DÜNYA

Mehmet Beyhan : Erdoğan'ın Mısır'a gidecek olması önemlidir

Tarih
08 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Bilindiği gibi Türk-Mısır ilişkileri, Sisi darbesinden beri kopuktu. 4 Şubat’ta ‘’a haberin’’ canlı yayın konuğu olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’a gideceğini duyurdu. Bu, iki ülke ilişkilerinin yeniden normalleşmesi için devam eden görüşmelerin önemli bir aşamaya geldiğini gösteriyor.

Konuya, yüzeysel bakanlar, eski defterleri karıştıracak Erdoğan’ın Sisi hakkındaki açıklamalarını gündeme getirip bu ziyareti bir çelişki gibi göstermeye çalışacaklardır. Hâlbuki esas çelişki Türk-Mısır ilişkilerinin normalleşmemesidir. Bu bakımdan basmakalıp eleştirilerin hiçbir kıymeti yoktur. Filistin Halkına yardımların ulaştırılması için bu ziyaret çok önemlidir. Bu ziyareti sabote etmek veya gölge düşürmek isteyenler çıkabilir. Her iki ülkenin istihbarat ve güvenlik güçlerine büyük iş düşmektedir.

Türkiye ve Mısır tarihsel, kültürel bağları güçlü olan bölgenin iki büyük ülkesidir. Her iki ülke de muazzam potansiyele sahipler. Tarih boyunca stratejik öneme sahip Doğu Akdeniz bölgesi için Türkiye ve Mısır’ın işbirliği, jeopolitik yayılımları içinde her iki ülkeye de önemli avantajlar sağlayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile telefonda görüştüBöyle bir avantaj, İsrail’in bölgede pervasız hareket edemeyeceğini de sağlayacaktır. Türkiye, gelişmeleri yakından takip ediyor ve ona uygun politikalar oluşturuyor. Türkiye’nin coğrafi, ekonomik ve nüfusa dayalı potansiyeli, gönül coğrafyasındaki ülkelerle ilişkileri, Avrupa’ya karşı elini daha da güçlendirecektir.

Çünkü eğer Avrupa bir işbirliği ve istikrar kıtası olacaksa, jeopolitik yayılımlarında dayanacağı bölgesel işbirliğine ihtiyaç duyacaktır. Bu ihtiyacı Türkiye’den daha iyi karşılayacak başka bir ülke yoktur. Bu nedenle ‘’hangi ülke Türkiye ile işbirliği yaparsa, kazançlı, karşısına alırsa zararlı çıkacağını’’ birçok kez bu köşe de yazmıştık.

Dolayısıyla burada Mısır’da kazançlı çıkacaktır. Mısır, Türkiye üzerinden Kafkasya’ya, Orta Asya’ya, Balkanlara daha rahat açılabilir. Keza İsrail’e karşı eli daha güçlenir, Etiyopya ile yaşadığı baraj sorunu nedeniyle Türkiye kolaylaştırıcı rol oynayabilir.

Aynı şekilde Türkiye’nin Afrika politikası için de Mısır önemli bir ülkedir. Özellikle Libya’daki bölünmüşlüğü ortadan kaldırılması ve istikrara kavuşturulması için Mısır çok değerli bir ortaktır. Türkiye, savunma sanayinde geliştirdiği teknolojik silahları Mısır’a satarak hem ekonomik fayda sağlar hem de Mısır’ın kendini savunmasına katkı sağlamış olur.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;