Tarih boyunca ülkelerin yöneticileri, belirsizlikleri azaltacak ve karar almada önemli avantajlar sağlayacak bilgilerden yararlanmak suretiyle, tehlikeler konusunda önceden uyarılmaya ve hazırlıklı olmaya önem vermişlerdir.
Bu bağlamda bir ülkenin düşünen insanları o ülkenin potansiyel gücüdür. Zira düşünce insanları günlük sorunlarla uğraşma yerine, ileride ortaya çıkabilecek gelişmeleri, sorunları tahmin ederek çeşitli olasılıklara göre çözüm önerileri hazırlar.
Böyle bir girizgâhla yazıma başlamamın nedeni, son NATO zirvesinden sonra, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanımız Erdoğan arasında yapılan görüşmeden ‘’acaba ne çıktı?’’ Sorusuna net bir cevap bulamayışımdır.
Her iki Başkan görüşmeye ilişkin yaptıkları açıklamada ‘’olumlu geçti’’ dese de uzun bir zamandan beri iki ülke ilişkilerinin gerilmesine neden olan ABD’nin tutumunda olumlu bir değişimin olup olmayacağı konusunda belirsizlikler devam etmektedir.
Türkiye etrafında olup biten olaylara karşı kendi güvenliğini korurken, uluslararası güvenliğe ve bu alandaki işbirliğine de önem vermektedir. Türkiye, son derece net ve şeffaf bir dış politika yürütürken, aynı şeffaflığı NATO ortaklarında görememektedir.
Bu bağlamda iki ülke arasında gerginliğe neden olan PKK terör örgütünün Suriye’deki uzantısına yapılan yardımlar ABD’nin güvenilmez bir ülke olduğu algısını beslemektedir. Zirveden daha iki gün önce Afrin’de özel bir hastaneye YPG’li teröristlerce saldırıya uğradı.
Terör meselesi, hiç kuşkusuz Türkiye için hem bölgesel hem de uluslararası boyutuyla üzerinde fazlasıyla durulması gereken bir konudur. Tedavi gören 14 sivili katleden bu terör örgütüne ABD hâlâ desteklemeye devam edecek mi?
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin egemenlik haklarını gasp etmeye çalışılan politikalara son verilecek mi? Türkiye: ‘’Barış ve adalet temelinde konuşalım anlaşalım’’ çağrılarına kulak verilecek mi?
Türkiye ile yapılan ‘’suçluların iadesi’’ anlaşmasına rağmen, FETO başta olmak üzere diğer tüm terör örgütleri iade edilecek mi? Bu ve benzeri konular çerçevesinde ne NATO Zirvesinde ne de Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmede Türkiye lehine somut bir ilerleme göremedik.
NATO’nun kimlik krizi
Yukarıda Türkiye ile NATO arasında yaşanan belirsizlikleri: PKK, Doğu Akdeniz sorunu ve suçluların iadesi başlığı altında belirtmeye çalıştık. Ancak NATO’nun belirsizliği sadece bu üç konuyla sınırlı olmayıp daha derin bir kriz ve belirsizlik içindedir.
Hiç yorum yapılmamış
717 kez izlendi
781 kez izlendi
556 kez izlendi
2080 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.