GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : SİHA/İHA’lar, kırsala dayalı terörü bitirdi

Tarih
17 Eylül 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
 Türkiye’nin geliştirdiği -silahlı ve silahsız- insansız hava araçlarının terörle mücadelede yarattığı sonuçlar üzerine şu ana kadar ciddi bir değerlendirme yapılmadı. Milli güvenliğe katkısı üzerine de doğru düzgün bir tartışma yürütülmüş değil.

İnsansız hava araçlarını gündemin ön sıralarına taşıyan parti CHP oldu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, beklenenin aksine, bu araçların kullanımından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Bu sayede de olsa biz gazetecilere, yerli yapım SİHA/İHA’ları kapsamlı bir değerlendirme fırsatı doğdu.

SİHA/İHA teknolojisi, Türkiye’nin 40 yıldır mücadele ettiği terör örgütü PKK’nın kırsala dayalı şiddet stratejisini başarısızlığa uğrattı. PKK ve PKK’yı kollayan güçler, bu gerçeğin farkında, hem de fazlasıyla. SİHA/İHA’ların terörle mücadele yarattığı başarıyla ilgili sessizliğin, suskunluğun bir sebebi de zaten bu; PKK’yı içeride ve dışarıda himaye eden, kollayan güçler, örgütü bitme noktasına getiren İHA’ların bu başarısını ört-bas etme gayretindeler.

Batılılar, Türkiye’nin terör karşısında 40 yıl sonra elini güçlendiren, terör örgütünün -kelimenin tam anlamıyla- belini kıran bir teknolojiye sahip olmasını hazmedemiyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu örneğinde olduğu gibi İHA’lar aleyhinde kampanya başlatarak, şimdi de bu araçların kullan��mına bir sınırlama getirme çabası içindeler. Bu araçların kullanımının “hukuksuz” olduğunu ilan etmeleri, “sivilleri hedef aldığını” öne sürmeleri büyük bir psikolojik harekatın parçası.

Zira uluslararası güçler, PKK’yı kullanarak Ankara’yı diz çöktürmek istiyorlardı. Bu konuda, FETÖ’nün de desteğiyle az yol almadılar. Sürdürdükleri psikolojik harekatla kamuoyunu, PKK’nın “yenilmezliğine” inandıracak noktaya getirmişlerdi.

Tabii bu hikaye, yerli İHA’ların devreye girmesine kadar sürdü. İHA’lar terörle mücadelede hayal edilemeyeni başardı. Bunu artık herkes görüyor. Sınır taburlarını kuşatan, karakolları basan, yolları kesen örgütün eylemleri, bugün artık bitme noktasında. Bu teknoloji sayesinde örgüt, kırsalda hareket edemez hale geldi. Türkiye içindeki güçleri neredeyse tükenmek üzere.

Örgütün militan gücü şu an ağırlıklı olarak Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de barınmakta. Türkiye sınırlarından içeri sızmayı başaranların ömrü ise çok sınırlı olmakta. Manevra alanı daralan örgüt, bu yüzden şehir terörüne yöneldi. Ya birkaç kişilik militan gruplarla yollara mayın döşüyorlar ya da bomba yüklü araçlarla intihar saldırılarına yöneliyorlar.

Türkiye, henüz bu teknolojinin başında sayılır. Gelişmiş insansız hava araçlarının sayısı ve etkin kullanımı arttıkça, PKK’nın Türkiye içinde kırsala dayalı terör hareketliliği sıfırlanacak, çok geçmeden tümden tükenecektir.

Şüphesiz, PKK karşısında yakalanan bu başarıda bürokrasideki ve TSK’daki FETÖ unsurlarının tasfiye edilmesinin büyük payı vardır. FETÖ’nün tasfiyesi, PKK’yla mücadelede son 40 yıldaki en etkili sonuçların alınmasını da beraberinde getirmiştir.

Türkiye için artık terörün bahanesi kalmamıştır; çünkü, gelişmiş İHA’lar karşısında PKK’nın kırsalda varlık gösterme dönemi bitmiştir. İHA’lara atılan çamur ve gözden düşürme çabası, işte bu gerçeği gölgelemek istemelerinden kaynaklanıyor.

Akşam
17 Eylül 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;