SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Ankara'nın dört maddelik yol haritası

Tarih
24 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Türkiye’nin Suriye sınırına asker takviyesi devam ederken gözler Ankara’yı ziyaret eden ABD heyetindeydi. Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ağırladığı ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile Suriye konusu bir kez daha masaya yatırıldı.

Türkiye’nin önceliğini şüphesiz “Fırat’ın doğusu” oluşturuyor. Uzun süredir masada olan bu konu, ABD’nin kaçak güreşmesi sebebiyle sürece yayılmış durumdaydı. Fakat Hulusi Akar, bu kez muhatabına Ankara’nın pozisyonunu da özetleyen dört maddelik bir beklenti-talep listesi verdi.

Söz konusu liste kısaca şöyle:

erdoğan ile ilgili görsel sonucu

1) Fırat’ın doğusunda Türkiye ve ABD’nin birlikte, koordineli şekilde ‘güvenli bölge’ tesisi,

2) Terör örgütü PKK ve YPG’nin güvenli bölgeden çıkarılması,

3) Bölgedeki mevzi ve tahkimatın imha edilmesi ve ağır silahlarının toplanması,

4) Yerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmeleri için gerekli şartların oluşturulması.

Bu başlıklar, Ankara’nın geri adım atmayacağı, müzakereye açık olmayan ve aynı zamanda, Türkiye’nin Suriye’deki yol haritasını da oluşturan maddeler.

Masada bunlar konuşulurken, sınırda müdahale için hazırlıklar da tamamlanmak üzere. -Sayıdan pek emin olmasam da- 80 bin askerin sınırda bekletilmesi, Ankara’nın kararlılık ve duruşunu izah etmesi bakımından son derece önemli.

Hatırlanacak olursa “Güvenli bölge” formülü ABD’nin önerisiydi. Türkiye’nin müdahalesini, bu öneriyle erteletmeyi başarmışlardı. Ankara, Fırat’ın doğusuna yönelik müdahaleyi sürece yaysa da asla vazgeçmedi. Uygun zamanın ve koşulların oluşmasını bekledi. James Jeffrey’ye önceki gün verilen dört maddelik liste de bunu gösteriyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;