Bercan Tutar : Atlantik’i içeriden sarsan dört darbe
Tarih 05 Ocak 2023İzlenme KişiYazar Bercan Tutar
Paylaşım
Küresel güçler arasındaki ortak çıkarlar ve kırmızı çizgiler üzerine kurulu büyük uzlaşıdaki erozyongiderek artıyor. Bu bağlamda özellikle dışarıdanziyade Atlantik'i içeriden çöküşe götürenköklü dönüşümler yaşanıyor.
Atlantik sistemi içindeki siyasi, askeri ve ekonomik paradigmaları altüst edip statükoyu sarsan bu gelişmeleri dört başlıktasıralamak mümkün...
İlki Brexit, ikincisi Almanya ve Japonya'nın silahlanması. Üçüncüsü AUKUS İttifakı. Dördüncüsü ise Türkiye'nin Rusya ve Çin merkezli yeni Asya açılımı. 1. Brexit... İngiltere'nin 31 Ocak 2020'de Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması yani Brexit kararı, Anglo- Saksonların Kıta Avrupası'ndan umudukestikleri anlamına geliyor.
Bu hamle bir anlamda, Almanya ve Fransa liderliğindeki Orta ve Güney Avrupa ülkelerinin Rusya ve Çin ile gelişen ilişiklerine de jeopolitik bir misillemeydi. 2. Almanya ve Japonya'nın silahlanması... Küresel mücadelede temel aktör olmayı başaramayan Avrupa'nın savunmada ABD'ye bağımlı kalması ve kilit teknolojik gelişmelerde ABD-Çin merkezli şirketlerle rekabet edememesi Avrupa kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu zaten. Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, Avrupa ülkelerini tedirgin ettiği gibi Almanya'nın da güvenlik politikasında önemli bir kırılmaya yol açtı.
Ukrayna krizinden sonra Almanya ve Japonya'nın askeri konseptlerini değiştirerek kendi ulusal ordularını kurma hamleleri, Atlantik'in artık aynı kalamayacağının en kritik işaret fişekleri olarak okunabilir.
Ukrayna Savaşı'ndan sonra ilk harekete geçen Almanya oldu. Başbakan Olaf Scholz, ulusal ordusu için 100 milyar euro'lukyeni bütçe ayırdı.
Almanya'dan sonra harekete geçen Japonya'da da hükümet 1947'de kabuledilen Anayasa'nın 9'uncu maddesikapsamında 77 yıllık "barışçı" ve"savaşı terk" stratejisinden vazgeçtiğini ilan etti. Böylece Japonya artık savunma dışında saldırı amaçlı silahlar da üretecek. 3. AUKUS ittifakı... Çin'in yükselişine karşı ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 16 Eylül 2021'de imzalanan güvenlik anlaşması AUKUS'a Fransa'nın dâhil edilmemesi, Asya-Pasifik'ten çok Atlantik dünyasında depreme yol açtı.
Batı medyası AUKUS'un imza tarihini, "Avrupa Birliği'nin en karanlık günü" diye tanımladı. ABD ve yeni müttefikleri, AUKUS adımıyla AB'yi Pasifik'te resmen oyun dışı bıraktı. 4. Türkiye'nin Asya açılım��... NATO'nun en önemli ikinci gücü konumundaki Türkiye'nin Rusya'dan füze savunmasistemleri almasıyla ve çeşitli konulardaki stratejik anlaşmalarla devam eden Asya açılımı, Atlantik'te büyük sarsıntılara yol açtı.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.