DÜNYA

Mehmet Beyhan : Cezayir Cumhurbaşkanı'nın Ankara ziyareti

Tarih
20 Mayıs 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Pazartesi günü Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun kalabalık bir heyetle Ankara’ya geldi. Konuk Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile ‘’Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi’’ni imzalandı. Ayrıca iki ülke arasında siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel olmak üzere toplam 15 alanda anlaşma imzalandı.

Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin kökeni 1516’da Barbaros kardeşlerin Cezayir’e gelişi ile başlamıştı. Ancak 1830’da Fransa Cezayir’i işgal edince ilişkiler kopmuştu. 1962’de bağımsızlığını kazandıktan sonra, Türkiye’yle diplomatik ilişkiler yeniden kurulmuştu. Ancak dönemin Türk hükümeti, batıyla ters düşmemek için Cezayir’in bağımsızlık sürecinde kendine yakışanı yapmamıştı.

Daha sonra Türkiye, 31 Temmuz 1962’de Cezayir’in bağımsızlığını tanımış ve 30 Haziran 1963’te de Türk Büyükelçiliği faaliyetlerine başlamıştı. Turgut Özal 1985’te Cezayir’i ziyaret etmiş ve 1962’de BM’de Cezayir’in bağımsızlık oylamasında Türkiye’nin hatalı tutumundan dolayı özür dilemişti. Bu gelişmelerden sonra Türk-Cezayir ilişkilerinde normalleşme görülmüştür.

Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmesiyle birlikte, Türk-Cezayir ilişkilerinde de belirgin gelişmeler olmuştur. İki ülke arasında 2006’da ‘’Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’’ imzalanmıştır. 2010’lu yıllarda karşılıklı ziyaretler gerçekleşmiş ve 2013’te Erdoğan Başbakan olarak Cezayir’e gitmişti. 2014’te Erdoğan bu defa Cumhurbaşkanı olarak Cezayir’e gitmişti. 26-28 Şubat 2018’de yine Erdoğan Cezayir’i ziyaret ederek, iki ülke arasında siyasi ve ticari anlaşmalar yapmıştı.

Bütün bu çabaların bir neticesi olarak, şimdi dünya krizlerle boğuşurken, iki kardeş ülkenin Cumhurbaşkanlarının imzaladığı bu anlaşmaların gelecek açısından pozitif sonuçları mutlaka olacaktır. Türkiye, barış ve adalet temelinde sürdürdüğü dış politika sayesinde bölgede güven yaratmıştır. Bu da ikili ilişkilerde çok yönlü anlaşmaların yapılmasını kolaylaştırmıştır.

Cezayir ile birlikte her bir Müslüman ülke, Türkiye için sadece coğrafi bir alan değil, aynı zamanda kaderidir. İbn-i Haldun’un dediği gibi ‘’coğrafya kader ise’’ siyaset de o kaderi olumlu kılmak için yol ve yöntemleri bulmaktır. Her iki liderin yapmış olduğu anlaşmaların kapsamı, doğru iz üzerinde olduklarını göstermektedir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;