GÜNCEL

Mehmet Beyhan : Muhasebe

Tarih
03 Ocak 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Her yılsonu geldiğinde şirketler, kurumlar kâr zarar hesabını yapar, planlar gözden geçirilir ve yeni yılda yapılacak işlerin planlaması yapılır. Bugün dış politikanın yoğun konularının dışında kalmak istedim. Bu yazıyı şuanda ülkemden çok uzakta Amerika kıtasından yazıyorum.

Öncellikle herkesin yeni yılını tebrik ediyorum. Evet, bugün 3 Ocak 2024. Bu köşeyi takip eden dostlarım için, yılın ilkyazıdır. Daha dört gün öncesine 2023, bugüne 2024 diyoruz. Yılın ismi değişse de dünyamızın her bölgesinde yaşanan olumlu ve olumsuz yaşanan her şey, tüm hızıyla devam ediyor. O kadar hızlı devam ediyor ki, aldığımız en basit kararlardan en önemlisine kadar, sakin bir dimağ ile muhasebesini yapamıyoruz.

Bilindiği gibi muhasebe kavramı, Arapça da ‘’hsb’’ kökünden gelen hesaplaşma anlamına gelir. Dolaysıyla işletmelerin sahip olduğu kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmak için tarihe göre kaydeder, sınıflandırır, özetleyerek rapor eder ve en önemlisi de çıkan sonuçların muhasebesini yapar. Bu anlamda bireysel ve toplumsal hayatımızın muhasebesini yapmak önemli olacaktır.

Günleri geriye doğru bir zincirin halkasına benzetirsek bir tek boş halka olmadan ilk insana, ileriye doğru uzatırsak son insana kadar uzar gider. İlk insanla başlayıp son insanla bitecek zincirin her bir halkasının içinde doğum ile ölümü, doğru ile yanlışı, temiz ile pisi, sevinç ile kederi, mazlum ile zalimi, hak ile batılı, aydınlıkla karanlığı, kısacası bütün zıtlıkları barındırır.

Tarihin ana eksenini süreklilik ve değişim oluşturuyorsa da iyi ile kötünün mücadelesi asla değişmedi ve değişmeyecektir. Çünkü insan İyi ve kötü davranış sergileyebilme yeteneğine uygun olarak yaratılmıştır. Bu açıdan baktığımızda tarih zamanda değil, zamanın tarihte yaşandığını görürüz. Sanıldığı gibi tarih geçmişte yaşanıp bitmiş değildir. Zira etkileri bakımından her an devam ediyor, onun için muhasebenin de her an yapılması mühimdir.

Toplumların tarihi tabii akış içinde süreklilik gösterir. Bu süreklilik birbirini takip eden nesiller ile her devirde varlığını devam ettirir. Özellikle gençler tarihin muhasebesini iyi yapabildikleri ölçüde enerjilerini ve çağın imkânlarıyla birleştirerek yeni ufuklara yönelebilirler.

Yıllar aylardan, aylar haftalardan, haftalar günlerden, günler saatlerden, saatler saniyelerden oluştuğuna göre, demek ki, her anımız tarihi bir anı oluşturur. Bu durumun muhasebesini yaptığımızda geleceğe karşı çok büyük bir sorumluluğumuzun olduğunu fark ederiz.

Birçok düşünürün dediği gibi: ‘’Tarih kesintisiz akan bir nehir gibidir’’ Tarihin bütün aşamalarında iyilikle kötülüğün değişmez mücadelesi de kesintisizdir. O zaman iyilerin boşa harcayacak bir tek anı bile yoktur. Her anımızı iyi bir başlangıç yapmak için bize verilmiş fırsat olduğunu unutmamamız gerekir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;