GÜNCEL

Deniz Gökçe : ABD ve Çin galiba nihayet anlaşıyor!

Tarih
12 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

ABD ve Çin üç günlük görüşmeler sonucu, 10 Ocak’ta nihayet anlaşma gerçekleşti gibi! ABD ve de Çin temsilcileri bir dış ticaret anlaşmasını nasıl yapabilecekleri konusunda önemli adımlar attılar. Galiba iki ülke arasındaki sorunlar ortadan kalkabilecek gibi!

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin lideri Xi Jinping, 2 Mart’tan evvel temel anlaşmaları gündeme getirmek konusunda önemli adımlar attılar.

Her iki ülkenin de, büyümenin daraldığı ve piyasaların da dalgalandığı bir dönemde, Washington ve Pekin’in gümrük vergilerinin azaltılması konusunda ortak anlaşma yapmaya çalıştığı da görülmekte. ABD yetkilileri, “İki ülkenin bazı konularda anlaştığı görülüyor” diyor. Çin önemli boyutta tarım, imalat, enerji ve diğer sektör ürünlerini ABD’den alabileceğini açıklıyor.

Ama diğer taraftan ABD, Çinli şirketlerin ABD’nin üreticilerinin entelektüel çalışmalarını ‘çalmalarını’ da eleştiriyor. ABD, bu konuda Çin’in verdiği sözlere sadık kalması gerektiğini de gündeme getiriyor. ABD tarafı aslında atmosferin oldukça iyileştiğini de söylüyor. Ama diğer taraftan da, iki ülke arasında önemli farkın da, bir miktar mevcut olduğunu söylüyor.

Anlaşmalar oldukça yüksek dozda etkili olmuş ve de görüşmeler planlanandan 24 saat uzatılmış. Görüşmelerin yarısında Çin’in baş ticaret yöneticisi Liu He de toplantılara katılmış. Donald Trump da görüşmelerin iyi gittiğini söylüyor. Piyasalar da gidişata çok ilgili oldu. Şangay, Japon Topix piyasası ve de Hong Kong’un Hang Seng endeksi de önemli boyutta büyümeye girişti. Geçen yıl ilkbaharda başlayan ticaret girişimi, 350 milyar dolarlık malla başladı ve de ABD’nin zirai ürünleri ve de enerji üreten varlıkları da, piyasaya döndü.

Lu Xiang adlı Çinli akademisyen, ABD’nin çok çabuk Çin’le ticaretini artıracağını düşünmediğini söylemişti ama işler galiba değişiyor. Arend Kapteyn adlı UBS uzmanı, ABD’nin görüşmelere katılmaya başladığını ve de işler böyle giderse her iki ülkenin de ticaret savaşından çıkıp, ticarete geçeceklerinin görüldüğünü söylüyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;