GÜNCEL

Hakan Albayrak : O arabayı Erbakan yapmadı

Tarih
09 Kasım 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Albayrak
 Yerli otomobil meselesinin yeniden gündeme gelmesi üzerine “Erbakan’ın yaptığı Devrim”i hatırlatanlar oldu, ama ilk yerli otomobilimiz olan Devrim aslında Necmeddin Erbakan’ın eseri değildi.

Hiç şüphesiz, yerli otomobil davasının öncüsüdür Erbakan.

1961’de bu davayı dönemin devlet başkanı olan Cemal Gürsel’e aşılayan da Erbakan’dı.

Dolayısıyla, Erbakan’ın Devrim’e vesile olduğunu söyleyebiliriz.

Devrim otomobilinin imali sürecinde ise Erbakan hiçbir şekilde yer almamıştır.

Yer aldırılmamıştır.

Ulaştırma Bakanlığı, Erbakan’ı bu işten dışlamıştır.

Sebep?

Bilmiyoruz.

Belki Erbakan’ın irticai (!) kimliği sorun teşkil etmiştir.

Belki de Erbakan ‘Bu iş öyle iki ayağı bir pabuca sokarak yapılacak bir iş değil’ dediği için vazifeye münasip görülmemiştir.

1961 senesinin Haziran ayı ortasıydı ve “Milli otomobilin ilk numuneleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine yetiştirilecek” deniliyordu…

Dört buçuk ayda yapılması isteniyordu bu işin…

Neticede vazife Devlet Demiryolları kadrolarına tevdi edildi ve imalat yeri olarak Eskişehir Cer Atölyesi belirlendi.

***

Devrim’in ilk iki numunesi gerçekten de 29 Ekim 1961’de görücüye çıktı.

Bundan iki gün sonra, Erbakan, dönemin ‘milliyetçi-mukaddesatçı’ gazetelerinden Yeni Sabah vasıtasıyla, Devrim hakkındaki mülahazalarını kamuoyuyla paylaştı.

Devrim tecrübesini cesaret verici bulmakla beraber, bazı eleştirileri de vardı Erbakan’ın.

Bu eleştiriler tabii ki yerli otomobil hamlesinin selameti içindi.

İlgili haberi okuyalım:

İlk Türk otomobilinin, Devlet Başkanı Cemal Gürsel’in arzusuna uyularak kuvveden fiile çıkması, bu imalata taraftar ve muhalif olan iki zümre arasında geniş akisler husule getirmiştir.

Gürsel’in ‘Bir aşağılık duygusu ile bizde otomobil yapılamaz diyenler utansın’ sözünden utanması icabedenler Türk otomobilinin imalatını kendi menfaatlerini düşünerek baltalamak isteyenlerdir...

Devrim adı verilen otomobilin seri olarak imalinin mümkün olup olamayacağı hakkında dün Teknik Üniversitesi Motörler kürsüsü Doçenti Necmettin Erbakan’ın malumatına müracaat ettik.

Devlet Başkanı Gürsel’in yakından tanıdığı ve Türk otomobilini gerçekleştirecek çalışmaları sebebi ile kendisine geniş itimat beslediği hatta bu vazifeyi bir devlet bakanlığı payesinde yürütmesini arzu ettiği Erbakan şunları söyledi:

Eskişehir Cer Atölyesinin üç ay insan üstü gayret sarfederek meydana getirdiği iki otomobil, iki özellik taşımaktadır. Birincisi, bizde otomobil yapılamaz diyenlere güzel bir cevaptır. İkincisi, bu işi yapacaklara cesaret vermiştir. Fakat otomobil, Teknik Üniversitesi Motörler Enstitüsüne sorulmadan yapılmıştır. Üzerinde çalışan arkadaşların otomobil ihtisası yoktur. Cer Atölyesi 1946’da üç dizel motör yapmış, fakat asıl işi Devlet Demiryollarına hizmet olduğundan seri imalata geçememişti. Eskişehir’deki hareket bizim davamız için atılmış adımdır. Üç ayda bir otomobil motörü imaline imkan yoktur. Teknik birçok hataları olduğunu kabul etmek lazımdır. Zira otomobil süt sağma makinesi veya dikiş makinesi değil, can makinesidir. Emniyet ister. Bizim on aydır üzerinde çalıştığımız dava başkadır. Biz binanın maketini yaparak övünmek yerine aslını meydana getirmek gayretinde idik. Aslı dediğim şey seri imalattır. Eskişehir’de arkadaşların yapmağa muvaffak oldukları otomobili tetkik ettikten sonra bunun bizim planlarımıza göre seri şekilde imal edilip edilmeyeceğini söyleyebilirim. Bu maksatla biliyorsunuz 9 firma oto sanayii için birleşmeğe hazırdır. İlerideki iltihaklarla bu rakamın 36’ya yükseleceğini tahmin ediyorum. Cer Atölyesi ilk adımı atmıştır. Şimdi iş memleket sanayiine bilhassa bunu yapmağa muktedir firmalara düşmektedir.” (Yeni Sabah, 31 Ekim 1961)

Hülasa: Erbakan, Devrim’i yapan adam olmadığı gibi, bu arabanın imalindeki iş tutuş tarzına eleştirel bakıyordu.

***

Bu vesile ile Erbakan Hocamıza bir kere daha Rahmet-i Rahman dileriz.

Mercedes’in ne alemi var?

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, “Şimdi, yerli otomobilden bahsediliyor, çok güzel, ama sen et ithal ederken yerli otomobil yapmanın hangi anlamı var?” diye soruyor.

Demek ki Muharrem Bey Almanya’da milletvekili olsaydı Mercedes, BMW ve Volkswagen üretiminin durdurulmasını isteyecekti.

Geçen sene 3.5 milyon ton et ithal etmiş Almanya…

Karar
9 Kasım 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Erdal

    11 Kasım 2017 11:26
    0 0
    yerli otomobil fabrikası gibi önemli stratejik yatırımlar Marmara Bölgesi'ne sıkıştırılmamalı. harp zamanında İstanbul Marmara Bölgesi Ankara gibi şehirler ilk hedeftir. stratejik yerli otomobil fabrikası Konya'da olması isabetli olacaktır hem Marmara'ya göçün azaltılması noktasından da isabetli olacaktır. Doğu Anadolu'da Güney Anadolu'da fabrikalar Marmara Bölgesi'nin yükünü hafifletecek ve gelir adaletsizliğinin önüne geçecektir.
  • VANLI

    10 Kasım 2017 08:37
    0 1
    DÜNYADAN HABERİ SON NOKTA OLARAK BIRAKMIŞSINIZ. BİRİLERİNE KAPAK OLUR MU ACABA? BENCE OLMAZ ÇÜNKÜ BUNLARA NE YAPSAN YÜZLERİNE TÜKÜRSEN UTANMAZLAR. İFTİRA VE KÜFÜR İLE BİR ŞEYLER BAŞARILSAYDI. LİDERLERİ YILLARCA DARBE İLE TÜRKİYE' Yİ YÖNETMEZDİ.
  • nd

    10 Kasım 2017 08:16
    0 1
    heyyyy, sen kimin sesisin ? her makalen kin ve nefret saçıyor bu millet bununu farkında
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;