EN başından bu yana CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmayacağını düşündüm.
Ve bunu sık sık yazdım. Hala aynı fikirdeyim. İÇ VE DIŞDENGELER açısından Kemal Bey'in değiştirebileceği pek bir şey yok. Hatta adayın da masanın dışından, ismi çok konuşulanlar listesinde bulunmayan biri olduğu kanaatindeyim.
Haziran 2023'teki seçim sadece bizi değil dünyayı da ilgilendirmekte.
Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan türbülans devam ederken Türkiye'deki seçimler asla ve kat'a sadece bizi ilgilendiriyor olamaz. Kutuplaşma ile dengenin yeniden kurulduğu günlerden geçerken bir GÜÇ Türkiye'nin ERDOĞAN'la devam etmesini isterken diğer taraf da 6'lı masanın TAZE,İSMİ YIPRANMAMIŞ bir isimle sonuca gitmesini isteyecektir.
Neden mi?
Açalım... Üst üste iki gün hem Boris Johnson hem de Merkel konuştu. İngiltere'nin 3 ay önceki Başbakanı Johnson savaşla ilgili konuşurken önemli detaylar paylaştı. Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya girerken Britanya Başbakanı koltuğunda oturan Boris Johnson "Her türlü sağlam ekonomik nedenden dolayı Berlin uzun bir savaş yerine Kiev'in hemen yenilmesini istiyordu.
Her şeyin bir an önce bitmesi ve Ukrayna'nın çökmesi daha iyi olur düşüncesine sahiptiler..." diyerek şimşekleri üzerine çekti. Johnson, Fransa lideri Macron'nun ise Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini son ana kadar düşünmediğini söyledi. Yani iki büyük AVRUPA gücünün dolayısıyla AB'nin Rusya karşısındaki durumu bu!
Geçelim Merkel'e.. Der Spiegel'e konuşan Merkel "Görev süremin sonunadoğru dış politikadakibirçok konuda tüm yenigirişimlerime rağmen birmilimetre bile ilerlemekaydedemedim. Bu sadeceUkrayna için değil, Moldova,Gürcistan, Abhazya veLibya için de geçerli. Oanda Almanya için yeniyaklaşımların zamanıgelmişti..." diye konuştu. 2005 yılında oturduğu başbakanlık koltuğunda 16 yıl görev yapan Merkel "Başbakanlığım sondönemlerinde Ukraynakriziyle ilgili müzakereleriorganize etmek ve Putin'ietkilemek için yeterli nüfuzasahip değildim" itirafı da yaptı. Moskova'ya yaptığı veda ziyaretine de değinen Merkel "O görüşmede Putin yanına Lavrov'u almıştı. Bu bana 'Siyaseten bittiniz' mesajıydı.
Çünkü her defasında baş başa görüşürdük" ifadesini kullandı.
İki liderin açıklamalarından RUSYA'nın büyük bir kararlılıkla UKRAYNA'ya girdiğini anlıyorduk! Belli ki hesaplar en ince detaylara kadar yapılmıştı.
Enerji Rusya'nın en büyük kozu AVRUPA'nın ise çaresizliğiydi.
ABD ise BAŞKANLAR düzeyinde KUZEY AKIM-2'yekarşıydı! Yani Avrupa'nın Rusyaile ortak bir kaderde buluşmasınıistemiyordu. SAVAŞI tetikleyenmotivasyon buydu! İngiltere'nin debuna katıldığı SIR değildi.
Putin'in işgal kararı Avrupa'yı çaresizliğe itti. Rus doğalgazının yerine koyacakları başka enstrüman da yoktu. ALMANDERİN DEVLETİ yanlış ata oynuyor GELECEĞİ BİRLİKTEÖRMEK İSTEDİĞİ Kremlin ile karşı karşıya geliyordu. Bu hamle ile ABD-AB-ÇİN-RUSYA eksenleri açığa çıkıyordu. Türkiye ile İngiltere Rusya'nın yanındaydı.
ABD zaten oyun kurucu olarak oraya park ediyordu. AVRUPA ve ÇİN aradaki RUSYA duvarına rağmen bu türbülanstan kurtulmak niyetindeydi. Durum kabaca böyleydi...
İşte bu gidişatın bozulması için OYUNDAKİ KİLİT ülke Türkiye'nin rolünün değişmesi şarttı. 6'lı masa bunun için kuruluyordu. Muhalefet 28 Kasım'da Ankara Bilkent Otel'de Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi anlatacaktı.
Yapmayı düşündükleri ANAYASA değişikliğini de paylaşacaklardı..
6'lı masa üyeleri ya da masadaki partilerin sözcüleri HAZİRAN seçimlerini kazanacaklarını düşünmekteler.
Hatta kazandık gözüyle de bakmaktalar. Elbette siyaset kazanmak için yapılır ancak KÜRESEL DENGE bunu onaylıyor mu? Bakılması gereken ilk adres burası.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.