GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Türkiye’yi doğrulayan ABD raporu

Tarih
02 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün hazırladığı “2019 Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmeleri” raporu, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik müdahale ve güvenli bölge oluşturma planlarının ne kadar haklı, meşru ve yerinde olduğunu bir kez daha gösterdi.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün hazırladığı söz konusu raporda YPG için “PKK’nın Suriye’deki milisleri” tespitinde bulunuluyor. Kongrede senatörleri bilgilendiren, Senato İstihbarat Komitesi’nde konuşan Ulusal Güvenlik Direktörü Dan Coats’ın raporda yer alan cümleleri aynen tekrarlaması da ayrıca önemli.

Ankara’nın YPG’den kaynaklı “terör tehdidi” tezlerini doğrulayan bu rapor, aynı zamanda, ABD’nin “terör örgütleri listesi”ne aldığı PKK’nın Suriye’deki milisleriyle nasıl iş tuttuğunu ve kirli bir ortaklık yaptığını da gözler önüne seriyor. Bu raporla YPG’ye gönderilen binlerce TIR dolusu silahın “PKK milislerine” gittiği de itiraf edilmiş oluyor.

2019 Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmeleri ile ilgili görsel sonucuABD’de bazı savunma bakanlarının, senatörlerin, bürokratların, istihbarat direktörlerinin YGP’yle ilgili aslında benzer nitelikte birçok itirafı, tespiti söz konusu. Ancak, buna rağmen Ankara yıllardır YPG’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olduğunu anlatmaya, kanıtlamaya çalışıyor. Ankara’nın tüm karşı çıkışlarına rağmen ABD Yönetimi bugüne kadar terör örgütüne silah göndermeye devam etti. Fakat Fırat’ın doğusuna yönelik müdahalenin gündeme gelmesi ABD politikasında önemli bir kırılmaya yol açtı. Trump, Suriye’den çekilme kararı alarak Türkiye’nin önünü açtı. Fakat, Trump’ın kararına rağmen Pentagon, terör örgütü YPG’yi koruma ve Ankara’nın önünü kesme yaklaşımını sürdürüyor.

Ankara, şu sıralar ABD yönetimiyle “güvenli bölge” planını müzakere ediyor. Pentagon, Suriye’de “Çekiç Güç” modeline benzer bir plan üzerinde çalışarak terör örgütüne dokunulmaz bir alan yaratmak istiyor. Ankara, bu hesapları gördüğünden ve “Çekiç Güç” modelinin yarattığı sonuçları daha öncesinden gayet iyi tecrübe ettiğinden “güvenli bölge”nin kontrolünü tümüyle kendi eline almaya çalışıyor. Pentagon, Ankara’yı mümkün oldukça sınırlama, alan genişletmesini engelleme peşinde.

Tabii, Pentagon hangi plan üzerinde çalışırsa çalışsın, hangi hile veya diplomasi oyununa başvurursa vursun; Ankara, Fırat’ın doğusuna müdahaleyi gündeminden düşürmeyeceği gibi, terör tehdidine karşı sınırlarını etkin bir şekilde koruma altına alacak. Terör örgütü YPG’ye karşı atılacak her adım, yapılacak her operasyon yüzde yüz haklı ve meşrudur; ABD’nin istihbarat örgütlerinin hazırladıkları raporlar da zaten bunu yeterli açıklıkta doğruluyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;