SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Ankara, Trump’ı yakından izliyor

Tarih
04 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
ABD’nin, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye zırhlı araçlar vermesi, kamuoyunda tepki uyandırsa bile devletin hâlâ soğukkanlılığını koruduğu görülüyor. Bunun nedeni yeni başkanın Ortadoğu stratejisinin henüz netleşmemiş olması. Trump parçalı bir Ortadoğu haritasından mı yana? Terör örgütleriyle işbirliği yapacak mı? PKK/PYD’ye yaklaşımı ne olacak?

Yeni başkanın bu sorulara nasıl yanıtlar vereceği net olarak ortaya çıkmış değil. Ankara, Trump ile yüz yüze, masaya oturup konuşmadan ABD ile ilişkilerde peşin kararlar alma yoluna gitmeyecek.

İki ülke ilişkilerinin yol ayrımında olduğundan şüphe yok. Trump yönetimi, yola Obama’nın bıraktığı yerden devam ederse statüko bozulacak. Uzun bir geçmişe sahip Türk-Amerikan ilişkileri yeni bir evreye girecek. ABD’nin terör örgütleriyle iş tutmasına Türkiye’nin sessiz kalması ve eski ilişkileri sürdürmeye çalışması mümkün değil. Böyle bir gelişme, geçiştirilecek türden bir gelişme değil. ABD gibi bir devlet PKK’yı açıktan desteklemeye kalkarsa ne devlet ne de kamuoyu hiçbir şey olmamış gibi davranabilir. ABD’yi eleştirmenin de ötesinde adımlar atmayı gerektirecek bir ihtiyaç hasıl olur ki, Türk-Rus ittifakı stratejik bir hal almaya başlar.

Gelişmeler bu yönde mi? Akla takılan soru bu. Ortadoğu’da olup biteni, Batı’nın bölgeye akın etme sebebini anlamadan ABD’nin alacağı tavrı anlamak da zor. Amerika’nın bölgedeki varlığının sebebi Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme planlarıyla yakından bağlantılı. Batılı ittifak devletlerinin de Ortadoğu’ya yığılmalarının sebebi herhangi bir terör örgütüyle mücadele değil; Batılı devletler, Ortadoğu’da ameliyat yapmak için bulunmaktalar.

Obama yönetimiyle beraber ABD, Ortadoğu’da harita değişikliği için doğrudan harekete geçmiş, Irak’tan sonra Suriye fiili olarak parçalanmış, terör örgütü PKK/PYD eliyle yeni devletçiğin temelleri de atılmıştır.

Trump, bu operasyon devam ederken işbaşına gelmiş bir isim. Obama’yı harekete geçiren güç Trump’ı da yürürlükteki Ortadoğu politikasını sürdürmeye zorlayacaktır. Trump’ın Ortadoğu konusunda henüz bir karar alamamış olmasının sebebi, eski politikayı devam ettirme eğilimi içinde olmamasıyla açıklanabilir. Diğer yandan bu süre, Trump’ın en azından Obama döneminde başlayan Ortadoğu açılımını devam ettirmeye dönük ikna süreci olarak da görülebilir.

Bu karışıklığı Trump çözecek; Ankara, bu yüzden erken tepkiler verme yerine beklemeyi tercih ediyor. Büyük devletlerin Ortadoğu politikası belirsizlik kaldırmaz. ABD’nin Ortadoğu stratejisi de çok geçmeden netleşecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da uyardığı gibi umalım, ABD tarihî bir yanlışa düşmez. Zira Ankara ABD’yle ya da ABD’siz mevcut istikametinden şaşmadan yoluna devam edecektir.

Akşam
3 Şubat 2017 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;