SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Time, Apo ve Gülen’i sildi

Tarih
23 Nisan 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Time’ın geleneksel “En Etkili 100 insan” listesinde 6 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da var. Erdoğan, listenin “liderler” bölümünde yer alıyor. Time’ın Dış Haberler yazarı Bremmer “Ortadaki Adam” başlıklı portre yazısında Erdoğan’dan övgüyle bahsetti. Basın özgürlüğü konusunda eleştirmeyi de ihmal etmeyen Bremmer, “Recep Tayyip Erdoğan olağanüstü bir lider. Ülkesini, daha önce siyasi ve ekonomik olarak hiç yer almamış milyonları güçlendirerek olumlu yönde değiştirdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Time 100”e en son 2010 senesinde girdi. Time, beş yıl boyunca deyim yerindeyse Erdoğan’a hiç yüz vermedi. 2012’de Türkiye’den dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ekonomiden sorumlu bakan olan Ali Babacan “En etkili isimler” kategorisinde listede yer buldu. Erdoğan 2014’te adaylar arasında olmasına karşın Time’ın liderler bölümünde yer verdiği isim eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.
Time’ın asıl sürprizi 2013 listesindeydi. Abdullah Öcalan ve Fethullah Gülen, tuhaf bir şekilde “En etkili liderler” kategorisinde 100 kişi arasında yer buldu. Türkiye’nin siyasi dalgalanmalarını yansıtan listede iki örgüt şefinin, “En etkili liderler” kısmında yer bulması son derece dikkat çekiciydi.
2013 yılının Apo ve Gülen’in yıldızının parladığı/parlatıldığı bir döneme denk geldiği söylenebilir. Aynı yıl, çözüm süreci sayesinde Apo’nun cezaevinden çıkacağı konuşulurken; Fetullah Gülen’in de aynı sene Humeyni gibi Türkiye’ye dönüş hazırlıkları içinde olduğu söyleniyordu. Bu siyasi iklim Time’ın editörlerini etkilemiş olmalı ki dergi, iki örgüt şefini “En etkili liderler listesi”ne alarak, kâğıt üzerinde de olsa düşlerini gerçek kılmıştı. Ancak umulduğu gibi olmadı; darbeye kalkışan Gülen ve çözüm sürecine sadık kalmayarak örgütünü iç savaş çıkarmaya yönelten Apo, son üç yılda en etkisiz liderler kategorisine savruldu. Neticede Time da, her iki örgüt liderini silmek zorunda kaldı.
Erdoğan’ın 2010’dan sonra Time’ın listesine bir türlü girememesi, siyasi kaderinin belirsiz olmasıyla bağlantılı. Batı, 2010’dan sonra gözden çıkardığı Erdoğan’ın her an gideceğini sanıyordu. Erdoğan’ın başlattığı çözüm süreci Apo ve Gülen’i Time’ın 100 listesine taşırken nedense Erdoğan’ı liste dışına itmişti. Cumhurbaşkanı seçildiği 2015 yılında Erdoğan’ın listeye kesin olarak girmesi bekleniyordu. Fakat 2015 yılı da Batı’nın Erdoğan’ın bir türlü gitmediği gerçeğini kabullenmeye yanaşmadığı bir yıl olarak geride kaldı.
“Ortadaki Adam” başlıklı yazısında lan Bremmer, “En etkili liderler” listesine giren Erdoğan’ın yakın zamanda bir yere gitmediğini ve daha uzun süre yerini koruyacağını belirtirken; aslında Batı’nın 5 yıl boyunca gitmesini umduğu Erdoğan’ın, ülkesini ve milleti bertaraf etmeye çalışanlara karşı verdiği savaşı kazandığını da itiraf etmiş oluyordu.
İlaveten ve hususiyetle belirtmek gerekir ki Time’ın geleneksel olarak hazırladığı, “En Etkili 100 İnsan” listesine girmek yahut girmemek, ülkesinin selâmeti için çalışan bir lider için mühim değildir. Bu Erdoğan da olsa böyledir, benzer bir motivasyonla çalışan herhangi bir lider için de böyledir.
Milletin, “en etkili lider” listesinde olmak ve bu doğrultuda icraatlar yapabilme gücüne sahip olmaktır mühim olan.

Akşam
23 Nisan 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;