SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Muharrem İnce “kansız” geçiş istiyor

Tarih
04 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Muharrem İnce için de başkası için de ortada liderlik adına tek işe yarar rol modeli Cumhurbaşkanı Erdoğan. CHP için bile olsa liderliğe soyunan biri Erdoğan’dan etkilenmeden edemiyor. Siyasi tarihimizdeki en başarılı model Erdoğan’ınki. 24 Haziran seçimlerde aldığı oylarla liderlik havasına giren Muharrem İnce, haliyle kameraların karşısına geçtiği her seferinde ister istemez Erdoğan’dan esinlenmiş söz ve davranışlarla kendini ifade etmeye çalışıyor.

Bunun bir örneğini dünkü basın toplantısında yaşadık. Seçimlerden bir hafta sonra anca Kemal Bey’le görüşebilen Muharrem İnce, sözlerine “milletimden gizleyecek bir şeyim yok, içeride ne konuştuysam burada da aynısını söylerim” diyerek, Erdoğan’dan fazlasıyla esinlendiğini gösterdi. CHP seçmeni de de olsa insanlar açık, “dosdoğru” konuşan insanı sever. Kaçamak ifadeler, sözler seçmeni etkilemiyor. Lider dediğin biraz dobra olur. İçeride ne konuştuysa dışarıda da aynısını söyler. Muharrem İnce de kendince CHP genel başkanlığına, liderliğe ısınmaya çalışıyor.

Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen görüşmeye gelirsek; İnce, yüzde 30’luk oyun verdiği rahatlık ve güvenle Kemal Bey’e “genel başkanlıktan çekil” dedi. Kurultayı toplayarak genel başkanlığı kendisine bırakmasını istedi. Bunu da kameraların önünde açıklayarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nu siyasi olarak çok güçsüz durumda bıraktı.

İnce, Kemal Bey’e “şah” dedi ama henüz ortada “mat”lık bir durum yok. Kılıçdaroğlu, halihazırda partinin genel başkanı ve elinde İnce’yi devre dışı bırakacak kimi enstrümanlara sahip. Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında CHP yönetimi var, İnce’nin ise taban ve teşkilat arkasında. Sırtını sağlam yere dayadığını düşünen İnce, “kansız” bir geçiş olsun istiyor. Bunun için görüşmede “Kemal Bey kurultayı toplayıp görevi devretsin, ‘onursal genel başkan’ olsun, ilişkilerimiz abi kardeş biçiminde yürüsün” teklifinde bulundu. Kurultay kavgasına girişmeyeceğini açıklasa da İnce, “Kılıçdaroğlu direnirse sorunu örgüt çözer” diyerek, Kemal Kılıçdaroğlu açısından mevcut durumun sürdürülemez olduğuna işaret etti.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğuna nasıl geldiği herkesin malumu. Kılıçdaroğlu’nun arkasında yüzde 30’luk bir seçim başarısı yoktu. Daha doğrusu hiçbir seçim başarısı yoktu. FETÖ’nün eline verdiği dosyalarla gündeme gelen ve Doğan medyasının yayınlarıyla parlatılan biriydi. Baykal ile genel başkanlık yarışına girişecek gücü yoktu. Kaset darbesiyle genel başkanlıktan çekilen Baykal’ın sayesinde o koltuğa oturdu. Ve bugüne kadar da bütün sınavlarda çaktı. Dokuz seçim yenilgisi var Kemal Bey’in bagajında. İnce’nin ise inkar edemeyeceği yüzde 30’luk bir skor!

Muharrem İnce, kendince bir “başarı” hikayesi yazdı. CHP teşkilatı ve seçmen de bu hikayeye inanmış görünüyor. Gerçi seçim akşamı milleti sokağa davet etmeyerek bazı güç çevrelerini rahatsız etti. İnce’nin kaderini işte bu “rahatsızlığın” boyutu belirleyecek. CHP’yi kontrol eden gücün -ki bu güç biraz da ABD oluyor- kukla olmayan birini partinin başına getirmesi zor; ama öte yandan ortada ilk kez seçmeni inandırdıkları “başarılı” bir isme de sahipler. İnce’nin kaderini ABD’nin sözünü dinlemeye ne kadar açık olup olmadığı belirleyecek. Eğer bu değerlendirme sonucunda ağırlık İnce’den yana değişirse, Kemal Bey’e de “mat” diyecekler. Kemal Bey’e “şah”ı İnce çekti ama “mat”ı söyleyecek olan CHP’yi kontrol eden dışarıdaki güçtür. Bunu de böyle bilelim!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;