DÜNYA

Emin Pazarcı : Sınırımızda Rus operasyonu

Tarih
22 Kasım 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

22 Kasım 2015

Tarih bir defa daha tekerrür etti. Moskof, yine yaptı yapacağını. Dost ve Suret-i Hak’tan görünerek ve son derece sinsice!

Oysa daha birkaç gün önce G-20’nin ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, birlikte açıklamışlardı Suriye Planı’nı. Sözde, önce ateşkes ilan edilecekti. Esad istifa edecek, geçiş hükümeti kurulacak ve seçimler yapılacaktı. Suriye için yeni bir anayasa hazırlanacaktı.
Rusya, daha anlaşmanın mürekkebi kurumadan sınırımızda saldırıya başladı. “DAEŞ’le mücadele ediyorum” bahanesiyle Suriye’deki rejim muhalifi Türkmenleri vurdu. Yanına İran’ı, Hizbullah’ı ve rejim güçlerini alarak Bayır-Bucak bölgesine pervasızca ölüm yağdırdı.
İlginçtir, tam da Kerry’nin “Türkiye ile ortak operasyon yapacağız” açıklamasının ardından! O operasyonun amacı da Türk sınırındaki 98 kilometrelik alanı DAEŞ’ten temizleyip güvenli bir bölge oluşturmaktı. Batı’yı ayağa kaldıran mülteci sorununa mahallinde çözüm bulmaktı.
Rusya, hem bu projeyi baltaladı…
Hem de Türkiye ve batıyı yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya bıraktı!
Ayrıca, binlerce insanın katili Suriye Diktatörü Esad’a taze kan pompaladı. Bakın, Rusya ve İran’ı arkasına alan Esad, “gitmem” diyor artık.
Rusya da sadece “Bu bölgede ben de varım” demiyor. Artık bütün dünyaya “Bu bölge benden sorulur” mesajı veriyor!
* * *
Ruslarla yaklaşık 500 yıllık bir diplomasi geçmişimiz var. Bunun 50 senesi fiili savaşlarla geçti. Çarlık dönemi ve SSCB yıllarında hep sıkıntılarla uğraştık. Putin, zaman zaman dostluk mesajları vermesine rağmen, bugün de durum pek farklı değil. Ruslarla çıkarlarımız dün olduğu gibi bugün de çatışıyor.
Ermeniler, Karabağ’ı Rus tank ve helikopter desteği ile aldılar. Hocalı’da yapılan o büyük katliamın sorumlularından biri de Ruslar.
Bugün eğer Ermenilerle aramızdaki problemler çözülemiyorsa, Ruslar yüzünden. Çünkü, gerçek anlamda Ermenistan diye bir devlet yok. Ermenistan, Moskova tarafından yönetiliyor, sınırlarını bile Rus askerleri koruyor.
Kıbrıs’ta da durum aynı. Sorun çözülemiyorsa, bunda Rusların büyük payı var. Kıbrıs’la ilgili bütün teklifleri BM Güvenlik Konseyi’nde veto ediyor. İstemiyor çözümü. Çünkü Rus oligarklar Kıbrıs Rum Kesimi’nde her yıl 50 milyar dolar kara para aklıyor.
Biliyorsunuz, Kırım’ı ilhak etti, kendi topraklarına kattı. Osetya ve Abazya’yı da Gürcistan’dan ayırıp kendi denetimine aldı.
Bunlar bölgemizde yakın geçmişte yaşananlar. Tarih boyunca bize karşı yaptıklarını ise hiç saymıyorum.
* * *
Hatırlarsınız, Türkiye 2014 Yılı’nda bir Rus uçağını Ankara’ya indirmişti. Gerekçe olarak da Esad’a silah taşıdığını göstermişti…
Ruslar itiraz etti. Ayrıca, içeriden de tepkiler yükseldi. Muhalefet, yönetimi “paranoyalar içinde bulunmakla” suçladı. Bugün görüldü ki yapılan haklı bir operasyonmuş. Artık biliyoruz ki Ruslar, Esad diktatörüne 3 ila 6 milyar dolar arasında bir silah yardımı yaptı. Eğer Rusların verdiği destek olmasaydı, şimdi Esad diye bir adam yoktu.
Bugün ortaya çıkan tabloda ABD ve Batı’nın büyük sorumluluk ve suçu var. NATO ise zaten Amerika demek.
Obama yönetimi, öylesine pasif ve dirayetsiz davrandı ki, bölge bu hale geldi. Ruslar ne adım attılarsa, ABD sineye çekti, NATO seyretti. Putin de sürekli olarak Obama’nın dediğinin tersini yaptı.
Oysa bizi dinleselerdi, Türkiye’nin dediklerini yapsalardı…
Bugün bunların hiçbiri yaşanmayacaktı. Maliki’den zamanında desteği çekseler, DAEŞ diye bir örgüt ortaya çıkmayacaktı. Esad konusunda erken davransalar, Ruslar eli kolu bağlı seyretmek zorunda kalacaktı. Uçuşa yasak güvenli bölge projesinde zamanında harekete geçseler, bugün bölgede Esad güçleri, Hizbullah, İran ve Rusya olmayacak, BM ve NATO güçleri bulunacaktı.
ABD ve Batı ülkeleri, uyguladıkları hantal ve yanlış politikayla hem kendilerini hem de Türkiye’yi sıkıntıya soktu. Şimdi, Rus destekli operasyonun ardından Suriye sınırımızda yeni bir katliam ve göç dalgası bekliyoruz. Haydi Obama, şimdi temizle yaptığını temizleyebilirsen!

Akşam 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;