SİYASET

Zafer Şahin : Masanın 4’e 2 sorunu

Tarih
10 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

Birbirlerine hiç benzemeyen...

Birbirlerini hiç sevmeyen...

Buna rağmen yaşadıkları sorunları gizlemek için iktidarı ve gazetecileri “Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar” diyerek hedef gösteren altılı masa an itibarıyla iki parçaya bölünmüş durumda.

Bir tarafta Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal ve Kemal Kılıçdaroğlu var. Ortadaymış gibi davranan Ali Babacan da bu ekibe yakın. Çünkü ne Akşener’den ne de adaylık için isimleri gündemden düşmeyen iki belediye başkanından hiç hazzetmiyor.

Diğer tarafta ise son düzlükte birlikte hareket etmeye başlayan Meral Akşener ve Ahmet Davutoğlu. Seçimin Kılıçdaroğlu ile alınamayacağına inanan bu ikilinin şubat başındaki final toplantısında çoklu aday formülünü dayatması masayı resmen olmasa da fiilen dağıtabilir.

Kılıçdaroğluculara göre çoklu adayla gidilecek bir seçimde Erdoğan hem parlamento çoğunluğunu hem de ikinci turda Cumhurbaşkanlığını alır. O sebeple seçime mutlaka ortak aday ve ortak listeyle gitmek gerekiyor.

“Kılıçdaroğlu ile kazanamayızcılar” ise bunun tam tersini savunuyor. Masadaki denge Kılıçdaroğlu’ndan yana olsa da muhalefet medyası ve uluslararası karar vericiler de Kemal Bey’i istemiyor.

Medya demişken... Son dönemde TV’lerde merkez sağı temsilen konuşuyormuş havasında öne çıkarılan bir ismin Ankara’da altılı masadaki bazı liderlerle yaptığı görüşmelere değinmemek olmaz. Kılıçdaroğlu’nun neden aday gösterilmemesi gerektiğini, kimlerin bu adaylığa karşı olduğunu genel başkanlara bizzat anlattığı konuşuluyor kulislerde. CHP’yi çok rahatsız etmiş bu ismin temasları ve getirdiği iddia edilen mesajlar. Şimdilik bu kadar ayrıntı yeter. Zaten yakında çıkar kokusu.

Peki, bu işin sonu nereye varır? Kılıçdaroğlu her ne kadar masanın tamamını ikna edemese de hâlâ muhalefet blokunun en güçlü ismi konumunda. Siyaseten çok sağlam kozlara sahip. Meclis’te grup kuracak sayıda vekillik isteyene de, 2024’teki yerel seçimde belediye başkanlığı rüyası görene de “Hay hay” diyebiliyor. Masanın 4’e 2 dengesini her an 5’e 1’e getirebilir. Bu durumda Akşener istemeye istemeye olsa da Kılıçdaroğlu’na evet diyebilir.

Önümüzdeki iki hafta kritik. Masada tüm hesapları değiştirebilecek sürprizler yaşanabilir.

Not: HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı büyük bir ihtimalle Diyarbakır eski Belediye Başkanı Gülten Kışanak olacak. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tuncelili iki aday yarışacak.

Davutoğlu’na GPS teşekkürü

Ahmet Davutoğlu’na siyaset ve medya dünyası başta olmak üzere hepimiz teşekkür borçluyuz.

Neden mi? Yaklaşık üç yıldır “Ülkeyi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’le yöneteceğiz” deyip altını dolduramayan altılı masanın ortada bıraktığı “Nedir bu güçlendirilmiş parlamenter sistem?” sorusuna esaslı bir cevap verdiği için.

Malum, parlamenter sistemde atamalar Başbakan, bakan ve Cumhurbaşkanının altına imza attığı 3’lü kararnameyle yapılabiliyordu. Davutoğlu’nun “ Genel Başkanlar Cumhurbaşkanı kadar imza yetkisine sahip olacak” açıklamasıyla öğrendik ki… Altılı masa iktidar olursa atamalar 6+1 imzalı olacak. Parlamenter Sistem’in güçlendirilmiş haline de bu yakışır zaten. 3 imza yerine 7 imza!

Vatandaşlar olarak daha ne isteyebiliriz ki? En büyük beklentimiz buydu zaten. Parlamenter Sistem’e dönmeye razıydık ama imza sayısının eskisi gibi 3’te kalma olasılığı canımızı sıkıyordu. Sizi bilmem ama ben 7 imzayı duyunca rahatladım. Adı üzerinde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem bu. İleride imza sayısı 8’e, hatta 9’a bile çıkabilir. O zaman daha bir güçlü hale gelecek GPS bizi kesin uçurur.

Samancılara kötü haber

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ekmek fiyatları artmasın diye üreticiden 7.450 liraya aldığı buğdayı fırınlara 4.500 liraya verdiğini biliyor muydunuz?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;