Aslında anayasa referandumunun sonucu konusunda fazla spekülasyon yapmaya gerek yoktur sanıyorum. Çünkü toplumun çoğunluğu Türkiye'nin istikrarlı ve güvenlikli bir ülke olarak yoluna devam etmesinin ana şartının, referandumda "Evet"lerin "Hayır"lardan fazla olmasına bağlı olduğunun bilincindedir.
Yetkili ve sorumlu
Daha önce de yazdığımız gibi referandumda söz konusu olan Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan'a duyulan güvenin tazelenmesidir. Anayasada yapılan ve referanduma sunulacak olan değişiklikler, daha hızlı kararların alınabileceği bir yapıyı içerirken, Cumhurbaşkanı'nı da "Yetkili ama sorumsuz" statüden çıkartıyor ve sorumluluklar gündeme geliyor. En önemli yenilik ise "Başbakan" yerine "Cumhurbaşkanı Yardımcıları"nın gelmesi ve Bakanlar Kurulu üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi olacak.
12 Eylül'ün sonu
Anayasa metinlerinin toplum tarafından derinine incelenip bilinmesi pek mümkün değildir. Ama bilmemiz gereken şey şu andaki anayasada Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin ve sorumsuzluğun Kenan Evren için oluşturulduğu gerçeğidir. Kısacasıreferanduma sunulacak anayasa maddeleri, 12 Eylül rejimini sona erdirecektir.
Normalleşme ve demokratikleşme
Galiba bu referandum sonrasında neler olacağını kestirmek, bu referandumun sonucunu kestirmekten daha zordur. Sanırım referandum sonrası dönemde özellikle normalleşme ve demokratikleşme süreçlerine ağırlık verildiğini hep birlikte göreceğimizi düşünebiliriz. FETÖ ile ve PKK ile mücadelede daha kesin sonuçların alındığı ve özellikle dış ilişkilerde eski anlaşmazlıkların rafa kaldırıldığı bir dönem yaşayacağız.
Bekleyerek göreceğiz...
Sabah
5 Şubat 2017
Hiç yorum yapılmamış
698 kez izlendi
770 kez izlendi
555 kez izlendi
2078 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.