EKONOMİ

Şeref Oğuz : Üreteni kemiren kurnaz aracılar

Tarih
12 Kasım 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Şeref Oğuz

12 Kasım 2015

Türkiye zıplamak istiyor. Bunun için yavaşlayan büyümesini hızlandırmak, ikinci nesil nitelik reformları yardımıyla üst gelir grubuna tırmanmak istiyor. Bunu yaparken ekonomiyi paçalarından aşağı çeken yığınca safrası var.
Değer üretmeyen süreçleri üretimin keneleri diye tanımlıyor ve rantiyesinden tembel memuruna dek bu alanları tartışma gündemine taşımak istiyorum. Zira üretimin kenelerinden kurtulmadıkça reformların etkisinin az olacağını biliyorum. Bugünkü kene grubu kurnaz aracılar...
Kurnazlık, sanıldığı gibi zekânın diğer adı değil, vicdan ve akıldan arındırılmış özel ve şeytani türüdür. Nimeti alıp külfeti ötelemektir ve değer üretmediği halde kârdan pay peşinde koşmaktır.
Tarlada 50 kuruşluk domates, sofranıza 5 liraya geliyorsa, aradaki kurnaz aracılar sizin de hayatınızda var demektir. Peki, aracısız olur mu? Yerinde ucuz diye her birimiz salatalık malzeme için tarlaya gidecek halimiz yok. Bunu bizim için birileri yapacaktır.
Burada sorun 50 kuruşu 5 liraya tırmandıran zincirde, hiçbir değer üretmediği veya çok az katkı ürettiği halde aslan payını alan kurnaz aracılardır. Bunlardan kurtulmadıkça gıda fiyatları üzerinden enflasyonu beslemekle kalmaz, bütçemizin kenelerine haksız kaynak transfer etmiş oluruz.
Domates örneğini verdim ama bu dar yerde siz kendi hayatınızdan kurnaz aracı örneklerini görebilirsiniz. Trafikten tapuya, hukuktan sağlığa, turizmden finansa dek her alanda "aracılık" edip hak ettiğinden fazlasına el koyanlar...
Mesela Forex'te oynayan her 5 yatırımcıdan ancak 1'i kazanabilirken aracı kurumlar gelirlerinin 3'te 2'sini bu oyuna aracılıktan sağlıyor. Uçmak isteyen Türkiye reform ve proje kanatları kadar hafif ise aracı tefeci tembeli vasatı, hantal prangaları kadar ağırdır.
Üreteni kemiren ve değer oluşturmadığı halde aracılık dümeniyle cebini dolduranları devletin, kamunun, özel sektörün, kurumların ve sektörlerin bütün süreçlerinden ayıklamak zorundayız.

Sabah

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;