EKONOMİ

Şeref Oğuz : Trump’ın tehdidi nasıl okunmalı?

Tarih
17 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Şeref Oğuz
Hazır ol cenge eğer ister isen sulhü salâh… Şair ve hekim Abdülhak Molla'nın bundan 150 yıl öncesinden adeta bugüne seslenen mısraı… Şayet barış ve kurtuluş istiyorsan savaşa hazır ol.
ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütüne yönelik operasyon halinde Türkiye'yi ekonomik baskı ile tehdit etmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş ve çark etmişti.
Denilebilir ki Trump bu "tehdidi" kendi iç siyasetine yönelik yaptı ve sonra "hatasını" gördü, vazgeçti.
Hatta tehdit duygusu yerini, "daha fazla iletişim" talebi ve Türkiye ile ABD arasında "daha fazla ekonomik gelişme" ifadelerine bıraktı.
Kadim bilgeler der ki; 3 şey geri alınmaz.
1-yaydan çıkan ok, 2-giden gençlik ve 3-ağızdan çıkan söz. Doğrudur. Kaldı ki bu üçlemeye şunu da ekleyeyim; "sarhoşken söylediğin, ayıkken düşündüğündür" genelde… Kürt kimliğimizi PKK kanıyla lekelemeaymazlığından neşet etmiş bu tehdidi nasıl okumalıyız? Bana göre, hadsizlik,küstahlık veya blöf dahi olsa ciddiye alıp, gereğini yapma yönünde okumalıyız.
Trump'ın zihin okumasından ötesini kast ediyorum. Şurası kesin, 2019, daha gergin bir dünyaya giriş kapısı olacak. ABDÇİN arasındaki ticaret savaşının yer yer sıcak çatışmalara dahi varacağı bu yılda, tek taraflı korumacılık rüzgarları dâhil, küresel risklerden bizler de nasibimizi alacağız.
Ağustostaki döviz saldırısını savuşturarak o alanı tahkim ettik. Enflasyonla topyekûn mücadelede elle tutulur sonuçlara vardık.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;