GÜNCEL

Mehmet Beyhan : Memleketinden kopan medeniyetinden kopar

Tarih
03 Şubat 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Medeniyetleri oluşturan temel dinamikler; din, dil, tarih ve geleneklerdir. Medeniyet, toprak üzerinde ete kemiğe bürünüp somutlaşır.

Medeniyet kavramının en çok memleket kavramıyla derin bir anlam kazandığını ilk yurt dışına çıktığımda düşünmeye başlamıştım. Teknik olarak toprak, medeniyetsiz olabilir ama medeniyet, topraksız olamaz.

Ancak medeniyetsiz bir toprak çorak bir araziye benzer. Toprağa derin bir anlam katıp onu memleket hâline getiren şüphesiz medeniyettir. Medeniyetini aşağılayan bir kimse memleketiyle bağını kopardığı gibi, memleketini korumayan biri de medeniyetiyle bağını koparır.

Bunları belirtmemin nedeni daha önce SETA sitesinde yazılarını okuduğumuz ve aynı medeniyet değerlerini paylaştığımıza inandığımız Sayın Galip Dalay’ın ‘’Brookings’’ sitesinde ‘’Doğu Akdeniz çıkmazı’’ başlıklı yazısının içeriğidir. Zira söz konusu yazı milletimizi üzmüş Yunanlıları memnun etmiştir.

Galip Dalay KARAR'da‘’Brookings’’ sitesini ilk defa duyanlar için kısaca şu bilgiyi verelim; merkezi Washington’da bulunan sözde ‘’kâr amacı gütmeyen’’ ulusal ve küresel sorunlarla ilgili araştırma yapan, fikir üreten bir Enstitü imiş.

Galip Dalay Bey’in 28 Ocak 2021 tarihindeki yazısının sonlarına doğru özetle şöyle söylemektedir: ‘’Mavi Vatan Doktrinini ilk ortaya atan Emekli Tümamiral Cem Gürdenizdir. Deniz Kuvvetleri Eski Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, Libya ile deniz anlaşması fikrinin mimarı olarak bu kavramı geliştirdi. Önce marjinal görülen Mavi Vatan Doktrini 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından, Batı karşıtlığı ve milliyetçiliğin artması üzerine hükümet Mavi Vatan kavramını devletin temel politikası haline getirmeye karar verdiğini’’ iddia etmektedir.

Amerika’nın, İsrail’in, Yunanistan’ın, Fransa’nın ve daha birçok Batılı ülkelerin koru halinde: ‘’Türkiye’de Milliyetçilik ve Batı karşıtlığı arttı’’ diyerek Mavi Vatan Doktrinini itibarsızlaştırmaya çalışmaktalar. Şimdi bu koroya Galip Dalay’ın da katılmış olduğunu görmekten üzüntü duyduk.

Cihat Yaycı: Mavi Vatan kavramını herkes bilmeli | SON TVÇünkü iddia edildiği gibi Türkiye’de Batı karşıtlığı artmadı. Doğu Akdeniz başta olmak üzere birçok konuda Türkiye’ye yapılan haksızlığa olan tepki arttı. Asıl söylenmesi gereken, Batı’da Türkiye karşıtlığı arttı.

Ayrıca, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nin coğrafi konumu Türkiye’nin güvenliği için son derece stratejik bir öneme sahiptir. Batı’nın her iki denizdeki tutumu güvenlik bakımından Türkiye’ye tehdit oluşturmaktadır. Yaycı Paşa’nın Mavi Vatan Doktrini ile ortaya koyduğu çaba bu tehdidi bertaraf etmektir.

Medeniyet değerlerini özümsemiş bir toplumun fertleri, farklı siyasi partilere mensup olsa bile, bir dış tehdit karşısında tehdidin nasıl ve kimden geldiğine hiç bakmadan memleketinin hakkını korumak için her türlü fedakârlığa katlanır.

Fertleri bu asil davranışa iten iki duygu vardır. Birincisi; üzerinde yaşadığı memleketine olan bağlılık duygusudur. Bu bağlılık insanın beka duygusu ile köklerinin salındığı toprak arasındaki ilişkiyi yansıtır.

İkincisi ise; Bir millete, bir medeniyete, bir bütüne ait olma duygusudur. Bu öyle bir duygudur ki, köklerini toprağın derinliklerine salan bir çınarın gövdesinin kalınlaştığı gibi, memleket ve medeniyet sevgisi de bir insanın ruhuna nüfuz ettikçe onda derin bir bağlılığa dönüşür

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;