DÜNYA

Mehmet Beyhan : Ermenistan’ı Kimler Kullanıyor?

Tarih
04 Ağustos 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Dış politikanın konularını coğrafya bilimindeki ‘‘yer sistemleri’’ konusuna benzetirim. Yer sisteminin en önemli konularından biri jeolojik fay hatlarıdır. Nasıl ki, bir fayın kırılması diğer fayları tetikleyerek depreme neden oluyorsa, dış politikadaki bir olay başka olayları tetikleyerek çatışmaya neden olur.

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması konusunda Türk medyasında farklı açılardan tahliller yapıldı ve yapılmaktadır. Türkiye’nin Libya’da ve Suriye’de gösterdiği askeri başarıdan rahatsızlık duyan ülkeler, Ermenistan’ı kullanarak Azerbaycan’a saldırttığına dair epey yorumlar yapıldı.

Bu bağlamda Rusya ve Fransa’nın rolü üzerinde çokça duruldu. Yazılanları tekrar etmemek için üzerinde pek durulmayan üç hususa dikkat çekerek katkı yapmak istiyorum.

Ermenistan Nüfusu 2020 Ermenistan Türk Nüfusu 2020 | FinansTaksiBirincisi, Siyonist faktörü üzerinde hiç durulmadı. Çünkü görünüşte Azerbaycan ile İsrail iyi ilişkilere sahip. Hatta yakın bir zamanda Azerbaycan İsrail’den silah satın aldı. Oysa dış politika incelemelerinde mümkün olan her yönde bakmak gerekir.

Siyonistler iki nedenden dolayı Ermenileri manipüle etmiş olabilir. Birincisi, Türkiye’nin katkılarıyla Libya’da bir istikrar sağlanırsa, bunun diğer Arap ülkelerine de örnek olacağından korkuyor. Çünkü Siyonistler bütün stratejisini kaos üzerine kurmuş. Dolaysıyla Siyonistler Kafkasya’da yeni bir cephe açmakla Türkiye’nin Libya’daki etkisinin azaltacağını umuyor.  İkincisi, çatışma derinleşirse Siyonistlerin Ortadoğu’daki temsilcisi İsrail, Azerbaycan’a daha çok silah satacaktır.

Ermeni saldırısının arkasında Siyonistlerin olabileceğine dair iddianın akli dayanaklarını belirttim. Şimdide bu iddiamızı güçlü kılan somut verilere bakalım. ABD’de Ermenistan ve İsrail’i yönlendiren lobilerin olduğu herkesçe bilinmektedir. Bunların siteleri var, yayınlar yaparlar ve bende zaman zaman bu siteleri takip ederim. Ermeniler adına lobicilik yapan ‘’ The Armenian National Committe of America’’ sitesinde şöyle kısa bir haber vardı: ‘’ Ermeniler Amerika’daki Yahudilerle karşılıklı diyalog geliştirmek için New York’ta bir araya geldiler’’ Aradan birkaç gün geçtikten sonra, 12 Temmuz’da Ermenistan Azerbaycan’a saldırınca o habere tekrar dönüp bakmak istedim. Ama ilginç bir şekilde o haberi kaldırdıklarını gördüm!

MbZ rules with money and loyalists - Emirates LeaksAyrıca Siyonistlerin emir eri gibi çalışan BAE’nin geçtiğimiz günlerde Ermenistan’a tıbbi yardım yaptığı haberlere yansımıştı. Sözde yapılan tıbbi yardımların üzerinden daha iki ay geçmeden Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması oldukça dikkat çekicidir. İsrail, Azerbaycan’la olan ikili ilişkilerini bozmamak için BAE üzerinden de Ermenistan’la iş tuttuğunu düşünüyorum.

İkinci husus ki, bu çok önemlidir. Türkiye’nin terörle etkin mücadelesinin neticesinde PKK’nın hareket kabiliyeti gittikçe azalmaktadır. İlerde PKK tamamen tasfiye olursa alternatif olarak Ermenileri PKK’nın yerine kullanacaklarını tahmin ediyorum. Ermenistan’ın son saldırısı, PKK sonrası için hazırlanan bir planın parçası olabilme ihtimali çok yüksektir. Türkiye bu ihtimali ciddiyle almalı ve karşı stratejiler geliştirmelidir.

Kesin sonuç ilan edildi, Putin'e 2036'ya kadar başkanlık yolunu ...Üçüncü husus ise, yapılan saldırıyla içinde bir generalle birlikte yüksek rütbeli subayların hayatlarını kaybetmeleri üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. Azerbaycan istihbaratının içinde Rusların etkisi var mı? İçerden Ermenilere bir istihbarat bilgisi verilmiş olabilir mi? Azerbaycan devleti bu saldırıyı kendi içinde de çok yönlü araştırmalıdır.

Bölgemizde devam eden çatışmalara Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması sonucunda yeni bir çatışma alanı eklenmiş oldu. Bütün bu çatışmaların farklı özellikleri olsa da hepsi birbiriyle bağlantılıdır ve tek hedefi vardır. Bu hedefin ortak noktası, biten bir imparatorluğun küllerinden yeniden güçlenen Türkiye’nin önünü kesmektir.

Bu nedenle Suriye’de PKK’yı, Libya’da Hafter’i, Doğu Akdeniz’de Rumları, Kafkasya’da Ermenistan’ı kullanıyorlar ve kullanmaya devam edecekler.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • ismail Sayan

    06 Ağustos 2020 20:54
    0 0
    Gerçekten çarpıcı tespitler ..Kalemine sağlık
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;