SİYASET

Ergün Diler : Kavga niçin

Tarih
06 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler

Ortadoğu'da işler giderek karışıyor. Bizim için sürpriz değil. Daha da karışacak.
Geçtiğimiz cumartesi gecesi Suudi Arabistan 47 kişiyi idam etti.
İdam edilenlerden biri de önde gelen Şİİ DİN ADAMI ŞEYH NİMR BAKIR EL-NİMR'di... Bu beklenmedik gelişme karşısında AB ve ABD, idamları eleştirdi!
Rusya "arabulucu olayım" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan gibi ülkeler İran'la ilişkileri kesti... Gerilim bölgeye yayıldı.
Peki ne oluyordu? Tansiyon niçin İSLAM DEVLETLERİ arasında yükseliyordu? Herkesin yazıp çizdiği gibi konu MEZHEPLER miydi? Neydi?
Hiç uzatmayalım. Gerginliğin ve bundan sonra olacakların mezheplerle hiç ama hiç ilgisi yok. Önce bunu anlayalım.
Konu İran ile Suudi Arabistan arasında görünse de pencereyi buradan yani Türkiye'den açalım. Ankara ile Tahran arasında sürtüşme nedeni olabilecek çok konu var mı? VAR! Mesela iki ülke de Kafkaslar'da, Irak'ta, Suriye'de ve Lübnan'da mücadele içinde. İran Şİİ kalkanı oluşturmak için bu coğrafyada güç topluyor. Ve bunu saklamıyor. Yalnız at oynattığı coğrafya, Ankara'nın da gücünü göstermekten çekinmediği alan!
Pek hissedilmese de karşılıklı bir bilek güreşi var. Kafkaslar ve Orta Asya'da İran'ın bizimle boy ölçüşmesi imkansız.
Ancak Irak ve akrabalık ilişkilerinin olduğu Suriye'de bunu yapıyorlar.
Geri durmuyorlar. Lübnan'da ise Hizbullah üzerinden gidiyorlar. Bir de katı İSRAİL KARŞITI oldukları için başka gruplardan da oldukça büyük destek alıyorlar. Arap Baharı'nda Suudi Arabistan ve Bahreyn'deki Şİİ GRUPLARI ayaklandırıp, resmen iki rejimi korkuttular. Şİİ'ler üzerinden bunu yapacak güçleri var.
Yemen de aynı şekilde.
İran her fırsat bulduğunda "İstersem anında Ortadoğu'yu karıştırırım!" dedi. Saklamadı! İran'ın bu hamlelerinden ne hikmetse en çok İSRAİL ve AMERİKA rahatsız oluyordu! NEDEN? İşte konu burada başlıyor! Hemen bulduğum (Dostumun yardımıyla) en sağlıklı rakamları vereyim! İran'ın tahmini verilere göre 2014 ihracatı 86.7 milyar dolar. Bu ihracat rakamının yüzde 29'unu Çin'e yapmış. Yani Çin bir numaralı alıcı.
İkinci sırada Hindistan geliyor. Toplam ihracatının yüzde 11.9'u da bu ülkeye yapılmış. İran'ın tahmini verilere göre 2014 ithalatı 65.08 milyar dolar. Bu ithalat rakamının yüzde 30.1'i Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılmış.
İkinci en çok ithalat yaptığı ülke ise Çin. Yüzde 25.5 ile... Ancak bu rakamlar da çok sağlıklı değil. ÇİN İLE İRAN ARASINDAKİ GERÇEĞİ sadece Tahran-Pekin biliyor! Birleşik Arap Emirlikleri ise ambargodan dolayı herkesin malını sattığı merkez!
Arkasında yine Çin var!
Yani İRAN İSLAM DEVLETİ olmasına rağmen ÇİN ile arasından su sızmıyordu. Buna güvenerek de ORTADOĞU'da yeri geldiği zaman meydan okuyordu.
Çünkü Çin, İran'ın bir numaralı petrol müşterisiydi... Gazı da unutmayalım tabii...
İran ise Çin'den enerji kaynaklarının geliştirilmesi için teknoloji alıyordu.
İran ordusunun askeri yazılımlarını ve modernizasyonunu Çin yapıyordu.
Özellikle balistik silahlar ve gemiden karaya atılan füzeler konusunda Çin, İran'a çok ama çok yardımcı oluyordu. Nükleer programını geliştirmesi için de teknoloji yine Çin'den geliyordu! China National Petroleum Corporation İran'daki bütün petrol ve gaz merkezlerinin gelişmesi için uğraşıyordu.
Sinopec Group da çok büyük gaz ve petrol işleri yapıyordu! Daha da uzatmaya gerek yok! Çünkü yaptıkları iş çok!
Amerika bu nedenle İran'a uzun yıllardır soğuk! İSLAM DEVLETİ olmasının bunda hiçbir etkisi yok. Öyle olsa Suudi Arabistan'la da aynı çizgide ilişkilerini götürmesi gerekiyordu. Ama değil. İç içeler!
