GÜNCEL

Emin Pazarcı : Trump 'Sakın vurmayın' dedi

Tarih
08 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Bir değil, telefonda birkaç defa tekrarladı. ABD Başkanı Donald Trump“Orada bizim de askerlerimiz var. Türkiye Münbiç’e saldırmasın” dedi.

Türkiye’nin kararlılığının ABD’yi getirdiği nokta budur işte! Amerikalılar, önce Fırat Kalkanı Operasyonu, daha sonra Zeytin Dalı Harekatı’nı gördüler. Geçmişte olduğu gibi her türlü gelişmeyi sineye çeken değil, “tehdidini ikaya muktedir” bir ülkeyle karşı karşıya kaldılar. Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını anladılar.

Trump o yüzden telefonda Erdoğan’ı “Orada biz de varız, sakın vurmayın” diye bizzat uyarma ihtiyacı hissetti. Türkiye’nin kararlılığı devam ettiği için de YPG’nin Münbiç’i boşaltmasını kabul etti. Bunun için bir “yol haritası” hazırlandı.

Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Washington’da yaptığı görüşmeyi, bu bilgiler ışığında değerlendirmek lazım!

Münbiç meselesi, Obama dönemine kadar dayanıyor. Türkiye’ye “YPG çekilecek” sözü o zaman verilmişti. Ama yerine getirilmedi. Washington sürekli olarak oyalama taktiği izledi. İlişkiler de kopma kadar noktasına geldi.

Trump akıllı adam, durumu gördü. “YPG mi Türkiye mi?” ikileminde Türkiye’yi tercih etti. Bir önceki Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a “Bu işi düzeltin” talimatını verdi. Taraflar Ankara’da bir araya geldiler ve bir yol haritası hazırladılar. Tam son nokta konulacakken, Tillerson görevden ayrıldı. Eğer bu gelişme yaşanmasaydı, YPG, Münbiç’ten çoktan çekilmiş olacaktı.

Nihayet, daha önce Ankara’da varılan mutabakata, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike PompeoWashington’da noktayı koydu. ABD’liler, zaman zaman yine konuyu sulandırmaya çalıştılar. Ancak, sonunda Türkiye’nin istediği oldu.

Yol Haritası’nın ayrıntılarına gelince… Amerikalılar, konunun çok dillendirilmesinden yana değiller. Çünkü YPG’lilerin, “Amerika bizi sattı, yarı yolda bıraktı” çığlıklarını duymak istemiyorlar. Bu sıkıntılarını Türk tarafına da hissettirdiler.

İşte o yol haritası:

1) YPG’nin Münbiç’ten çekilmesi için 10 gün görüşme trafiği yaşanacak ve yapılacak hazırlıklar belirlenecek. (Bunun üç günü geçti bile. Geriye kaldı bir hafta.)

2) 11. günden itibaren en geç bir aya kadar bütün hazırlıklar tamamlanacak.

3) Çekilme, 30. gün başlayacak ve en geç üç aylık bir süre içinde tamamlanacak. Mutabakatın sağlanmasından 90 gün sonra, Münbiç’te bir tek YPG’li kalmayacak.

En önemlisi de bu yol haritasının bütün safhalarını Türkiye bizzat denetleyecek. YGP de elini kolunu sallayarak gitmeyecek. Daha önce ABD tarafından verilen silahları bırakacak.

Zaten YPG terör örgütü sözcülerinden “Münbiç’ten çekiliyoruz” açıklamaları gelmeye başladı bile.

hhh

Peki, Münbiç’ten çekilen YPG’liler nereye gidecekler? Doğaldır ki, Fırat’ın doğusuna doğru hareketlenecekler. Oysa, Türkiye’ye yönelik asıl tehdit Fırat’ın doğusundan geliyor.

O yüzden yol haritası Fırat’ın doğusunda da uygulanacak. Türkiye, net bir dille “Fırat’ın

doğusunda da YPG’li istemiyoruz” dedi. Önümüzdeki günlerde Fırat’ın doğusuna yönelik görüşmeler devam edecek.

ABD’nin YPG ile ilişkileri o kadar iç içe girmiş ki, Türkiye artık yol haritasının ciddi bir şekilde uygulanmasını görmek istiyor. Görüşmeler sırasında ABD’li yetkililere de çok net olarak şu mesaj verildi:

“Artık bıçak kemiğe dayandı. Münbiç’teki yerel halk, YPG’den çok rahatsız. Ayrıca, bizim halkımız da sürekli olarak ‘Madem öyle, Kürecik ve İncirlik’i kapatın’ diyor. Gelinen noktada birlikte adım atmak zorundayız.”

ABD’liler, zaman zaman “Bölgede halen 1.500 kadar DEAŞ’lı var, bu aşamada YPG ile ilişkileri bozmayalım” deseler de Türkiye artık yolun sonuna gelindiğini ortaya koydu. Sonuç da aldı.

Tabii sıkıntılar sadece YPG ile sınırlı değil…

Amerikalılara, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya haksız ve hukuksuz bir şekilde ceza verdiklerini söyledik. S-400’ler konusunda geri adım atamayacağımızı bildirdik. “Siz bize yaptırım uygularsanız, biz de karşılık veririz” dedik. F-35’ler konusunda “Siz bilirsiniz, biz ihtiyacımızı başka yerden de karşılarız” mesajını verdik. En önemlisi de “FETÖ konusunda aramızdaki problemler sürerken, normalleştik diyemeyiz” diye son noktayı koyduk…

Onlar, Münbiç konusunda bir adım attılar. Şimdi, hem bu adımın hayata geçirilmesini, hem de gerekli diğer adımların atılmasını bekliyoruz.

Trump, Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyor. Kurmaylarına da sürekli olarak “Türkiye ile ilişkilerimiz niye bozuk? Bu ilişkileri yeniden rayına koyalım” diyor.

Biz eteğimizdeki bütün taşları döktük. Trump’ın “neden” ve “niçin” sorularının bütün cevaplarını ortaya koyduk. Şimdi top onlarda. Şu ana kadar da iyi sürüyorlar o topu. Ama Amerika bu! Dikkatli olmak lazım. Zaten biz de onu yapıyor, “her şey düzeldi, harika” demiyor ve izliyoruz. Ama düne bakarak çok mesafe katettiğimizi söyleyebiliriz.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • HAK DAVA

    08 Haziran 2018 15:43
    4 0
    VARSA ASKERİN ÇEKECEKSİN PEZEVENK SENİN ASKERİNİN 15 BİN KİLOMETRE ÖTEDE ORTA DOĞUDA SÜRİYEDE NE İŞ VAR SINIRINIZ YOK BİŞEYİNİZ YOK DEF OLUP GİDİN ADİ CEHENNEM KÖPEKLERİ BU VATANI VE ORTA DOĞUYU KAN GÖLÜNE ÇEVİREN ELİ KANLI KATİLLER SÜRÜSÜ DEFOOLLUN BURDAN...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;