GÜNCEL

Ali Turhan : Tren kazası ihmal mi suikast mı

Tarih
24 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Ali Turhan

Sizlere bugün ‘08 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından işletilen 12703 notlu trenin, Balabanlı-Çorlu arası Km 162’de seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir diye’ başlayan bir kaza raporundan alıntılanmış bir bölümdür.

 Bildiğiniz üzere daha önceden de Sakarya'nın Pamukova ilçesinin Mekece köyü yakınlarında, 2004 yılında 41 vatandaşımızın öldüğü hızlandırılmış tren kazası gerçekleşmişti. Yine bugün ki gibi kimse ben suçluyum, benim ihmalim var diye ortaya çıkmamıştı. Demiryollarının sık sık tren kazaları ile anılır olması hiç hoş olmuyor.

Tekirdağ'daki tren kazasıyla ilgili  rapora giren makinistlerin ifadelerine bakılırsa Halil Altınkaya ile Suat Şahin ne olduğunu anlamadan kazanın gerçekleştiğini söylüyorlar.

Edirne'den İstanbul'a giden tren, Balabanlı-Çorlu arası 162. kilometrede saatte 100-110 kilometre hızla seyrediyordu. Makinistler, saat 17.00 sularında kazanın meydana geldiği menfeze yaklaştı. Makinistler Altınkaya ve Şahin, raylarda ve traverslerde olağanüstü bir durum görmedi. Yalnızca, kazaya neden olan bölgede rayların bir miktar suyla kaplı olduğunu belirttiler.

Lokomotif, menfeze girince zemindeki boşluk nedeniyle tren sarsıldı. Makinistler, zeminle ilgili sorun olduğunu anlar anlamaz treni durdurmak için freni çekti. Makinistler, "Sarsıntıyı hissettik ve frene bastık" dedi.

Lokomotif ve ardından gelen vagon menfezi geçti. Sonraki 5 vagon trenin ağırlığının da oluşturduğu güçlü sarsıntının etkisiyle raydan çıktı ve devrildi. Lokomotif ve birinci vagonun, frene basıldıktan sonra 120 metre daha gittiği belirtildi. Makinistler, tüm bunların saniyeler hattı saliseler içinde olduğunu kaydetti.



İHALE NEDEN İPTAL EDİLDİ

Feci tren kazasının meydana geldiği Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Mahallesi'ne İstanbul Halkalıdan gelen hattın menfez bakım ve taş duvar işleri ihalesi 2018 yılı haziran ayında açıldı.

İhale 6 Temmuz 2018 yani geçtiğimiz Cuma günü yapılacaktı. Ancak ihale ödenek tahsis emri çıkmadığından iptal edildi. “Ödenek tahsis emri” ihalenin yapılması için devlet bütçesinden buraya para aktarılmaması anlamına geliyor. Nasıl yani Demiryolları parası olmayan ya da devletten ödenek alamayan bir kurum mu oldu?

İhale hakkında biraz daha bilgi vereyim:

2018/293539 ihale kodu ile T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) 1. Bölge Malzeme Müdürlüğü tarafından açılan ihale tam da kazanın meydana geldiği görülen köprülerin sel ve diğer dış etkenlere kaşı korunmasını sağlamak için yapılan bir müdahale.

 

 

Yenilenen Halkalı-Uzunköprü hattı üzerinde sağlam olmayan zeminler için yapılacak uygulamanın ihalesi ise 2 Mayıs'ta yapıldı. “Sirkeci-Uzunköprü Hattı arası Heyelanlı Bölgenin fore kazık ile ıslah edilmesi işi”  4 milyon 771 bin 919 TL olan yaklaşık maliyetle bir şirkete ihale edildi, ben de şirketin ismi de var lakin adamların bir suçu yok çünkü iş iptal edildi.

Neyse işi bitirme süresi ise 180 gün olarak belirlendi. Fore kazık diye tabir edilen sistem, sağlam zemine sahip olmayan bölgelerde yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırma amaçlı uygulanan bir sistem. Fore kazık ile heyelan riski olan bölgelerde sahanın düzenlenmesi ve zeminin güçlendirilmesini sağlıyor.

 180 gün süre tanınan ihalenin tamamlanması beklenmeden hattın açıldığı doğrumudur. Bunu onaylayan,kazaya davetiye çıkaran,yetkili veya yetkililer kim? Son KHK ile bu kurumdan sadece bir kişi ihraç edilmiş, bu kadar düzgün bir kurumsa böyle bir ihmal nasıl gerçekleşti. Fuat Uğur üstadın da yazdığı gibi ‘’ Başkanlık kutlamaları öncesinde kasıtlı bir olayla mı karşı karşıyayız’’ cümleleri insanın kafasına takılmıyor değil.  Yeni Ulaştırma Bakanı koltuğa oturmadan kucağın da bir bomba buldu. 24 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan bu kazanın sorumlularının derhal bulunması, suikast mı yoksa ihmal mi olduğu kaza kırım ekiplerince çözümlenmesi gerekmektedir. Zamanlama manidarlığı açısından ise ulusal güvenlik kadar önemli bir mevzudur, bu sebepten BEŞTEPE ekibi soruşturmaya dâhil olmalıdır.

Soruşturma esnasında şu sorularıma cevap aranmalıdır:

TCDD Genel Müdürlüğünde liyakatsiz ve demiryolları konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olmayan yöneticiler mi bulunmaktadır. Mevcut TCDD Genel Müdürü döneminde TCDD 2016 yılında 2 milyar TL üzerinde zarar etmiş midir ve TCDD’nin zararı iyi yönetilemediği için her yıl devamlı artmakta mıdır?

TCDD bütçeden ciddi anlamda pay almaktadır. TCDD’nin 2018 yılı bütçesi 7,5 milyar TL’dir  ‘ödenek tahsis emri yok’ diye bir ihale iptal edilmiş midir?

Menfez çevre beton işi yapılmadan geçiştirme yaparak, bu hat kullanıma devam ettiren yetkililer kimdir.  Bakanlar kurulu bile işinin ehli liyakatli isimlerden oluşturulurken DEMİRYOLLARI ekibi sınıfta kalmamış mıdır?

 

TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğünde tüm yönetim kademelerinde liyakatli, teknik bilgisi olan yöneticiler görevlere getirilmelidir ve tüm yönetim baştan aşağı değiştirilmelidir. TCDD’den ihale alan firmaların yaptıkları işler iyi denetlenmelidir, eksiklikler giderilerek acele etmeden inşaat halindeki demiryolu hatları teslim alınmalıdır.

 Sayın Bakanım bu ihmaller zincirindeki sorumluları almazsanız, bu adamlar daha çok tren devirir. Kuruma güveni kaybeden bu millet sonra size devamın da ise Başkan’a olan güvenini kaybedecektir.

Saygılarımla.

seslimakale.com
24 Temmuz 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Veli

    24 Temmuz 2018 14:29
    0 0
    Ya da ihaleye sulanıp alamayanlar mı?
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;