TEKNOLOJİ

Ömer EKİNCİ : İnsansı robotlar adam öldürürse suç kimde?

Tarih
10 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Ömer Ekinci

Çin resmi haber ajansı Şinhua, teknoloji devi Sogou ile birlikte "yapay zeka spikeri" geliştirdi. Gerçekleri model alınarak geliştirilen yapay zeka spikerleri, Çin'deki Dünya İnternet Konferansı'nda tanıtıldı.

Bu haberleri bilim kurgu filmleri izler gibi izliyoruz.

Peki teknoloji depar atarken sosyoloji, hukuk, alışkanlıklar ne alemde?

Bazı soruları düşünmek gerekiyor. Bu soruları en çok sorduran, bu sorulara en çok cevap bulan dizilerden “Black Mirror”u da tavsiye ederek başlayalım sorulara.

- Yapay zeka ile çalışan insansı robotlar bir insanı birebir taklit edebiliyor. Peki bir kişinin bu şekilde robotik kopyasının üretilmesi ve o kopyaya suç işlettirilmesi durumunda kişi suçu kendisinin işlemediğine mahkemeyi nasıl inandıracak?

- Suçu robotun işlediği durumlarda cezayı kim çekecek?

- Kiralık katil robotlarla karşılaştığımızda hukuk nasıl işleyecek?

- İnsansı robotların kazara cana ya da mala zarar vermesi durumunda kim, nasıl yargılanacak, zararı kim, nasıl tazmin edecek?

- Önemli sınavlarda insansı kopyalar kişilerin yerine gidip tüm soruları yapabildiğinde kopya çektiği nasıl ispatlanacak, nasıl kanıtlanacak?

- Sadece robotlar değil, insanların da gözlerinin içine lens şeklinde takılabilen ya da normal görünümlü gözlüklerin içine takılan sanal bilgisayarlarla sınavlarda kopya çekilmesinin önüne nasıl geçilecek? Sınav sistemleri, eğitim sistemleri bunlara hazır mı?

- Drone’ların ilk çıktıkları dönemlerde uçuş için hiçbir engel yoktu, ilk drone’lar sorunlara, kazalara, askeri bölgelerden fotoğraf çekmelere sebebiyet verince yasaklandı ve izne tabi tutuldu. Peki kargo drone’ları, ulaşım drone’ları, taşıyıcı drone’lar, polis memuru drone’lar, tek kişilik ulaşım drone’ları, tümü gelişimini tamamlayıp gökyüzüne yükseldiğinde havacılık trafiği bu durumu nasıl içselleştirecek? Sistem oturana kadar maalesef kikazalar mı yaşayacağız? Tarifeli uçakla çarpışan drone’lar ve saire?

- Hukuk sistemlerinin şimdiden bu yeni akılalmaz teknolojilere kafa yorması, altyapı geliştirmesi gerekmiyor mu? Yoruyorlar mı?

Kısacası gelişim, karmaşayı da beraberinde getiriyor.

Üst üste sorularla kafaları bu konulara yormak, zihni daha gelecekçi meselelerle meşgul etmenin bir iyi yanı da günlük basit politik ve sosyal tartışmalardan uzak durmak.

 

Fütürist Çember

Daha doğru meselelere kafa yormanın ve doğru kişilerle iyi bir ağ kurmanın en güzel yolu bu konulara sizlerle birlikte ve sizin gibi kafa yoran kişilerle bir çember oluşturmak.

Üç kişi olabilir, beş kişi olabilir, on kişi olabilir. Oturup ülkenin ve dünyanın geleceğine dair kafa yorabileceğiniz, sizi yükseltgenecek bir çember.

Etrafınıza bakın;

Kim size neyi konuşmak için geliyor?

Yakınlarınızın içinden sizi görünce ne konuşmak geliyor? Dünkü maçı mı konuşuyorlar? Birilerinin dedikodusunu mu? Ahmet Kural - Sıla aşkını ve kavgasını mı?

Eğer böyleyse kendinizi sorgulayın, eğer ciddi konularda konuşuyorlarsa sizinle, hiç vakit kaybetmeden fütürist çemberinizi kurun.

Gelecek eskisinden de hızlı çünkü.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;