GÜNCEL

Nedim Şener : ‘Renklendirilmiş’ cezalandırılmış, kaçarken yakalanan FETÖ’cü hâkim nasıl serbest kalır?

Tarih
12 Aralık 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleyi üç safhaya ayırmak gerekli. Birincisi; Emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yürüttüğü araştırma ve incelemeler. İkincisi; savcılıkların açtığı soruşturma ve davalar. Üçüncüsünü ise yargılama sonucu mahkemelerin verdiği kararlar olarak görmek gerekiyor.

Üç alanda da mücadele devam ediyor ancak bugünlerde en çok tartıştığımız ve en tehlikeli gelişmelerin yaşandığı alan mahkemeler.

Birinci derece mahkemelerin verdiği tartışmalı kararlara, Yargıtay, Danıştay gibi yüksek yargının bazı tartışmalı kararları ekleniyor.

Bunda da iyi ya da kötü niyetli tutumlar etkili olabilir.

Ama yargının asıl sorunu şu; yargı bir yanıyla FETÖ ile mücadele ederken diğer yandan içerisinde FETÖ unsurlarını barındırıyor.

YARGIDAKİ 1000 FETÖ’CÜ NE OLDU?

Bundan tam bir yıl önce 2021 yılı eylül ayında gazetelerde yayınlanan bir haberden bir cümle paylaşayım:

“FETÖ’cü hâkim ve savcıların örgüt hücre evlerinde telefonlarını kapatıp bir araya gelen, sınav soruları verilerek yargıya sızan 1000 isim, başsavcılıklarca HSK’ya bildirildi. 400’ünün soruşturması HSK Teftiş Kurulu’nda devam ederken, 600 hâkim ve savcının dosyası ihraç istemiyle HSK Genel Kurulu’na geldi.”

Emniyet’in 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da özellikle “ankesörlü/sabit hatlar” üzerinden iletişim kurduğunu tespit ettiği FETÖ mensubu 1000 hâkim ve savcıdan bugüne kadar kaçı hakkında işlem yapıldı, kaçı ihraç edildi, bilen var mı?

Tecrübesizlik, özensizlik bir yana, içerisinde FETÖ’cülerin bulunduğu yargının FETÖ ile mücadelesi de işte bu kadar oluyor.

‘RENKLENDİRİLMİŞ’ FETÖ’CÜLER

Yargı içindeki FETÖ’cüleri de şöyle kategorize edebiliriz: Birincisi, “ankesörlü/sabit hat kullanan”, ifadelerde adı geçen, örgüt irtibat ve iltisakı olduğu halde görevini sürdürenler; ikincisi, FETÖ irtibat ve iltisakı açığa çıkıp KHK ile ihraç edildiği halde hatalı değerlendirme ve kararla görevlerine iade edilenler; üçüncüsü ve en önemlisi, “Renklendirilmiş” olanlar.

Bilmeyenler ya da unutanlar için “Renklendirme” nedir, onu hatırlatayım. Özellikle 17/25 Aralık 2013 operasyonlarını, hükümeti “yargı operasyonuyla” devirme girişimine çeviren FETÖ’cüler, “milliyetçi”, “muhafazakâr”, “solcu”, “Atatürkçü”, “başka tarikat ve cemaat mehsubu” kimliklerine bürünerek FETÖ’cülere karşı oluşumların ve grupların içerisine sızdı.

BUGÜNÜN RENKLERİ: HAK-YOL, MENZİL, İLİM YAYMA

27 Ocak 2021 günü bu köşede konuyu, “Yargıda üç renk FETÖ: Dün Vefa, Ay Yıldız, Sosyal Demokrat, ya bugün?” başlıklı yazımda ele almış, HSYK 1. Dairesi Tetkik Hâkimi İbrahim Cansız’ın 25 Kasım 2016 tarihli itiraflarına yer vermiştim. Yazımın son cümlesi şöyleydi:

“Evet, ByLock yazışmalarından ya da ifade metinlerinden “Vefa”, “Ay Yıldız” ve “Sosyal Demokrat” olarak bilinen kripto FETÖ’cülerden bazıları tespit edildi. Ya edilemeyenler? Onlar artık bu isimleri kullanmıyorlar, kendilerini başka kimliklerin arkasına gizliyorlar. Hangi kimlikler mi?

Hak-Yol’u yakından bilen üst düzey bir hâkimin ifadesiyle, ‘Hak-Yol’cu, ‘Menzil’ci, ‘İlim Yayma’cı, ülkücü, sosyal demokrat bunlardan birkaçı...’”

Hak-Yolcular bile şaşkın, “Hiç tanımadığımız kişiler ‘Hak-Yolcuyuz’ diye geziyor, yargıda bu kadar Hak-Yolcu hiç olmadı” diyorlar.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;