SİYASET

Emin Pazarcı : Referandum ve iç savaş

Tarih
20 Şubat 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı
 Tek kelime ile saçmaladı. Abuk-sabuk laflar etti. Sonra bedelini ödemek zorunda kaldı, çekip gitti. Yanında da bir Allah’ın kulu yer almadı.

O sözleri inanarak mı, yoksa dikkat çekmek için mi ya da “laf olsun, torba dolsun” diye mi söyledi bilmiyorum! Ancak, hangi amaçla sarf ederse etsin, tek başına kaldı. Kimseden destek göremedi. Hani “ateş olsa hacmi kadar yer yakar” anlamına gelen bir söz vardır ya, aynen o sonuç ortaya çıktı.

Durum bu olunca meselenin kapanmış olması gerekirdi.

Fakat öyle olmadı. Temcit pilavı gibi tekrarlıyorlar. Kaşıdıkça kaşıyorlar. Ha bire milletin önüne koyuyorlar. “Bakın” diyorlar:

-Ak Partili Manisa İl Başkanı Ozan Erdem, “Referandumda yüzde 50’yi geçersek iç savaşa hazır olun” dedi.

Peki, dedi ne oldu?

Tepki gördü, bedelini ödedi, uçup gitti. Parti adına yapılan açıklamalarda da “Bu sözler bizim görüşlerimizi yansıtmıyor” denildi.

Artık, İktidar Partisi’nde öyle bir adam yok. Belki, savcılar harekete geçecek, söylediği sözler soruşturma ve ardından da yargılama konusu olacak.

***

Şimdi biraz eskilere gidelim. Bazı hatırlatmalar yapalım…

İyi düşünün! Nereden çıktı bu “iş savaş” tartışmaları? Kim tarafından gündeme getirildi ve defalarca tekrarlandı?

Hatırlayamadınızsa söyleyeyim, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dudaklarından döküldü. Kemal Bey, bir televizyon programına çıktı. Vatandaşları referandumda “hayır” demeye davet etti. “Bizim kültürümüzde ve tarihimizde böyle düzenleme yok” dedi. Ardından şok sözler geldi:

-Bu düzenleme sonunda Türkiye ayrışabilir. İç çatışma çıkabilir.

İsterseniz bir örnek daha verelim. Kılıçdaroğlu, TOBB’nin Genel Kurul toplantısında konuştu. Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili olarak hepimizin gözleri önünde meydan okudu:

-Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net.

Kılıçdaroğlu, çok sever bu sözleri…

Daha önce de farklı konularda söylemişti. Mesela, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın, TBMM’de kendisini ziyareti sırasında da 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili olarak kullanmıştı. İlginçtir, o günlerde dişe dokunur hiçbir tepki gösterilmedi. Bugün saçmalayan Manisa’daki Ak Partili’ye gösterilen tepkinin binde biri bile gelmedi. Şu sıralarda bağırıp çağıranlardan hiç biri de sesini çıkarmadı.

Hatta, alkışlayanlar, destekleyenler bile oldu!

***

Kılıçdaroğlu, bu ülkedeki Ana Muhalefet Partisi’nin Genel Başkanı. Meclis’te koca bir grubu bulunuyor. Sözleriyle milyonlarca insanı etkileyebilecek güce sahip. Üstelik, söylediği o sözler, televizyonlardan yayınlandı. Milyonlarca seçmene de ulaştı.

Ozan Erdem ise, sadece bu ülkenin 81 vilayetinden biri olan Manisa’da İl Başkan Yardımcısı idi. O abuk sabuk lafları kısıtlı bir kitlenin önünde söyledi. Buna rağmen, daha büyük bir gürültüye sebebiyet verdi.

Şimdi soruyorum:

-Hangisinin sözleri daha etkilidir?

Elbette tartışmasız olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nunkiler. Buna rağmen, belli çevreler tarafından o sözler Kılıçdaroğlu’na hak görülebildi. Ses çıkarılmadı. İşte Türkiye’nin en büyük sıkıntısı bu standartsızlık!

***

Lafı evirip çevirmeye gerek yok. O Manisa’daki şahıs çok büyük bir yanlış yaptı. Ardından da bedelini ödedi. Muhtemelen daha da ödeyecek.

Peki, Kemal Kılıçdaroğlu hangi bedeli ödedi?

Neden Kılıçdaroğlu’na da aynı tepki gösterilmedi?

Durum bu olunca, yatıp kalkıp “Bak Manisa’daki adam ne demiş” diyerek, konuyu gündemde tutanlara bir-iki laf etmek istiyorum. Doğru, o adam saçmaladı. Üstelik, saçmaladığını kendi partisi bile kabul etti. Siz de mal bulmuş gibi üzerine atladınız, istismar ediyorsunuz.

Peki, Kılıçdaroğlu ne yaptı? O doğru ve güzel sözler mi söyledi? Susmayın öyle, buna bir cevap verin. Samimiyseniz, el ele, omuz omuza hareket edelim. Her ikisinin söylediklerini de kınayalım. İkisine birden tepki gösterelim.

Var mısınız?

Akşam
19 Şubat 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;