiliz veya Amerikan manda yönetimini istemekteydi.Süleyman Özışık'ın bahsettiği kişiler günümüzde aynı zihniyeti taşıyanlardır.
  • HAK DAVA

    10 Ağustos 2018 10:32
    4 0
    15 TEMMUZDA DOLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR DİYENLERİ HİÇ BİRİSİ NEDEN DIŞARIDA DEĞİLDİ NEDEN TANKLARIN ÖNÜNE YATMADILAR BUNLARIN DERDİ ÜZÜM YEMEK DEĞİL BAĞCIYI DÖVMEK O YÜZDEN TOPUZ GELİN DİYORUM TOPUZ...
  • HAK DAVA

    10 Ağustos 2018 10:31
    6 0
    DURMAK YOK YOLA DEVAM BİZ BU MEMLEKETİ BU VATANI VE BU BAYRAĞI DOLARLA KAZANMADIK Kİ DOLARA TESLİM OLALIM DOLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR DİYEN MALLARA ; BENİMDE BİR SORUM OLACAK 2016 YILINDA DOLAR 2.80 TL İDİ PEKİ GEREK İÇİ POLİTİKADA GEREK DIŞ POLİTİKADA NEDEN İKTİDARA DESTEK OLMADINIZ NEDEN İKTİDARI DESTEKLEMEDİNİZ ,
  • Tespit

    10 Ağustos 2018 10:09
    9 0
    Ben bir resim hatırlıyorum. Ecevit... Amerika'da, ellerini önde bağlamış, başı önde, "emrinizdeyim" duruşunda. Aynı resmi tekrar görmektense doların milyon olduğunu görmeyi tercih ederim. Zira o resimde emir ve talimat bekler durumda olanın Ecevit değil Türkiye olduğunu biliyorum. İstedikleri Türkiye'nin o Türkiye olduğu biliyorum. Sokaktaki bir vatandaş olarak yapabileceğim en iyi şeyi yapıyorum; dik duruyorum, eğilmiyorum.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;