Yunanistan artık bağımsız bir ülke değil. Kararlarını kendi başına verecek iradeyi kaybetti. Aslında Doğu Akdeniz’in doğal gaz rezervleri açısından son derece zengin olduğu ilk açıklandığında, birçok uzman bu durumun bölgesel refaha katkıda bulunabileceğini yazmıştı. Bu hem Türkiye hem de Yunanistan için çok güzel bir haberdi. Biliyorsunuz ki Türkiye’nin cari açığında enerji kalemi önemli bir yük oluşturuyor. Doğu Akdeniz’deki toplam hidrokarbon yataklarının büyüklüğüne bakıldığında, bunların Türkiye’nin 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğu söyleniyor.
Her ne kadar gündemde sık sık dile getirilmese de artık ekoloji, tıpkı göç gibi dünyanın karşısındaki en önemli meselelerden biri. Su ve enerji kaynakları hızla tükeniyor. Doğal gaz ve petrolde dışa bağımlı ülkeler üzerindeki baskı artıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin doğal gaz ve petrol açısından Rusya’ya bağımlılığı, Ukrayna savaşının seyrini bile değiştiriyor. İşte tam da bu nedenle Doğu Akdeniz’de keşfedilen rezervler bölge için büyük bir anlam taşıyordu.
Ancak Yunanistan zaten o günlerde bağımsızlığını çoktan yitirmişti. 2008-2009 küresel ekonomi krizinin alt üst ettiği ülke, 2010'da iflasa kadar varabilecek bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştı. Yunanistan’ı Avrupa Birliği ve IMF'den aldığı 240 milyar avro hacmindeki dev yardım paketleri kurtarmıştı. Fakat tehlike ortadan kalkmış değil. Aksine pandeminin Yunanistan’ın turizm sektörü gibi önemli gelir kaynaklarından birine vurucu etkisiyle, ülkenin 2021'de milli gelirinin %10'unu aşan dev bütçe açıkları vermesi, Yunanistan’ı yeniden iflasın eşiğine sürükleyebileceği tahmin ediliyor.
Hiç yorum yapılmamış
717 kez izlendi
781 kez izlendi
556 kez izlendi
2080 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.