SİYASET

Zafer Şahin : Akşener’in süngüsünü düşürecek rest

Tarih
17 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

Altılı masada an itibarıyla çarşı karışık görünse de Kılıçdaroğlu adaylık yolunda epey bir mesafe almış gibi görünüyor. Masadaki genel başkanlardan birinin ifadesiyle, “Bu saatten sonra Kılıçdaroğlu dışında bir ismin o masadan çıkması zor.”

Çünkü özünde bir mecburiyet masası olan 6’lı masada kontrol büyük ölçüde Kılıçdaroğlu’nda. Küçük dört sağ partinin desteği cebinde. Bu süreçteki en önemli hamlelerinden birini Akşener’in itirazlarına rağmen Babacan ve Davutoğlu’nu masaya dâhil ederek yaptı. Demokrat Parti ve Saadet’i de yanına çekerek masadaki güç dengesini kendi lehine şekillendirdi. Ve Akşener’i yalnızlaştırdı. Şimdi masayı kurgulayan aktör olmanın meyvelerini topluyor.

Gelinen noktada Akşener’in elinde sadece Ekrem İmamoğlu kartı kaldı. İyi Parti’nin seçim afişleri ve videolarında Akşener ve İmamoğlu abartılı bir şekilde yan yana gösteriliyor. Siyaseti bilmeyen birine o videoyu gösterin, İyi Parti’nin ‘Eş başkanlık modeli’ne geçtiğini düşünür. Görünen köy kılavuz istemez. Kılıçdaroğlu ile seçimin alınamayacağına inanan İyi Parti masaya İmamoğlu’nun ismini getirecek.

Fakat bunu yaparlarsa hiç beklemedikleri bir teklifle karşı karşıya kalabilirler. Kılıçdaroğlu sürekli “Ben Başbakan olacağım” diyen Akşener’e “Madem benim adaylığıma ikna olmuyorsunuz, o zaman ben Başbakan olayım, siz Cumhurbaşkanı. Adayımız siz olun” resti çekebilir. İşte o zaman seyredin gümbürtüyü.

Akşener’in bu teklife evet deme imkânı HDP faktörü sebebiyle yok. Üstelik olası bir adaylık durumunda 2018’deki gibi bir sonuç alıp partiyi kaybetme riski de yüksek. Mecburiyet masasında son durum böyle.

Babacan’ın 2023’teki görevi

Türk askerini kimyasal silah kullanmakla suçlayan ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ilk “Geçmiş olsun” ziyaretine gidenlerden biri Ali Babacan oldu.

Aynı Babacan, Fincancı ziyaretinin ardından niyeyse Türk savunma sanayiinin yüz akı kuruluşlarından Baykar’ı hedef aldı! Hem de Baykar’ın tüm dünyada yankı uyandıran insansız savaş uçağı Kızılelma’nın toplumda bu kadar heyecan yarattığı bir süreçte.

Babacan’ın doğal olarak çok eleştirilen bu iki icraatına dair iki şey söylenebilir:

1-Kendisi siyasetten pek anlamayan, Türkiye gerçeklerinden ve seçmen psikolojisinden uzak biridir.

2- Bu kadar büyük ve birbiri ardına gelen hatalar ancak bilinçli olarak yapılabilir. Babacan’ın 2023 seçimlerindeki görevi AK Parti’ye oy veren muhafazakâr Kürtlerin kafasını karıştırmaktır.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;