Navtex ilanıyla ülkelerin deniz kuvvetleri, denizlerde ya da havada yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Yunanistan geçen gün Rodos, Kerpe ve Meis adaları civarında Navtex ilan etti. Bu çerçevede aşağıdaki haritada gördüğünüz alanlarda Yunanistan 21 Haziran-7 Eylül tarihleri arasında Batı Akdeniz'de deniz ve hava tatbikatları gerçekleştirecek.
Navtex yüzünden, turizmin en yoğun olduğu bir dönemde, Fethiye ve Kaş limanlarına gelecek binlerce turist taşıyan dev Cruise gemilerinin, teknelerin ve yatların güzergâhları önüne bariyer çekilmiş olacak. Ayrıca bu alanlarda Türk sondaj gemilerinin sondaj yapmalarının önüne geçilecek.
21 Haziran-7 Eylül arasındaki tarihin bir başka önemi daha var.
Yunanistan bu Navtex ile Türkiye ile 27 Mayıs 1988 yılında imzaladığı Atina Mutabakatı’nı da ihlal etmekte. Tıpkı geçen yıl ve önceki yıllarda olduğu gibi.
Yunanistan’ın aksine Türkiye’nin yıllardır harfiyen uyduğu bu mutabakat nedir?
ATİNA MUTABAKATI’NIN KAPSAMI
İki ülke, bu mutabakatla hem Adalar Denizi hem de Türkiye’nin Batı ve Güney kıyılarındaki turizm hareketliliğine sekte vurmaması için 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında askerî tatbikatlar yapmayacak ve Navtex ilan etmeyecekti. Taraflar bu arada Ege’nin açık deniz alanlarını ve uluslararası hava sahasını kullanma haklarına saygı gösterecekler, notam, bildirim veya uyarı gerektiren askerî tatbikatların planlanmasını, icrasını azami ölçüde önleyeceklerdi. Bu anlaşma ulusal ve dinî tatilleri de kapsamaktaydı.
Yukarıda belirttiğim gibi Yunanistan geçen yıl da bu üç aylık dönemde askerî tatbikatlarını durdurmamış, Navtex’ler ilan etmiş, sahil güvenlik gemileri ile gemi ve yat turizmini aksatacak saldırılarda bulunmuş, balıkçılarımızı sık sık taciz etmişti.
Şimdi de aynını yapıyor.
EN ÇOK YUNANİSTAN ZARAR GÖRÜR
Türkiye, Yunanistan’ın hukuk tanımaz tutumuna karşı sabırla kurallara uymayı sürdürüyor ama bu kimin işine yarıyor?
Şöyle bir düşünelim. Yunanistan’ı her yıl 30 milyona yakın turist ziyaret ediyor. Bunun 15-20 milyonu Ege adalarını tercih ediyor ve bu faaliyetin yıla vurulduğunda geliri 15 milyar doları aşıyor. O hâlde Türkiye Atina Mutabakatı’ndan Yunanistan’ın sık sık yaptığı ihlaller nedeniyle çekilse ve Ege adaları çevrelerinde iki üç adet Navtex ilan etse bundan en çok kim zarar görür?
Tabii ki Yunanistan.
O vakit neyi bekliyoruz?
MİÇOTAKİS SANDALYEYE TERS OTURTULMANIN ANLAMINA BİR BAKSIN
Adaları yıllardır silahlandırdıklarını gördük ve “sabırla” bekledik. Yunanistan bu sabrımızı ve uluslararası hukuku hatırlatan nazik uyarılarımızı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün muazzam Efes Tatbikatı’nın son gününde yaptığı konuşmada ifade ettiği gibi yanlış anladı. Yani bir “acizlik belirtisi” olarak algıladı. Kendilerinde olmayan bir gücün zehirlediği kifayetsiz ve sorumsuz Yunan siyasetçileri, 100 yıl sonra yine vekâlet savaşçısı aparatı olmayı üstlendiler trajik biçimde.
Trajik diyorum çünkü bu Miçolar akıbetlerinin ne olacağını anlamak için yine Erdoğan’ın hatırlattığı üzere 100 yıl öncesine bakmayı akıllarına bile getiremeyen balık hafızalılardan oluşmakta ne yazık ki.
Onların Küçük Asya Faciası dedikleri bozgunun sonrasından bahsediyorum.
Hiç yorum yapılmamış
717 kez izlendi
780 kez izlendi
556 kez izlendi
2079 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.