DÜNYA

Nedret Ersanel : Beyaz Saray’da o gün neler oldu?

Tarih
14 Mayıs 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel
Ard arda üç olay var...
Bir, Başkan ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir araya geldi...

İki, Türkiye'den üç önemli isim, Cumhurbaşkanı sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başkan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ve ekibi ile bir araya geldi...

Üç, ABD Başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'i görevinden aldı. Daha doğrusu aşağılayarak kovdu...

Hepsi “hassas” işler.. Kararlar önceden alınmış olduğundan daha çok “yumuşak geçiş”in doğru kurulması noktasında gerginlik var.

Dördüncü bir olay daha var ama ondan evvel soru şudur; Siz ABD Başkan'ı olsaydınız, yukarıdaki olayların hangisinin reaksiyonlarını küçültmek isterdiniz?

Başkan Yardımcısı Mike Pence FBI Direktörü'nün kovulma kararı üzerine o an şöyle diyor; “Başkan, doğru kararı doğru zamanda verdi!”. ('Mike Pence says Trump “made the right decision at the right time” in firing FBI Director Comey', 10/05, AP ve WP.)

Karar tamam, zaman ne?

Kamuflaja Rusya da katılıyor... “Kremlin; Rusya'nın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Comey hakkındaki kararıyla ilgisi bulunmuyor. Umarız bu karar Rusya-ABD ilişkilerini etkilemez. Comey'in görevden alınması, tamamıyla ABD'nin iç meselesi. ABD Başkanı'nın bağımsız olarak aldığı bu kararın, Rusya ile bir ilgisi yok ve olamaz”. (10/05, Sputnik.)

Rusya niye topa giriyor?

Gelelim Oval Ofis'in 4'üncü randevusuna...

EN 'HASSAS' ADAM...

10 Mayıs'ta Henry Kissinger Başkan tarafından kabul ediliyor. Ve bu kabul, yukarıda sayılan üç görüşmenin/konunun ABD tarafından nasıl ele alındığının temellerini içeriyor...

Buluşma, Trump yönetiminin sadece dış politik değil, iç politikanın ABD'nin küresel eğilimlerini bozacak ayaklarını da içeriyor! (Kissinger-Trump dış politik vektörünün başlangıç öyküsü için; 'Örümcek elçinin öpücüğü', 07/12/16.)

FBI'ın başındaki kişinin bu hırsı var(dı).

Direktör'ün etkisi genellikle Nixon öyküsü üzerinden irdeleniyor ve haklılık payı var ama aynı zamanda FBI'ın efsanevi patronu J. EdgarHoover'vari bir yönü de var.

Comey, Trump yönetiminin seçim zaferini Rusya ile ilişkisi üzerinden tehdit ettiği kadar, Hillary Clinton'un seçim kampanyasını da e-mail skandalı üzerinden yönetmeye çalıştı!

Bu yüzden görevden alındığı haberi geldiğinde kesinlikle inanmıyor. Kamuya açık yerde, “şaka” diyor. Ancak yardımcıları durumun ciddi olduğunu söylediğinde şaşırıyor. Neden? Çünkü elindeki kartların açılmasını göze alamayacaklarını düşünüyor.. Muhtemeldir, yeni skandallar patlayabilir.

Görevden alma ülkede hem Cumhuriyetçilerin hem Demokratların tepkisini çekti ama herkes biliyor ki itirazlar siyaseten yapılıyor...

Trump'ın aynı gün saat 14:27'de attığı tweet; “Olaylar sakinleştiğinde-her iki taraf da-bana teşekkür edecek”...

Belki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin'e gitmeden yaptığı, “Şu anda Amerika hâlâ bir geçiş sürecini yaşıyor. Bu geçiş sürecini yaşaması sebebiyle de bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir” açıklamasını da buraya yerleştirebiliriz.

Gelelim sadede...

Klasik ifadeyle “büyük harita”nın parselleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'la 16 Mayıs'ta yapacağını görüşmenin ardından belli olacak...

Sadece Türkiye-ABD ilişkilerini değil bölgesel denklem ve oyuncuların tümünü belirginleştirecek.

OLAYLAR, EYLEMLER, KİŞİLER ŞEMASI...

Meselenin siluetini, şu noktalar arasındaki çizgileri çekerek görebiliriz...

Akar-Fidan-Kalın'ın Washington temasları. Trump-Lavrov görüşmesi. Trump-Kissinger görüşmesi. Savunma Bakanı Işık-ABD Savunma Bakanı Mattis görüşmesi. Başbakan Yıldırım-Bakan Mattis görüşmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan-İngiltere Başbakanı Theresa May görüşmesi. Başbakan Yıldırım-Başbakan May görüşmesi. ABD Başkan Yardımcısı Pence-Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin görüşmesi.

Bunların tamamı aynı gün(dem) ayarlıdır. Düşünün ki, ABD'de herkes Trump'ın Lavrov ve Rus Büyükelçisi ile görüşmesini FBI krizi gözlüğüyle izlerken, Pence-Klimkin görüşmesi yan odada gerçekleşiyordu! Keza, Trump-Lavrov görüşmesinin fotoğrafları ve fotoğrafçısı da bir mesaj içeriyordu.

Ek olaylar...

Başbakan'ın İngiltere ziyareti. Esad'ın, “Suriye'yi iki yıl içinde kurtaramazsam istifa ederim” açıklaması. Türkiye-Pakistan arasında kapsamlı askeri anlaşma. Almanya'nın FETÖ'cülere sığınma hakkı vermesi. ABD'nin belli ki önceden imzaladığı, Suriye'deki terör örgütlerine ağır silah yardımı/hibe kararı. Bu kararının ardından yükseltilen 'İncirlik kapatılsın' tahrikleri ile İncirlik'teki törenden gelen madalya reddi haberi. Sinop'tan Karadeniz'e atılan başarılı balistik füze denemesi. ABD, PYD/YPG'ye silah yağdırırken o silahlardan Türkiye'nin sınırlarını korumak için garanti vermesi, bunun için NATO'dan da destek alacak olması ile NATO'nun Türkiye'ye müdahale etmesini vaaz eden son zaman haberlerin uyumu.

Sonuç?

Ellerinde sabit, başkanlardan muaf plan var...

Bir de bu planı uygularken karşılaşabilecekleri-Fırat Kalkanı vb.- aksilikler için “manuel”, yani kullanma kılavuzu.

Cumhurbaşkanı'nın Trump görüşmesi için kullandığı 'virgül-nokta' metaforu, onların dilinde, “herkesin hayatını berbat hale getirme kapasitesi”ne denk düşüyor.

İşte o, kılavuzda yok.

Yenişafak
14 Mayıs 2017


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;