Çin kalkındıkça, ENERJİYE daha fazla ihtiyacı oldu. Enerjiye ihtiyacı arttığı zaman da BUĞDAYA, DOMATESE, SALATALIĞA, BİBERE, PORTAKALA, ŞEFTALİYE ihtiyaç duydu. Ama toprakları yetmiyordu.
Ukrayna'ya gelip BELÇİKA büyüklüğünde TOPRAK kiraladı. Buğday deposu olarak! Gorbaçov'un SOVYETLER'DE görev yaptığı yerler, şimdi Çin'e buğday sağlıyordu! Enerji ihtiyacı arttıkça da İran yetmiyordu. Türkiye ile yakınlaşıp hem tarım hem de enerji için AFRİKA'ya inmek istiyordu. Bunun yolu da TÜRKİYE'de kendilerine yakın bir yönetimin olmasıydı. KOBANİ olaylarının arkasında ÇİN'den almayı düşündüğümüz HAVA SAVUNMA SİSTEMİ YATIYORDU! DAEŞ'in Kürtler'e yaptığı ya da yapacağı ile aslında kimse ilgilenmiyordu!
Amerika asla! Ama biz bilmiyorduk!
Yani bir güç bize de "Sakın Çin ile yan yana gelmeyin!" diyordu. Bunu daha önce de demişti! Abdullah Gül Cumhurbaşkanı iken gittiği URUMÇİ'den dostluk mesajı vermiş ve "Çin ile Türkiye dosttur!" demişti. Bu söz, daha Türkiye'de duyulmadan bölge karıştı.
Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 600 TÜRK, Çinli polisler tarafından öldürüldü. Yani o güç "SİZ ASLA KARDEŞ DEĞİLSİNİZ!" diyordu!
Bunu da Rabia Kadir isimli bir kadın üzerinden yapıyordu! Devam... Yine 2014 rakamlarına göre ÇİN, 2.4 trilyon dolar İHRACAT, 1.96 trilyon dolar ise İTHALAT yapıyordu!
Aradaki ARTI PARANIN (500 milyar dolar) BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU Amerika'ya gönderiyor oradaki bankalarda değerlendiriyordu. Mecburdu.
Ekonomisinin kalbi Amerika'nın ellerindeydi. Amerikalı bu gelen parayla rahat yaşıyordu! İşte ÇİN bunu kırmak için çaba harcıyordu.
Dünyadaki en büyük müttefiki İran'dı.
En büyük düşmanı ise RUSYA!
Rusya farkında olmadan Suriye ve İran'a destek çıkarken Amerika'nın karşısında yer aldı. Uçağı düştü! Ortadoğu'da Amerika'nın hayatına bitirebilecek hamlelere bilmeden imza atıyordu. Bu nedenle uyarı üstüne uyarı alıyordu. Önce Putin'in beyninin YÜZDE 55'i olan Mikhail Lesin, yani gölge BAŞKAN otel odasında hayatını kaybediyordu. Hem de Washington'da! Şimdi de Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı 58 yaşındaki İgor Sergun, Moskova'daki evinde zehirleniyordu...
Suudi Arabistan tek başına öne çıkıp meydan okuyamazdı. Diğerleri de! İslam adına söz söyleyecek tek merkez ANKARA'ydı. Balkanlar'dan, Katar'a kadar bu nedenle BAYRAK gösteriyorduk. Artık daha fazla gösterecektik. Basra Körfezi'ne gemi göndermemiz boşuna değildi. GELDİĞİMİZİ, DÖNDÜĞÜMÜZÜ İLAN EDİYORDUK... İran ve Suudi Arabistan gerginliğinin arkasında ABD-ÇİN savaşı vardı. ŞEYH, MEZHEP ya da İSLAM kavganın nedeni değildi! Önümüzdeki dönemde Türkiye daha da fazla rol alıp doğal olarak İRAN'ın attığı adımların azalmasına yol açacaktı. Ankara bölgede dolaşırken fazla İranlı ve Çinli görmeyecekti...
Kavga büyük mü büyük! Ama bize İSLAM ALEMİNİ bir kez daha yönetme şansı veriyor! Çok fazla bir şey yapmamıza gerek yok! Bunu bildikleri için de PKK şehirlere indi! Herkes HENDEKLERDE!
Kim BÜYÜK OLMAMIZA İTİRAZ EDİYORSA çukurlarda PKK'lılarla birlikte! KAVGA BU! Mücadele bu!
Hiçbir ideolojiye, akıma, şehre, isme bakmayın! Büyük kavganın tam ortasındayız! Evimizin içinde kalma şansımız yok. Yeter bunca zaman oturduğumuz! Mahalleye hakim olacaksak, mahalleli bizi sokakta görmeli...
Kavga İSLAM DÜNYASI üzerinde.
Çıkıp birilerinin bayrağı alması gerekiyor.
Yoksa YABANCILARIN KAVGASI felakete sürükleyecek. Herkesin bildiği tanıdığı ve güvendiği birilerinin gelmesi gerekiyor! Sizce bu kim?
Küçük insanlar insanlarla, ortalama insanlar olaylarla, büyük insanlar fikirlerle ilgilenir! BÜYÜKSÜNÜZ, BÜYÜK DÜŞÜNÜN!

Takvim
6 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;