SİYASET

Emin Pazarcı : Son Başbakan

Tarih
21 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Aslında isim Davutoğlu “kongreye gidiyoruz” dediği anda belli gibiydi. Binali Yıldırım’ın açıklanması malumun ilanı oldu. Türkiye, taşların oturacağı, kabuk değişiminin hızlanacağı yeni bir döneme girdi.

Öncelikle bir noktanın altını çizelim:

Binali Yıldırım, düşük profilli bir isim değil. Tersine profilinin yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Davutoğlu’nun Başbakan olarak belirlendiği eğilim yoklamalarında da yine adı öndeydi. O açıdan son gelişmeye bir hakkın teslimi olarak da bakılabilir.

Binali Yıldırım, AK Parti’nin kurucusu.

Büyük eserlerin altında imzası var. Dev projelerin uygulayıcısı. AK Parti’nin kazandığı seçimlerin hepsinde Yıldırım’ın başında bulunduğu bakanlığın gerçekleştirdiği yatırımlar ön planda oldu.
Ulaştırma, denizcilik ve haberleşmede Türkiye’yi dönüştüren bir isim. İlkler hep Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde gerçekleşti. Milli gemi, milli uçak ve milli uydu denilince Yıldırım ismi öne çıkıyor.

Devam edelim…

Binali Yıldırım, tıkandıkları anda büyükşehir belediyelerinin de imdadına yetişen bir isim. Sıkışılan noktalarda metro gibi pek çok projeyi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tamamladı.
Yıldırım’ın bir özelliği de siyaset başarısı. O yüzden AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için O’nun ismi ön plana çıkmıştı. İzmir’e etkili bir isim olduğu için gönderildi. Başarılı da oldu, partisinin oyunu yükseltti.
Bu yönde daha pek çok özelliğini sıralamak mümkün…

Başarılı, fakat mütevazı…
Binali Yıldırım bir ekip adamı. Bireysel olarak öne çıkmayı sevmiyor. Altına imza atıp, gerçekleştirdiği projelerle konuşuyor. “Ben” kelimesinden çok “biz” kelimesini kullanıyor.
Başbakanlığı döneminde kabinenin bir üyesi olarak Ahmet Davutoğlu ile de uyumlu bir çalışma sergiledi.
Gerginliği ve sertliği sevmiyor. Kavgacı değil, uzlaşmacı. Zaman zaman kendisine yönelen sert eleştirilerden bile espriyle sıyrılmasını biliyor.
En önemlisi de… Türkiye’nin ortak hassasiyetleri olan terör ve paralel yapı ile mücadele konularında çizgisi net. Yerli ve milli bir isim.
Tercih isabetli!

AK Parti’nin önündeki ana hedefler belli:
Birincisi yeni anayasa ve başkanlık sistemi. Bir diğeri de 2023 hedefleri. Ekonomiyi büyütecek, kentsel ve sosyal kalkınmayı sağlayacak adımlar da elbette önemli.
Binali Yıldırım’ın öncelikli hedefleri de bunlar olacak. Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi hedefinde başarıya ulaşılırsa, kendisi de “Türkiye Cumhuriyeti’nin Son Başbakanı” unvanını alacak.
Çünkü AK Parti’nin Anayasa Değişikliği Teklifi’nde Başbakanlık diye bir makam yok. Binali Yıldırım da bunu biliyor ve bu hedefi gerçekleştirmek için uğraşacak.

Cumhurbaşkanlığı Külleyesi ile daha uyumlu çalışılacak… Daha hızlı kararlar alınacak… Daha çabuk hedefe ulaşmak için çaba gösterilecek.

Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor.

Yeni dönemin kodlarını da Binali Yıldırım’ın adını açıklarken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik verdi…
Çelik, önce muhalefet tarafından sık sık gündeme getirilen “Cumhurbaşkanı ile AK Parti arasında nasıl bir ilişki var?” sorusunu gündeme getirdi. Ardından “Bu tartışmayı bitirmek lazım” dedi:

-Cumhurbaşkanı ile AK Parti kadroları arasında bir milim bile mesafe yoktur. Dün olmamıştır, bugün de olmayacaktır.
Bu sözler, bundan sonra eleştirilere aldırmadan, Cumhurbaşkanlığı makamı ile Hükümet’in daha yakın ve uyum içinde hareket edeceğinin bir göstergesi. Türkiye’nin daha hızlı kabuk değiştireceğinin de ilanı.

Hızlandık, Başkanlık Sistemi’ne doğru yol alıyoruz. Tabii önümüzde ciddi engeller var. En önemsisi de terör belası. Bu beladan kurtulamazsak, Türkiye’nin ileri doğru adımlar atması ve hedefe ulaşması zor. Binali Yıldırım, işte bu yüzden “Milletim rahat olsun, bu terör belasını gündemden çıkaracağız” dedi. İlk mesajını terör konusunda vererek, bir kararlılık vurgusu yaptı.

Sonuç: Dün atılan adımla Türkiye’nin kabuk değişiminin hızlandığı yorumunu yapabiliriz.

Akşam
21 Mayıs 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;