SİYASET

Emin Pazarcı : CHP’de paralar, paracıklar…

Tarih
16 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Önce CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç kameraların karşısına geçti, “Kılıçdaroğlu’nun ödeyeceği tazminatlar için fon kurulduğunu” açıkladı. Sonra, Kemal Bey, fonun bütün milletvekilleri ve parti yöneticilerini kapsadığını söyledi. Şimdi de CHP içinde fona gazetecilerin de eklenmesi tartışılıyor.

Nasıl olacak bu?

Eğer teklif kabul görürse, gazetecilerin ve özellikle de işsiz kalan gazetecilerin tazminat cezaları da CHPtarafından karşılanacak. Tabii ki bütün gazetecilerin değil. Muhtemelen birkaç gazeteci belirlenecek. Onlar da büyük ihtimalle Erdoğan ya da Ak Partililerin kişilik haklarına saldıranlar olacak. Çarptırılacakları tazminat cezaları ödenip, şov yapılacak. Kılıçdaroğlu, birkaç gün önce izlenecek stratejinin ipuçlarını verdi zaten: Organizasyona “Özgürce Konuşabilme Fonu” dedi. Halkın karşısına geçilecek, “İşte biz özgürlüklerden yanayız”mesajı verilmeye çalışılacak!

Gerçekte ise, yargının cezalandırdığı “hakaret, yalan, iftira ve kişilik haklarına saldırı” eylemleri kutsanmış olacak!

***

Peki, mümkün mü fonda toplanan para ile Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bütün CHP’lilerin ve bazı gazetecilerin tazminat cezalarını karşılamak?

Değil tabii ki… Olacak iş değil…

Bırakın 5’er bin lirayıCHP’li vekillerin her birinden 15’er bin lira toplasanız da yetmez!

Zaten amacın bu olmadığı söyleniyor. CHP’nin, “açık kapatmak için” bu yola girdiği yönünde çok ciddi iddialar var. Biliyorsunuz, Kılıçdaroğlu’nun daha önce ödediği tazminatlarla ilgili bazı iddialar ortaya atılmıştı. T.C. Başkanı Erdoğan da kamuoyu önünde sormuştu:

-Kılıçdaroğlu bana ödediği tazminatları kendi cebinden mi, CHP kasasından mı ödedi?

Kılıçdaroğlu ise, uzun süre sessiz kalıp, daha sonra Burhaniye’deki evini sattığını söylemişti. Ancak, Burhaniye kaynıyor. Aday belirleme sürecine tepki gösteren CHP’liler bile “O ev bu kadar para etmez” diyorlar.

Durum bu olunca “açık kapatma” iddiası daha ciddi hale geliyor!

Kısacası, fon tartışmaları CHP içinde de sürüyor. Bazı CHP’liler, meseleyi alabildiğine abartmış durumda. Parti içinde yerel seçimler için toplanacak paraların bir miktarının (yüzde 10) bu amaçla ayrılması gerektiğini dillendirenler dahi çıkıyor.

Tabii bunların tamamı hukuken tartışmalı konular!

***

Aslında, konu baştan itibaren hukuken problemlerle dolu…

Kiminin “küfür ve hakaret”Kılıçdaroğlu’nun da “özgürce konuşabilmek” için oluşturulduğunu söylediği bu fondan, sonuçta mahkemelerin “suç” olduğunu hükme bağlandığı eylemlerin cezaları karşılanacak. Türk Ceza Kanunu’nda ise suçu özendirmek de, suçluyu desteklemek de “suç” olarak düzenleniyor! Pek çok hukukçu CHP’nin böyle bir fon oluşturmasının, “suça özendirme fiili” oluşturduğunu savunuyor.

Apaçık ortada: Bu fonun, hem siyasi etik, hem de hukuk açısından elle tutulur tarafı yok. Üstelik ortada çok ciddi iddialar var. Göreceksiniz, bu fon uygulaması ileride Kılıçdaroğlu ve CHP’nin başını çok ağrıtacak.

Ben de “söylenmedi” denilmesin diye şimdiden yazıp, altını çizmek istedim!

Yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;