TEKNOLOJİ

Akdeniz Üniversitesinden Rulo ekran teknolojisi

Tarih
27 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Özel Haberci
Akdeniz Üniversitesinde geliştirilen bir projeyle masaüstü bilgisayarlardan, tabletlere, LCD televizyonlardan ekranı bulunan tüm elektronik eşyalar, rulo haline getirilebilecek. Projeye Japon teknoloji devi talip oldu 

Akdeniz Üniversitesinde geliştirilen bir projeyle masaüstü bilgisayarlardan, tabletlere, LCD televizyonlardan ekranı bulunan tüm elektronik eşyalar, rulo haline getirilebilecek. Projeye Japon teknoloji devi talip oldu.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ve ekibi tarafından geliştirilen bir proje ile ekranı bulunan tüm elektronik eşyaların katlanabilir hale gelmesi mümkün olacak. Arpaç, 12 kişilik ekip olarak ileri teknolojik ürünlerin oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

İleri teknoloji, katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarma gayretiyle çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Arpaç, hacimsel olarak küçük ama getirisi büyük olan ürünleri ve konuları çalıştıklarını kaydetti.

Son olarak Akdeniz Üniversitesindeki laboratuvarlarda dünyada ilk olan, rulo haline getirilebilecek ekran teknolojini geliştirdiklerini ifade eden Arpaç, "Televizyonlar başta olmak üzere ekranı olan her yerde bu teknoloji kullanılabilecek. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu, oled (Organik ışık yayan diyotlar) teknolojisinin kullanılabildiği tüm yüzeylerde çok rahat kullanılabilecek bir ekran olarak planladık. Dünyada şu anda bir benzerinin olmamasından dolayı bu ürünü Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde patent başvurumuzu yaptık" diye konuştu.

"Katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak" 

Prof. Dr. Arpaç, ürünün getireceği yeniliklere işaret ederek şöyle devam etti:

"Burada oled teknolojisi kullanıldı. Bu sistemle küçültülmüş, istediğiniz zaman istediğiniz büyüklüğe getirebileceğiniz katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak. Hem ekranı hafifletiyoruz hem ekranı küçültüyoruz, bu durum da dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin üzerinde çalıştığı bir proje. Piyasada hafif eğimli televizyonlar görüyorsunuz. Bunun tümüyle katlanamamasının sebebi ise oled teknolojisinde yüzeyin oksijen ve nem geçirgenliğinin sıfır olması gerekiyor. Eğer siz folyo kullanacak olursanız katlayabilirsiniz ama o folyonun oksijen ve nem geçirgenliği olduğu için oledin ömrünü sınırlıyor. Yani siz her altı ay veya daha kısa bir sürede televizyon değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunu hiç kimse istemez."

Prof. Dr. Arpaç, uzun ömürlü bir teknolojinin kullanılabilmesi için yüzeydeki folyonun nem ve oksijen geçirgenliğinin sıfır olması gerektiğini vurgulayarak, "Bunu da ancak cam kaplamayla yapabilirsiniz. Bunu dünyada yapan dev şirketler var. Yalnız onların kullandığı camın kalınlığı minimum 25-30 mikron. Bunu da rulo haline getirdiğiniz zaman 10 santimetreden aşağısına inme şansınız yok. Biz bunu 1-2 hatta 3 mikron yapabiliyoruz. İsteğimiz takdirde bir santimetrelik rulo haline getirerek yüzeyi istediğimiz gibi küçültebiliyoruz" dedi.

"Dev ekranlar katlanabilir hale geliyor"

Bu teknoloji sayesinde televizyonlar başta olmak üzere ekranı olan her yüzeyi (bilgisayarlar, cep telefonları, taşınabilir bilgisayarlar) rulo haline getirerek, çok rahat taşınma, ağırlık ve hacimsel alan bakımından daha kullanılabilir hale geleceğini ifade eden Arpaç, "Proje daha ileri seviyelere getirilme aşamasında. Mantık olarak düşünülen bu projeyi biz gerçekleştirmiş durumdayız. Bunun ürün haline getirilerek piyasaya çıkması 10 yılı bulacak" ifadelerini kullandı.

Japonlar projeye talip oldu 

Arpaç, bu çalışmaya dünyanın çeşitli ülkelerinden talep geldiğini anlatarak, "Bunlar da yoğunluklu olarak Uzakdoğu ülkelerinden. İlişkide olduğumuz firmalar var. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi devretmeyi düşündüğümüz bir Japon şirketiyle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

27 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • mal

    28 Şubat 2016 22:03
    0 0
    mal bunlar yav
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;