GÜNCEL

Deniz Gökçe : Trump 800 milyar $’lık bütçe açığını kapatabilir mi?

Tarih
30 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe

Tanskerly adlı yazar tarafından bildirildiğine göre, ABD Başkanı Donald Trump 2016’daki seçim öncesi konuşmalarında ülkenin tüm iç ulusal borcunu, dış ticarette ithal yabancı ürünlerinden alacağı ekstra dış ticaret vergileriyle külliyen kapatacağını vaat etmişti.

Ülkenin bütçe açığını bu yolla kapatmak için bu yıl önce 800 milyar dolar gümrük vergisi ödemesi almak gerekli.

Hazine’nin bu yıl dış ticaret vergilerinden ne kadar gelir aldığını ABD bütçesi Hazine Departmanı’ndan görmek mümkün. Hazine verilerine göre bu yıl sadece 40 milyar dolar ekstra gelir olacakmış. Ama Hazine dış ticaret vergilerinden 35 milyar doları son iki yılda almış. Dolayısıyla bu yıl sadece 5 milyar dolar dış ticaret vergisi mevcut olacakmış. Bu da mevcut iç borcun 160’ta bir kadarı demek.

Donald Trump ilk başta Çin’e bulaşarak 200 milyar dolarlık ithalattan yılda yüzde 25 gümrük vergisi alacak. Bu da 50 milyar dolar ediyor. Diğer taraftan otomobil ve de otomobil parçası ithalatından da 85.25 milyar dolar vergi alabilirmiş. Toplam vergi 135 milyar dolar eder ve 800 milyar dolarlık bütçe açığını kapatmak için ilk adım olarak 135 milyar dolar bulunmuş olur.

Ama diğer taraftan da ABD Kongresi de bu yıl için 40 milyar dolar askeri harcama ve de 54 milyar dolar da askeri olmayan, hiç hesapta da bulunmayan ek harcama yapacakmış.

2019’da ise toplam kamu harcama rakamı 139 milyar dolar artacakmış.

Yani Çin’den çarpılan ekstra fonlar ve otomotiv fonları söz konusu borcu azaltamayacak durumdaymış.

Yani bir de Trump tarafından yaratılan ülke içi vergi indirimleri gündeme alınırsa, 800 milyar dolarlık kamu borcu hiç ödenemiyor, hatta artabiliyor. Federal gelir bu yıl 163 milyar dolar ve de 2019’da net 285 milyar dolar azalacakmış.

ABD’de 100 yıl önce gümrük tarifeleriyle bütçe açığı kapatılırmış. Ama Birinci Dünya Savaşı’nda, yani 100 yıl kadar önce, bu tarifeler kaldırılmış. Trump yaratıcı değil eskinin kopyacısı yani.

Bu yaklaşımla ve ciddi bir hesap yapıldığı zaman, sorun bırakmamak için, Trump tüm ithalatta yüzde 33 oranının üstünde gümrük vergisi tarifesi koymak zorunda ve de 2.34 trilyon dolarlık vergiye tabi ithalat olması gerekli oluyor. Yani geçen yıl ithal edilen her şeyden çok yüksek vergi alınması gerekli!

Trump hesap bilmiyor!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;