DÜNYA

Nureddin Ceylan : Siber felaketlere hazır olun!

Tarih
17 Haziran 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Nureddin Ceylan

Bill Gates ve Dünya Ekonomi Formu Covid-19 salgınından sadece 6 hafta önce Koronavirüs salgını simülasyonunu çalıştırmıştı.

Simülasyondan sonra ise Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde Covid salgını baş göstermişti.

Şimdi ise bu kişiler başka bir şeyin simülasyonunu, başka bir şeyin hazırlığını yapıyorlar.

Hazırlıklarını yaptıkları bu şey, bu yaz içinde etkili olacak ve insanları zor durumda bırakacak olan Siber Çokgen!

Siber Çokgen egzersizi, küresel internetin çöküşünün yanı sıra, güç kaynakları ve kontrol şebekelerindeki kesintileri simüle etmeye odaklanan bir tür savaştır.

Son birkaç on yılda ABD'de ve dünyanın diğer birçok yerinde neredeyse her büyük insan kaynaklı felaketin öncesinde bir  küreselci ‘egzersiz’ vardı. 

What is a cyber attack? Recent examples show disturbing trends | CSO OnlineBu tatbikatlar ve savaş oyunları, yalnızca günler veya haftalar sonra halkı eninde sonunda vuracak olan felaketi taklit etme eğilimindedir. Bazen sahte afet tatbikatları ile gerçek olaylar aynı anda gerçekleşir.

“Büyük sıfırlamayı” finanse eden küreselciler için her şey yolunda gitmedi.

Mesela Dünya Ekonomik Forumu ve küreselci ortakları, pandemi sırasında başlıca yararlananlar olsa da, plandeminin verimini fazlasıyla düşük aldılar.

Covid'in olası laboratuvar kökenlerine ilişkin son ifşaatlar hiç de şaşırtıcı değil. Bu fikri bir yıl önce sosyal medyada dile getirmen bile banlanman için yeterliydi.

Gerçeği nerede bulacağınızı bilmek istiyorsanız, her zaman önce tartışmanıza izin verilmeyen konulara bakın.

Plan kesinlikle bir dereceye kadar çalıştı. Avrupa, Asya ve Avustralya'nın büyük bölümlerinde WEF her zaman istediğini elde ediyor.

Manage Cyber Attacks | FACT24Bununla birlikte, bazı şeyler planlandığı gibi gitmedi. Örneğin, Event 201, pandeminin ilk yılında başlangıçta 65 milyon insanın öldüğünü öngördü; bu olmadı ve hükümetler herhangi bir hayat kurtardığı için de değildi. Aslında, hükümet karantinaları ve kısıtlamaları, Covid'in yayılmasını engellemek için hiçbir şey yapmadı ve bağımsız çalışmalar, maske talimatlarının virüsü durdurmada tamamen etkisiz olduğunu kanıtladı .

Seçkinlerin yanlış hesaplamaları nedeniyle, sıfırlama gündemi dünyanın bazı bölgelerinde başarısız oluyor gibi görünüyor.

ABD'de karantinalara ve deneysel aşılara karşı direnç katlanarak arttı ve düzinelerce eyalet artık Covid kısıtlamalarının ve “tıbbi pasaportların” uygulanmasını yasaklayan yasalar çıkarıyor.

Şu anda en büyük endişem, bu Temmuz'da Dünya Ekonomi Formu’nun başkanlık edeceği yaklaşan ' Siber Çokgen' tatbikatı. 

Savaş oyunu, küresel tedarik zincirinin veya en azından belirli ülkelerdeki tedarik zincirlerinin kapanmasına yol açabilecek hayati altyapıya yönelik bir siber saldırıyı “simülasyon” amaçlıdır.

Siber çokgen ile ilgili ilk endişelerimi çevreme bildirdikten sadece bir hafta sonra, 5.500 millik Koloni Boru Hattını vuran büyük bir siber saldırı bildirildi.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde ise, ABD'deki tüm sığır ve domuz etinin yaklaşık %23'ünü tedarik eden bir et şirketi olan JBS'ye karşı bir başka büyük siber saldırı rapor edildi. 

JBS'deki üretim durdu ve şimdi sorunlar yakında çözülmezse ülke genelinde et kıtlığı olasılığı var.

Geçen gün ise, Apple, İnstagram ve Facebook gibi dev teknoloji şirketlerinde skandal yaşandır.

Tam 25 Milyon kullanıcının bilgileri çalındı.

Sadece Amerika’da Haziran’ın başından bu yana 295 Milyon dolar zarara uğrayan siber saldırılar gerçekleşti. Halkın %20’isi etkilendi. 

Yine, bu büyük ölçekli siber saldırıların bir Dünya Ekonomi Formu’nun Siber Çokgen simülasyonuna öncülük ederken daha sık gerçekleşmesi tesadüf mü? 

Yoksa Siber Çokgen başka bir kaos senaryosu mu?

Yakın gelecekte yapılması planlanan bir felaketin beta testi mi?

Bu soruların cevabını kısa vade içinde alacağız.

Geçen yıl elektrik kesintileriyle başlayan siber çokgen zinciri bu yaz daha farklı şekiller ile ilerleyecektir.

Klimaların çalışmadığı, sosyal medyanın sürekli çöktüğü, bilgilerimizin çalınmaya devam edildiği siber saldırılar çok yakın.

Bu egzersizler boşuna değil. 

Covid salgınından önce yapılan simülasyon şimdi de Siber saldırılar için yapılacaksa, siber savaş kapıdadır.

O halde, önümüzdeki iki ay içinde tedarik zincirini etkileyen bir başka önemli siber saldırılar için teyakkuz halinde olmak gerekiyor.

 

Selametle..

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;