EKONOMİ

Deniz Gökçe : Dubai zor durumda

Tarih
21 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

Dubai Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir parçasıydı. Ama emirliklere hiç benzemiyordu, çünkü ekonomisi petrolle ayakta kalmıyordu! Tersine Dubai eskiden turizm, ticaret ve finansla geçiniyordu. Çölün üzerinde de, dünyanın en çok kullanılan hava alanlarından birinin sahibiydi. Üstelik de dünyanın en yüksek gökdelen binasına ve de bölgenin en büyük limanı olan Jebel Ali Limanı'na sahipti. Emirliklerin GDP’si, geçen yıl yüzde 2.8 büyümüş, bu yıl ise yüzde 3.3 büyümekteydi.

Ancak bunlar dışında Dubai’nin başı belaya bulaşmakta. Uzun vadede bölgesel konut piyasası çok aşırı hale gelmişti ve bölgedeki siyasi sorunlar ise endişe yaratmaktaydı. Dubai’deki hisse senedi piyasası yılda yüzde 20 azalmakta ve Ortadoğu’daki en kötü bölge durumuna gelmekteydi. Birçok şirket kapanıyor ve çok az yeni şirket açılıyordu. Düşen kiralar Dubai’yi konut konusunda 2017’de dünyanın ikinci en kötü yeri yapmıştı. Dubai’nin en itibarlı inşaat şirketi Emaar Properties, bir yılda yüzde 38 küçülmüş.

Dubai’deki bankalar, 2009’daki borç krizinden sonra, Abu Dabi’nin verdiği 20 milyar dolarla ayakta kalmıştı. Son dönemde yeniden artan petrol fiyatları, Suudi Arabistan’daki gelişme ve de Dubai’de 2020’ye yapılacak World Expo biraz da olsa, optimizm yaratmaya başladı. Ama Dubai’nin geleceği Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Muhammed bin Zayed’e bağlı. Yani Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman ile bin Zayed’in yaklaşımına bağlı. Bu ikili hem Yemen Savaşı’nı gündeme getirdi hem de Katar’ı bloke etti. Böylece Dubai’nin ticaret ortağı da ortadan kalktı. BAE de 2022’deki Katar Dünya Kupası turnuvasını almamaya çalışıyordu. Bu değişikliklerle eskiden bir haftada gelen mallar da bir ay gecikmekte. Katar’ın İran’la olan işbirliği de benzer şekilde zor duruma gelmiş. Ama Dubai Emiri Muhammed bin Raşid, aslında Muhammed bin Zayed emirleri verdiği için de, okul konusunu da kapatmaya başlamış. Ama bu arada bazı Çin şirketleri de gelmeye başlamış. Çin şirketleri de Jebel Ali’yi bırakıp Oman Limanı Dupm’u kullanmaya başlamış.

Yani Dubai, giderek bölgedeki siyasi kavgaların kurbanı olmakta!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;