GÜNCEL

Yakup KÖSE : Provokasyon kanunun kendisinde

Tarih
17 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Yakup Köse

Kocaeli’nde 16 yaşındaki bir genç Mustafa Kemal’in heykelini tokat atarken arkadaşı da video çekip internette paylaşmış. İster “ergenlik” deyin, ister “terbiyesizlik”, ister “cehalet”; herkes meşrebine göre bir tanımlama getirecektir. Bizler hâdiseyi nasıl tanımlarsak tanımlayalım 5816 no’lu kanuna göre gençlerin yaptıkları suç! 

“Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun” (5816) maddesine göre, “Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir aydan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir”. Bir de bu fiili iki veya daha fazla kişi işlerse ceza yarı nispetinde artırılıyor. Mezkûr videoyu seyreden bazı hassas vatandaşların ihbarı neticesinde gençler gözaltına alındılar ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandılar. Buraya kadar her şey kanunlara uygun! Nihayetinde 5816 no’lu kanun, 25 Temmuz 1951’den beri yerli yerinde. Mevzubahis 5816 no’lu kanun olunca, değil sular, okyanuslar duruyor hatta ters akıyor!.. 

Geçmişte Müslüman Anadolu halkının ensesinde boza pişirmek için kullanılan 5816 no’lu kanun Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte işlevini yitirmişti. Statükoyla mücadelede mühim adımlar atan Ak Parti maalesef 15 Temmuz sonrası mezkûr mevzuda geri adımlar attı. 15 Temmuz gecesi devleti kurtarıp yönetmesi için tekrar Ak Parti’ye teslim eden Müslüman Anadolu halkının ensesinde “Atatürkçülük” pişirilmeye başlandı. İstatistikleri bilmiyorum ama medyada sıklıkla yer almasına bakılırsa, 15 Temmuz sonrası 5816’dan açılan davalarda ve dava neticesi beklemeden tutuklamalarda artış var. Niye hemen tutuklamaya gidiliyor? İşte Kocaeli’ndeki hâdise... “Keratalar bak” denilip kapanacağı yerde mevzu çocukları tutuklamaya kadar gidiyor. Neden? Delilleri mi karartacaklar, kaçacaklar mı? 

“Provokatörler, ondan tutuklandılar” denilebilir ki zurnanın zırt dediği yer de burası. Provokasyon olmasını istemiyorsanız, ilgili kanun maddesini kaldırın, bakın bir daha bu tür hâdiseler yaşanıyor mu? 5816’yı kaldırarak provokatörlerin elinden büyük bir silâhı da almış olursunuz. Hem bu “Atatürkçü” denilen kitle nasıl bir kitle ki her şeyde tahrik olabiliyor? Cevabı çok basit: Şımartırsanız olur tabiî ki! 

 

O Polisin Âkıbeti Ne Olacak

Yukarıda da yazdığım üzere, şımartırsanız her haltı da yerler. Kocaeli’nde 5816 no’lu kanuna muhalefetten gözaltına alınan 16 yaşındaki genç karakoldaki Atatürk heykelinin karşısında tek ayağı üzerinde asker selâmı vermeye zorlanıyor. Bu sırada da gence “Ben o. çocuğum” dedirtiliyor. Sonra da arkadan bir tekme… 

Marifetmiş gibi bu işkence videoya çekilip internette yayımlanıyor. Polis hakkında soruşturma açılmış. Henüz tutuklanmadığına göre bir insana işkence yapmak 5816 no’lu kanuna muhalefet etmekten daha hafif suç demek; oysaki işkenceci polis hakkında, “Atatürk’ün huzurunda sinkaflı sözler ettirmekten” hemen işlem yapılıp hapse atılmalı. Bir büyüğün yanında böyle konuşulmaz ve konuşturulmaz, değil mi!.. Büyük saygısızlık! 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;