SİYASET

Zafer Şahin : Altılı masada pazarlık günleri

Tarih
07 Haziran 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun hafta sonunda “altılı masa dağılmadı” deme ihtiyacı duyması muhalefet cephesinde yaşanan çetin pazarlıkların bir dışavurumu aslında.

An itibariyle 6’lı masanın 5 ortağı CHP lideriyle pazarlık halinde…

Kılıçdaroğlu’nu en çok zorlayan isim Meral Akşener…

İyi Parti adaylık için ısrarcı olan Kemal Bey’e “Bizim desteğimizi istiyorsan Başbakanlık sistemine geçiş için bir takvim belirle ve bunu kamuoyuna ilan et” diyor. Yani Kemal Bey’in İyi Parti’den onay alabilmek için Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yürütmeden kaynaklanan yetkilerini ne zaman Akşener’e devredeceğini kamuoyuna bugünden duyurması gerekiyor!

Garip, hatta çok tuhaf bir talep olduğunun farkındayım… Ama somut durum bu. Seçilmemiş bir Cumhurbaşkanından olmayan bir Başbakanlık sistemine geçiş takvimini bugünden belirlemesini ve yüzde 50+1 oya rağmen sembolik kalacağını seçmene ilan etmesini istiyorlar! O seçmen böyle bir adaya niye oy versin ki? Neyse… Eminim kendileri de bunu düşünüyorlardır…

Geçelim Babacan’ın talebine… O da ekonominin kendisine bırakılacağına dair bir garanti istiyor. Davutoğlu’nun gözü dış politikada… Saadet ve Demokrat Parti içinse öncelik yeter sayıda milletvekilliği için kontenjan garantisi.

Pazarlıklar kızıştıkça “Masa dağıldı, dağılıyor” söylentileri de artıyor.

CHP’de İyi Partili İsmail Tatlıoğlu’nun bir süre önce “Erdoğan karşısında seçimi kazanabilecek 3 aday var” deyip Kılıçdaroğlu’nun adını saymaması not edilmiş durumda. Bu açıklamanın Akşener’in bilgisi dahilinde olduğunu düşünüyorlar. Aynı şekilde anket manipülasyonlarıyla İyi Parti’nin oyunun yüksek gösterilmesi de dikkatle takip ediliyor. Akşener’in CHP’ye olmazları gösterip son düzlükte kendi adaylığı için bastırma ihtimali de yok sayılmıyor ama gerçekleşme ihtimali en düşük senaryo olarak da bu gösteriliyor. Çünkü Akşener, Cumhurbaşkanı adayı olursa milletvekili seçilemeyecek. Ve sandıkta bir önceki seçimde olduğu gibi çakılırsa partisini de koltuğunu da kaybetme ihtimali yüksek.

Peki muhalefetin adayı ne zaman belli olacak? Kimilerine göre Ağustos’ta. Ancak seçim kararı açıklanmadan muhalefetin adayını ilan edeceğini sanmıyorum. Bugünden belli olan tek şey CHP’nin masaya Kılıçdaroğlu’nun ismini götüreceği.

Akşener’i ve hamlelerini dikkatle izlemeye devam. Masanın kaderini onun tercihleri belirleyecek…

Patronlar mutlu ya işçiler…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 büyük sanayii kuruluşu araştırmasına göre…

Türk sanayisinin devler ligini oluşturan firmaların 2021 yılında üretimden satışları yüzde 73.8 artarak 2.048 trilyona ulaştı. İhracatları yüzde 33.9 artışla 85,8 milyar dolara yükseldi. İstihdam ettikleri işçi sayısı yüzde 5.6 artırarak 757 bin kişiye çıktı.

2021’de firmaların faaliyet karları yüzde 139.4.. Dönem karları ise yüzde 137.2 artmış.

Bu rakamlar ümit verici. Türkiye üretiyor, ihracat ve istihdam artıyor.

Ancak ümitleri kıran başka bir rakam daha var. O da işçi ücretleri…

2021’de 500 büyük sanayi kuruluşunda işçi ücretlerindeki ortalama artış yüzde 33.4’te kalmış!

Tamam maliyetler arttı. Enerji ve ham madde fiyatlarındaki artışlar özel sektörü zorluyor. Ama bu mazeretlerin hiçbiri işçi ücretlerindeki artış oranının yüzde 33.4’te kalmasını haklı göstermez.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;