EKONOMİ

Emin Pazarcı : Berat Bey olmasaydı...

Tarih
10 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Aylar önce hasat zamanıydı; spekülatörler de yavaş yavaş devreye girmeye başlamıştı. Nevşehir’de tarlada 75 kuruş-1 lira olan patates, tezgahta 6-7 lirayaçıkmıştı.

Üreticilerle konuştum, oynanan oyunları onların ağzından dinledim. Ardından yazdım hepsini ve belediyelere bir çağrı yaptım:

-Vatandaşın sofrasına el uzatıyorlar. Bu sizin göreviniz. Sıkıntı var, devreye girmeniz lazım.

Sosyal medyada kampanyalar düzenlemeye çalıştım. Yetmedi, bazı belediye başkanlarını bizzat aradım. Bazılarına not gönderdim. Spekülatörlerin önünü kesmek için harekete geçmelerinin şart olduğunu söyledim.

Kimi “bakalım” dedi…

Kimisi Hal Kanunu’nu bahane etti.

Kimi de “Haklısın, yapalım” cevabını verdi.

Ama hiçbirinden sonuç çıkmadı. Harekete geçen olmadı. Mevsimsel sebepler de devreye girince, sorunlar katmerlendi, vatandaşın tepkisi büyüdü.

Dün, Ak Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki ile görüştüm. “Bu konuda sıkıntılı ve zor dönemleri aşmak için elinde yetki olan kamu kurumları belediyelerdir”dedi:

-Eğer sebze ve meyvede spekülasyon ve stokçuluk varsa, belediyeler geçici olarak rahatlıkla devreye girebilir. Elindeki şirketler vasıtasıyla ticaret yapabilir.

Özhaseki, bir başka önemli noktanın daha altını çizdi. Belediyecilik mevzuatında “Halkın sağlığı ve esenliği” diye bir de madde bulunduğuna işaret etti.

Demek ki…

Bu sıkıntılar yaşanırken devreye girmek belediyelerin göreviydi. Ama hiçbiri harekete geçmedi. Yapılan uyarılara rağmen, sahaya inen çıkmadı. Herkes çözümü başkasından bekledi.

***

Nihayet, Cumhurbaşkanı Erdoğan “yeter” dedi. Halka yaşatılan sıkıntılara seyirci kalınamayacağını söyledi ve gereken adımlar atılmaya başlandı…

Önceki gün Ekonomi Bakanı Berat Albayrak da ekonomi basını ile bir araya gelip, alınacak tedbirleri açıkladı. Atılacak adımların gerekçesini ortaya koyarken “Milletin boğazına operasyon çekiyorlar” ifadesini kullandı.

Aynen öyle!

Şimdi belediyeler devreye girecek. Milletin sofrasıyla oynayanlara izin verilmeyecek. Gerekli hallerde sabit ve mobil noktalarda vatandaşa makul fiyatlarla sebze ve meyve ulaştırılacak.

Çünkü, vatandaşın korunması anayasal bir görev. Bu görev de kanunlarla belediyelere verilmiş durumda. Halk, spekülatörlere, stokçulara, vurgunculara ve fiyatlarla oynayan büyük marketlerin insafına terk edilmeyecek ve edilmemeli de.

Ancak, Erdoğan tepki koymasaydı ve Albayrak da devreye girip bazı düzenlemeler yapmasaydı ne olacaktı? Halkı korumakla görevli olan belediyeler, yaşananlara hâlâ seyirci mi kalacaktı?

İşte “metal yorgunluğu” denilen bu olsa gerek!

Sözüm bütün belediyelere ve belediye başkanlarına:

Neden bu güne kadar belediyeler tarafından kanunun verdiği yetkiler kullanılmadı? Niçin zamanında gereken tedbirler alınmadı? Yapılan bütün uyarılara rağmen, bugüne kadar olan bitene niçin seyirci kalındı?

Zamanında adım atılsa, sıkıntı bu noktaya gelmezdi!

İlle dürtmek, uyarmak ve arkadan ittirmek mi gerekiyor? Harekete geçmek için mutlaka yukarıdan uyarı gelmesi mi bekleniyor?

