GÜNCEL

Nureddin Ceylan : Netflix de anladı bir biz anlayamadık!

Tarih
28 Aralık 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Nureddin Ceylan

Ünlü yönetmen Adam McKay imzalı Netflix filmi ‘Don’t Look Up’ yayınladığı tarihten beri gündemden inmiyor. Oyuncuları arasında, Leonardo DiCaprio, Jennefer Lawrance, Meryl Streep, Jonah Hill gibi önemli isimlerin rol aldığı film, Politik göndermeleri ve kara mizahıyla epey ilgi çekmiş durumda.
İllaki bu film hakkında sizlerde yazılar veya inceleme videoları görmüşsünüzdür.
Ama gözden kaçan detaylarıyla ve daha da önemlisi füturüstik anlatımıyla bu filme başka bir bakış açısından bakmak gerekiyor.
Filmin konusu kısaca şöyle;
6 ay içine Dünyaya bir kuyruklu yıldız çarpacaktır. Bu kuyruklu yıldızı keşfeden Dr. Randall Mindy ve Kate Dibiasky olası felaketin önüne geçmek için büyük bir çaba içine girerler. Ama bir türlü Dünyayı bekleyen felaketi anlatamazlar. Çünkü medya ABD Başkanının Yüksek Mahkemeye atayacağı adayla ilgilenir. Bir yandan da Ariana Grande’nin canlandırdığı şarkıcı karakterin sevgilisinden ayrılması tamamıyla medyayı sallar. Ama ne medya ne de insanlar durumun ciddiyetini farketmez veya anlamak istemezler.
Filmde pek çok gönderme mevcut.
Leonardo DiCaprio Başrolündeki Netflix Filmi Don't Look Up'tan Yeni FragmanBirleşik Devletler Başkanının kadın olması gelecekte olması beklenen Kamala Harris’in başkanlık koltuğuna oturacağına, başkanlığın ne kadar çulsuz bir yere döndüğüne, en zenginlerin başkana bağış yaparak istediğini yapmasına kadar çok fazla politik göndermeler var.
Amerika halkını unutmayan film, halkın gözünün nasıl kör olduğunu ve gerçekleri görmek yerine saçma sapan gündemlerle kendilerini avuttuğunu da işlemiş.
Diğer yandan film, ana akım medyayı yerle bir ediyor. New York Times,Fox News, Cnn gibi medya organlarında olan tüm şeyi bir kurgu ve yalandan ibaret olarak gösteriyor. Onlara göre her şey toz pembe bir eğlenceden ibaretken dünyayı bekleyen felaketi bile insanlığın kurtuluşu için değil de başkanın dedikodusunu yapmak için kullanıyor.

Bir diğer önemli ayrıntı ise ‘Bash’ adlı teknoloji şirketinin CEO’su olan Peter Isherwell karakteri.
Karakter biraz Bill Gates, biraz Mark Zuckerberg, biraz da Elon Musk karışımı olarak Slikon Vadisini temsil ediyor.
Kuyruklu yıldızda keşfedilen bir maddenin teknoloji sektöründe kullanılacağını düşünen bu CEO başkanı ikna ederek kuyruk yıldızın dünyaya çarpmasına izin verir.
DON'T LOOK UP' FİLMİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERBir gezegen katili olarak nitelendirilen kuyruklu yıldızda değeri 140 Trilyon Dolar olan bu maddeyi ele geçirmenin rüyasında olan CEO Isherwell, iler teknoloji ile göktaşını parçalayarak dünyaya indirmeyi amaçlar. Ama plan başarısız olur ve kuyruklu yıldız dünyaya çarpar. Başkan ve bir takım elit bir uzay gemisine binerek dünyadan kaçar. Tıpkı Musk’un yeni bir gezegende yaşam hayali gibi.

Göktaşını keşfeden doktorlar ise aileleriyle ‘Son Akşam Yemeği’nde buluşur ve dünyanın sonunu gelmesini eğlence içinde beklerler.

 ABD rejiminin yolsuzluğunu,Slikon vadisinde ki zenginlerin kazanma aruzusuyla insanların tamamını yok etmeyi bile göze aldıklarını ve Amerika halkının nasıl bir oyunun içinde olduklarını bilmeden ana akım medya sayesinde uyuşturulduklarını güzel işleyen bu film ile sisteme ağır eleştiri getirildi.
Ama film tamamıyla haklıydı.
Ve cesurca kara mizah üzerinden gerçekleri anlattı.

Tıpkı satanist ve pedofili yuvasına dönmüş ABD rejiminin zenginlerin sayesinde ayakta kaldığı gibi.
Tıpkı Gates’in yeni bir dünya için insanları umursamadığı gibi.
Tıpkı Musk’ın uzayda elitlere yeni gezegen oluşturma hayali gibi.
Tıpkı televizyonlar sayesinde uyuşturulmuş halk gibi.
Tıpkı dünya yok olsa da umrunda olmayıp ünlülerin aşkını daha çok önemseyen gençlik gibi.
Tıpkı gerçeğin her ne kadar gömülmesi için uğraşılsa da bir gün o gerçeğin dallanıp büyük bir ağaç gibi karşına çıkması gibi..
Selametle..

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;