GÜNCEL

Zafer Şahin : Müzisyenler desteklenmedi mi?

Tarih
05 Haziran 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

Malum, sosyal medya çağındayız. Doğru ayağa kalkana kadar yalanın dünyayı dolaştığı bir süreç bu.

Bir süredir küresel salgından etkilenen müzisyenlere hükümet tarafından hiçbir destek verilmediği iddia ediliyor sosyal medyada değil mi? Peki gerçek ne?

Merak ettim, Kültür ve Turizm Bakanlığını aradım. “Müzisyenlere gerçekten de hiç destek vermiyor musunuz?” diye sordum. İşte cevaplar...

Bakanlık küresel salgından mağdur olan ve gelir kaybına uğrayan müzik sektörü çalışanlarına yardımcı olmak için özel bir destek programı başlatmış. Ne zaman? Aralık 2020’de. Programın adı “Müzik Susmasın.”

Müzik susuyor, müzisyenler ölüyorİşe destek sağlanacak kişilerin tespitiyle başlanmış. Müzisyenlerin büyük bölümünün kayıt dışı çalıştığı, vergi ve SGK kayıtlarının olmadığı görülünce, MESAM, MÜYORBİR, MSG gibi sektör çalışanlarının üye olduğu meslek örgütleriyle iş birliğine gidilmiş.

Bununla da yetinilmeyip, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilerle müzisyenlerin faaliyet gösterdiği 6 büyük STK ile masaya oturulmuş. 16-25 Aralık 2020 tarihleri arasında 81 ilde müzisyenlerden başvurular alınmaya başlanmış. Başvuru sahiplerinden müzik alanında faaliyet gösterdiklerini bir video kaydıyla kanıtlamaları istenmiş. Ve başka da hiçbir şart öne sürülmemiş.

Program kapsamında Ocak 2021’den başlamak üzere 31 bin müzisyene ayda 1000 lira destek ödenmeye başlamış. Üç ay sürmesi planlanan destek ödemelerinin süresi daha sonra beş aya çıkarılmış. Mayıs ayına kadar kişi başına 5 bin lira destek ödemesi yapılmış. Toplamda 31 bin müzisyene 156 milyon lira destek ödemesiyle katkı sunulmaya çalışılmış.

Müzisyen Arayanlar ile Müzisyenler gigbi'de Buluşuyor | Müzisyenler, TrendlerEn son Haziran 2021’de bu program kapsamındaki müzisyenlere 3’er bin lira daha destek ödemesi yapılması kararı alınmış. Böylece haftalık ve günlük yevmiye ile çalışan, sosyal güvencesi olmayan, işini kaybeden ses ve enstrüman sanatçıları ile sektör çalışanlarına verilen desteğin toplam miktarı 250 milyon liraya ulaşmış.

Bunların dışında Ticaret Bakanlığı da bağımsız müzisyen, ses sanatçısı, konuşmacı, sunucu, vb. benzeri faaliyetleri olan, gelir vergisi mükellefi 1289 esnafa 3’er bin lira hibe ödemesi yapacak.

Bu rakamları yeterli görüyor falan değilim. Ancak tüm sektörlerin pandemiden olumsuz etkilendiği bir süreçte devletin müzisyenleri unuttuğu, kaderleriyle baş başa bıraktığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Elbette ki temel çözüm müzisyenlerin çalıştığı mekânların bir ön önce faaliyete geçmesi. O zaman kimse destek falan beklemez. Onun için de biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var.

Not: Müzisyenler için taşın altına eline koyan belediyeleri de unutmayalım. Bursa Büyükşehir Belediyesi 1-3 Haziran tarihleri arasında “Sokak Sanatçıları Festivali” düzenledi.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • VATANSEVER

    08 Haziran 2021 22:44
    0 0
    Bu sanatçılar çok kazanmaya çok harcamaya o kadar çok alışmışlar ve o rahatlıkta bir çoğunun aklına kayıt-kuyut, vergi ,sosyal güvence hiç akıllarına gelmemiş hep günlerini gün etmişler ve şayet tasarrufları birikimleri de yoksa böyle zamanda da sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Devletin verdiği o destekler de makyaj paralarına bile yetmez. Onun için destek yok verilmedi diyorlar.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;