SİYASET

Süleyman Özışık : Kemal Bey'in çözüm önerileri önemli...

Tarih
11 Ekim 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Süleyman Özışık

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun pandemi ile ilgili sunduğu 17 madde var. Hakkını teslim edelim, maddelerin büyük çoğunluğu zor durumda kalan esnafın sorunlarını çözmek üzerine kurgulanmış.

Mesela, esnaf için bakanlık kuracağını açıklaması, sicil affının çıkarılması, alınan kredilerin esnafın ödeyeceği tarzda taksitlendirilmesi ve faiz alınmaması, stopajın kaldırılması, SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, belli devlet kurumlarındaki esnaftan kira alınmaması falan...

Keşke bunlar yapılabilse...

Bunların uygulanabilirliği var mı yok mu? Devlet bu yükün altından uzun vadede kalkabilir mi? Ekonomist olmadığım için bu soruların cevabı bende yok.

Peki Kemal Bey işbaşına gelse bunları yapabilir mi? 

Samimi söylüyorum, zerre-i miskal ihtimal vermiyorum. Yani şimdi diyeceksiniz ki yapmayacağını nereden biliyorsun?

Ben de diyorum ki CHP'nin elindeki belediyelerden biliyorum. 

Tamam devlet yönetimi CHP'nin elinde değil ama devletin büyük kesimini oluşturan devasa bütçeli şehirler CHP'nin elinde. 

Yapacak olan buralarda yapamaz mıydı?

Söylenenlerin tamamını yapamasa bile kısmen yapamaz mıydı? Mesela İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 bütçesi 25 milyar TL. Başkanlık koltuğuna oturan kişi seçimlerden önce ne diyordu?

"Küçük ve mutlu azınlığın hortumunu kestiğimizde belediye kendi kendine yetecek duruma gelir" diyor, ücretsiz ekmek, ücretsiz damacana su, ücretsiz süt ve engellilere, hamilelere ve gençlere ücretsiz ulaşım ve dar gelirli ailelere aylık 2000 lira maaş sözü veriyordu. 

Esnafa, taksicilere ve çalışan kesimlere verdiği sözleri buradan yazsam sayfalar yetmez. 

Peki şimdi ne yapıyor?

Ücretsiz olacağını söylediği her şeye yüzde yüze varan zamlar yaptı mı? Belediye kadrosundaki yüzlerce kişiyi işten çıkardı mı? Taksicilere hayatının kazığını attı mı? 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun tam da bu noktada hükûmete seslenmeden önce kendi belediye başkanına, hatta belediye başkanlarına seslenmesi gerekmiyor mu?

"Arkadaşlar ben iktidarı eleştirirken siz beni boşa düşürmeyin. Esnafa, fakir fukaraya, garip gurebaya el uzatın. Destek verin. Size bağlı kurumlarda dükkânı olan esnaftan kira almayın" demesi gerekmez mi?

Gerekir...

Ama CHP lideri bulunduğu şehirlerde vaatlerini yerine getiremediği gibi kendisine muhtaç durumda olan herkesi mağdur eden belediye başkanlarına seslenmektense iktidara önerilerde bulunma yolunu tercih ediyor.

Çok basit bir şekilde söylemek gerekirse, elinde imkân olsa bile uygulayamayacağı vaatleri iktidara önererek seçmene şirinlik yapıyor.

Kaba tabirle seçmeni bu yöntemle keklemeye çalışıyor.

Yani kusura bakmayın ama SSK Genel Müdürlüğü döneminde tedavi parasını ödeyemeyenlerin ölülerine el koyan, cenazelerini rehin alan birinin bu uçuk kaçık önerilerde bulunması şahsen bana hiç samimi gelmiyor. 

Uçuk kaçık demişken...

Dışarıdan bakan, Kemal Kılıçdaroğlu'nu bildiğiniz kumarbaz sanır. İki sözünden biri kahvehaneler ve pişpirik. Daha önce "Her oyunda bir deste açılırsa sorun kalmaz" gibi beyin yakan bir öneride bulunmuştu.

Bu önerisinin arkasında durduğunu bir kez daha deklare ederek, "Okey, batak gibi oyunlara izin verilmeli" dedi. Hatta tezini güçlendirmek için bir öneride daha bulundu ki dinlerken "Bana inme indi" herhâlde diye düşündüm. 

Kısacası, "Kumar kâğıdı da kâğıt, kâğıt para da kâğıt. O zaman kâğıt paraya niye izin veriyorsunuz" dedi.

Yani sırf eğlenilen ya da kumar oynanan kâğıtla, hayatta kalabilmek için en en en temel ihtiyacımız olan parayı aynı kefeye koymak...

İnsan düşününce Müslüm Gürses gibi kendini jiletlemek istiyor vallahi!

Sosyal medyada da yazdığım gibi...

Kemal Bey'i dinlerken bazen tır şoförü olma isteğim depreşiyor. Şöyle bu son çıkışına benzeyen bütün sözlerini bir CD'ye kopyalayıp uzun yolda dinleye dinleye yolculuk yapasım geliyor. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;