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    11 Şubat 2019 16:31
    0 0
    VE ARKAMIZDA CHP SİSTEMİ VAR.onun için her devirde olduğu gibi CHP den işaret alan bürokrat her zaman direnir. bakın tanzim satışa bile kulp takıyorlar. İZMİRDE 78LERDE TANZİM SATİŞÇI YÜKSEL ÇAKMURU UNUTTURUYORLAR.aynen şu yıkılan evin sahibi ya da belediye bağlantısı gibi. adamlar akıllı. bizimkiler millet, seçim, mlliirade diye,konuşup duruyor. CHPnin hiiiç umuru olmaz.ben devlet kurdum diyor.(şimdi BABAM SAĞOLSN diyeceğim de başka yerlere çekeceksiniz.)
  • hursit dilaver

    11 Şubat 2019 16:29
    0 0
    METAL YORGUNLUGU MU.. çok safsın demeyeceğim sana.. ama kaç kere yazdım. seçim döneminde bürokrasi durur bekler. UNUTMA BU BÜROKRASIYI İSMET PAŞA, M. KEMALİ ÇANKAYAYA GÖNDERDİKTEN SONRA ÖYLE BİR TANZİM ETTİ Kİ, BAKIN HALA BİR BÜROKRATA HİÇ BİR İKTİDARIN SÖZÜ GEÇMİYOR. YETER Kİ CHPLİ OLMASIN. DEMİREL DE, ÖZAL DA,MENDERES TE, TAYYİP BEY DE ÇOK ÇEKTİ ERBAKAN DA..ÇÜNKÜ HALKIN SEÇTKLERİ EN FAZLA 4 YIL ORDALAR..AMMAAA BİZ 40 YIL, 50 YIL.
  • HAK DAVA

    11 Şubat 2019 09:13
    7 0
    HERŞEYİ BELEDİYELERDEN BEKLİYORUZDA ESNAFI HARACA BAĞLAYAN VE HER AY AİDAT ALAN ODALAR NE NANE YİYOR BU MEMLEKETTE YAPTIKLARI ESNAFDAN AİDAT ALMAK VE PARAYI PKK YA YATIRMAKMI BUNLARIN GÖREVİ
  • Horozkentli

    11 Şubat 2019 08:24
    0 0
    Fiyatlardaki artışın sebeblerinden sadece biridir bu bir çiftçi ılarak söylüyorum geçen sene attığım ilacın 500 gr 100 tl ikene bu sene 150 tl olmuş mazot ve gübre fiyatı çok yüksek. Birde şu konu var ki artık hiç bir çiftçi çocuguna çiftçi ol demiyor git memur ol işci ol diyor. Yeni çiftci yetişmiyor. Üstelik yüksek fiyatlı meyve sebzeyi dışardan aldığımızda bi kişi kazanıyor onun yerine devletin daha iyi bir fiyat alım garantisi vermesi gerekir.
  • Ramazan

    11 Şubat 2019 00:46
    1 3
    Sayin yazar yazınızın içini çok boş buldum.(düşünce özgürlüğü (bunu demesek anlayan olmayacak)) peki sana Bir soru? Pazar yerindeki gayrı resmi yer parasini da yazar mısınız? 200 bin 300bin kira ödüyor bu adamlar. Bunu çözün fiyatlar nasil düşecek kasmayin kendinizi ;)
  • Yilmaz

    10 Şubat 2019 22:03
    1 0
    Hayatında belediyecilik nedir bilmeyen birilerini belediye başkanlığına getirtirsen böyle çözümü hep başkasından beklerler.
  • Ahmet

    10 Şubat 2019 20:40
    5 0
    Evet,ben adana lı biri olarak. Karpuz patates v.s ürünlerin özellikle eskiden daha çok karpuz zamanı belediyeler.zabıtalar araçılığı ile yollarda kamyonculara makbuz karşılığı(toprak bastı v.s )halk dilinde ,ücret alır veya almaya çalışırdı.başkası fiyat kontrıl ederler miydi.dediğiniz ğibi bir siistem.olsa giden ürünlerin il ve ilçelere ğiriş fiyatı kontrol edilirdi.bence bu işi TMO aracılığı ile çokta güzel yapa bilirler.nacizane fikrimdir.Allah’a emanet olun
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;